Címlapsztori: nyolc meccs veretlenül, de tanulni kell a hibákból

Vágólapra másolva!
2023.09.12. 07:13
null
A Csehország elleni felkészülési mérkőzésen 11. gólját szerezte a válogatottban Sallai Roland (Fotó: Szabó Miklós)
Ünnepi hangulatban ért véget a vasárnap esti, Csehország elleni 1–1-gyel záruló felkészülési mérkőzés. A magyar szurkolók mindent megpróbáltak, hogy hozzájussanak Szoboszlai Dominik mezéhez.

 

Az őrület nehezen hagyott alább. A válogatott vasárnap este a Puskás Arénában felkészülési mérkőzésen 1–1-et játszott Csehországgal, ami azonban lényegesebb, csütörtökön Belgrádból elhozta a három pontot, így tíz ponttal az Európa-bajnoki selejtező G-csoportjának élén áll. A csehek elleni meccs után a szurkolók elképesztő számban próbáltak a játékosok mezéhez hozzájutni, a drukkerek kis híján megtöltötték a stadiont, 55 ezren szorítottak a helyszínen a magyar csapatnak.

A lefújást követően a kapu mögötti B-közép és a csapat közösen énekelte a Himnuszt, a lelátókon pedig egyre-másra jelentek meg a feliratok, amelyekkel a gyerekek a futballisták mezét próbálták elkérni. Nem meglepetés, hogy a legtöbben a csapatkapitány Szoboszlai Dominik dresszére vágytak, és ilyet még mi sem láttunk: egy órával a lefújást követően a Stefánia úton édesapa és kisfia várakozott az út szélén Szoboszlai feliratú molinót a magasba tartva, tudván, hogy a nemzeti együttes busza azon az útvonalon indul vissza Telkibe.

 

A VÁLOGATOTT CSAPATKAPITÁNYA HÉT MEZT VITT A GYEREKEKNEK

„Tudom, hogy sok kisgyerek miattam jött ki a stadionba, nehéz is erre mit mondani…   – reagált a rajongásra Szoboszlai Dominik. – Éppen ezért több mezt is hoztam magammal az arénába, hogy ne csak egyiküknek tudjak örömet szerezni.”

A 22 éves játékos konkrétan hét, nevével ellátott és aláírt dresszel érkezett a meccsre, amelyeket a lefújást követően a pálya szélén körbejárva ki is osztott. Ami a csehek elleni mérkőzést illeti, az ellenfél – különösen a második félidőben – durván, sőt, antipatikusan futballozott, Szoboszlai Dominik lábát is többször keményen eltalálták, ám szerencsére megúszta sérülés nélkül.

„Keményen lehet játszani, de alattomosan nem!    – folytatta a támadó.  – Kerkez Milosnak is durván odarúgtak, nála is felment a pumpa, mondjuk, ő alapból lobbanékonyabb karakter. Hozzáteszem, ha az a belépő hamarabb történik, teszem azt, a hatvanadik percben, mi is keményebben álltunk volna bele a meccsbe. Én megúsztam sérülés nélkül, Willi Orbán rosszabbul járt, őt a mérkőzés után az orvosi stáb vette kezelésbe.”

A Liverpool futballistája elmondta, jó tanulási lehetőség volt a vasárnapi, amiből sokat meríthet a válogatott. Felvetettük neki, kívülről egyre inkább látszik, a támadóhármas remekül megérti egymást, Sallai Rolanddal és Varga Barnabással mintha egymás gondolatát is ismernék.

„Varga Barnabás valóban remek formában van, ez sokat segít nekünk. Sallai Roland is jól játszik, én is teszem a dolgom, ez így van rendjén. A nyolcadik mérkőzésünk volt veretlenül, de megmondom őszintén, én inkább azt számolom, hogy amióta csapatkapitány vagyok, nem kaptunk ki. Persze ez nem az én dicséretem, hanem a csapaté. Mindenesetre remélem, sokáig így marad, mert akkor ott leszünk az Európa-bajnokságon.”

A magyar válogatott futballistáinak talán legnagyobb erénye az összetartás, nagy szükség lesz rá a hátralévő négy Eb-selejtező mérkőzésen is (Fotó: Koncz Márton)
A magyar válogatott futballistáinak talán legnagyobb erénye az összetartás, nagy szükség lesz rá a hátralévő négy Eb-selejtező mérkőzésen is (Fotó: Koncz Márton)

 

SALLAI ROLAND VALÓBAN NEMET MONDOTT A SZAÚDI MILLIÓKRA

A Csehország elleni gólunkat Sallai Roland szerezte, aki a Puskás Arénában rendezett legutóbbi válogatott mérkőzésen is a kapuba talált. A 26 éves támadó akkor zaklatott idény végén járt, érthető volt, ha gólja lelkileg sokat jelentett neki, ám láthatóan a mostani, csehek ellen szerzett találata is jót tett az önbizalmának.

„Egy mérkőzést sem veszünk félvállról. Ennek a gólnak is ugyanúgy örültem, mintha tétmérkőzésen szereztem volna. Azért is voltam annyira boldog, mert az első félidőben két nagyobb zicceremet is elhibáztam, a harmadikat már belőttem. Összességében el kell ismerni, a találkozó nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, jó lett volna nyerni, de végül is a lényeg, hogy Szerbiát legyőztük a csoportban. Fontos volt az a három pont, de igazából még semmit sem értünk el vele… A következő találkozón ők jönnek hozzánk Budapestre, tudjuk, milyen játékerőt képviselnek, tele vannak nagy nevekkel, sztárokkal. Azon a mérkőzésen is csak csapatként győzhetünk, de ez a mi erősségünk, senki sem egyénieskedik.”

Az elmúlt napokban több német lap írt róla, hogy a Freiburg légiósát a Steven Gerrard által irányított szaúdi Al-Ittifak próbálta magához csábítani, a Bundesligában megkeresett fizetésének ötszörösét ajánlva a válogatott csatárnak. Rákérdeztünk, igaz-e a hír, valóban kapott-e mesés ajánlatot Szaúd-Arábiából.

„Igen, igaz a hír. De nem akarok ebbe belemenni. Szeretnék a Freiburgra és a válogatottra koncentrálni.”

Védekezésben elég egy kis megingás, és ott a gond, a csehek Václav Jurecka góljával egyenlítettek (Fotó: Koncz Márton)
Védekezésben elég egy kis megingás, és ott a gond, a csehek Václav Jurecka góljával egyenlítettek (Fotó: Koncz Márton)

 

HIBA INKÁBB FELKÉSZÜLÉSI, MINT TÉTMECCSEN CSÚSSZON BE

Lang Ádám pedig arra összpontosítana, hogy a jövőben ne hibázzon. Az Omoniában futballozó 30 éves középhátvéd a mérkőzés 63. percében hozott rossz döntést, szorult helyzetben fejelte volna haza a labdát ahelyett, hogy oldalra stukkolta volna, s mivel röviden tette haza, az őt kissé meglökő Mojmír Chytil és az oldalán felfutó Vác­lav Jurecka támadhatta a kaput. A csehek kihasználták a lehetőséget, s beállították a mérkőzés 1–1-es végeredményét.

„Nem félek a hibától, de nagyon idegesít –    nyilatkozta a meccs után a 61-szeres válogatott bekk.  – Hülye megoldást választottam, mert haza akartam fejelni a labdát, holott oldalra kellett volna – ilyen nem fog még egyszer előfordulni! Sajnálom, hogy így alakult, mert kontrolláltuk a meccset, nem volt nagy helyzetük a cseheknek, ám sikerült gólpasszt adnom nekik. Ezután kaptam biztató szavakat, de magamban kellett lerendeznem. Van ilyen, mondhatnánk, de én ezt nem fogadom el, hiszen magammal szemben kritikus és maximalista vagyok. A szerbek ellen jól ment a játék, de az az előző meccs volt, s mindig a jelen számít. Abból a szempontból szerencsém van, hogy egy olimpikonnal ellentétben nem kell négy évet várnom a következő nagy lehetőségre, hiszen a futballban hetente követik egymást a meccsek, bizonyíthatom, hogy egyszeri kihagyás volt. Máskülönben inkább ezen a mérkőzésen csússzon be hiba, mint egy olyanon, amely ténylegesen dönt valamiről. Jelentős céljaink vannak, elérésükhöz pedig friss fej kell, úgyhogy mennünk kell tovább!”

Dibusz Dénes (Fotó: Szabó Miklós)
Dibusz Dénes (Fotó: Szabó Miklós)
Dibusz Dénes: Csak nevében volt felkészülési találkozó
Ígéretéhez híven nem vette félvállról a Csehország elleni meccset sem a válogatott. A kapuból Dibusz Dénes is úgy érezte, a két csapat presztízskérdést csinált a vasárnapi mérkőzésből
„Ha nevében felkészülési találkozó volt is, mind a két csapat rendesen beleállt. Jól kezdtünk, az elképzeléseink nagyjából ültek, akadtak lehetőségeink, ám idővel kiegyenlítődött a meccs. Sok helyzet nem volt, a vezetést mi szereztük meg, de egy rossz döntés után a csehek kihasználták a hibánkat.”
Sallai Roland góljával hiába szereztük meg a vezetést, 11 perccel később Csehország egyenlített. A találathoz Lang Ádám hibája is kellett, a szituációról Dibusz Dénes is elmondta a véleményét:
„Ádámnak volt egy rossz döntése. Az ellenfél csatára némileg megtámasztotta, így nem tudott kellő erőt belevinni a fejesbe. Úgy éreztem, inkább Fiola Attilának akarja majd oldalra fejelni, de nem úgy döntött. Legközelebb másképpen oldja meg, sokkal fontosabb, hogy Szerbiában kitűnően futballozott. A belgrádi győzelemmel jó helyzetbe hoztuk magunkat a csoportban, a négy mérkőzésen megszerzett tíz pontot bárki elfogadta volna előre. De négy mérkőzés hátravan még, csak fél távnál járunk. Ha a szerbeket legyőzzük legközelebb hazai pályán, fél lábbal már az Európa-bajnokságon érezhetnénk magunkat.”
Kalmár Zsolt (Fotó: Szabó Miklós)
Kalmár Zsolt (Fotó: Szabó Miklós)
Jó első félidőt játszottunk, igazságos döntetlen született
KALMÁR Zsolt,   33-szoros válogatott középpályás

– Márciusban, Észtország ellen volt legutóbb a kezdő tizenegy tagja a válogatottban. Hogy érezte magát a pályán?
– Élveztem a játékot, jól is ment szerintem. Azt beszéltük meg a „Főnökkel”, hogy negyvenöt percet kapok, úgyhogy mindent kiadtam magamból, próbáltam a csapat hasznára lenni. Jó első félidőt játszottunk, ám igazságos döntetlen született, ütőképesek voltak a csehek is. Akadtak újabb elemek is, amelyeket Marco Rossi kért tőlünk. Magas letámadásra készültünk, s néhány alkalommal sikerült az üres területre juttatni a labdát, általában ki tudtuk hozni hátulról.

– Az első félidőben felszabadultan futballoztak, sarkazások, cselek színesítették a játékot. Ez összefüggésbe hozható a szerbek elleni idegenbeli győzelemmel?
– Élvezni akartuk a meccs minden egyes pillanatát, de a megszokott alázattal álltunk hozzá, mert nekünk nem létezik a barátságos mérkőzés fogalma. Kreatívan játszottunk, és ha a széleken az utolsó passzok pontosabbak, háromszor-négyszer a védelem mögé kerülhettünk volna – támadásban összeszedettebbnek kell lennünk a jövőben.

– Paprikás volt a hangulat a pályán, ön sem úszta meg sárga lap nélkül, reklamálásért büntették. Min húzta fel magát?
– Azért lettem ideges, mert ellentámadásba lendülhettünk volna. Lang Ádámról lefordultak, majd megküzdöttem a labdáért, amit megszereztem, s utána kapott szabadrúgást Csehország, pedig szerintem a társam tisztán játszott. Többször is a labdaszerzésemet követően állt meg a játék, ellenünk pedig nem fújta le a játékvezető a hasonló eseteket, ez pedig a meccs hevében indulatokat vált ki.
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

Kerkez Milos csele videón ide kattintva tekinthető meg!

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 4 3 1 7– 1 +6 10
2. Szerbia 5 3 1 1 9– 4 +5 10
3. Montenegró 5 2 2 1 5– 5 0 8
4. Bulgária 5 2 3 3– 8 –5 2
5. Litvánia 5 2 3 4–10 –6 2

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL, ITT!

A program

G-CSOPORT
Március 24., péntek

Bulgária–Montenegró 0–1 (0–0)
Razgrad. G: Krsztovics (70.)
Szerbia–Litvánia 2–0 (1–0)
Belgrád. G:Tadics (16.), Vlahovics (53.)
Szabadnapos: Magyarország

Március 27., hétfő
MAGYARORSZÁG–BULGÁRIA 3–0
(3–0)
Budapest. G:Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám M. (40.)
Montenegró–Szerbia 0–2 (0–0)
Podgorica. G:Vlahovics (78., 90+6.)
Szabadnapos: Litvánia

Június 17., szombat
Litvánia–Bulgária 1–1 (1–1)
Kaunas. G: Girdvainis (15.), ill. M. Petkov (27.)
Montenegró–Magyarország 0–0
Podgorica
Szabadnapos: Szerbia

Június 20., kedd
Magyarország–Litvánia 2–0 (1–0)
Budapest,
Puskás Aréna. G: Varga Barnabás (32.), Sallai R. (83.)
Bulgária–Szerbia 1–1 (0–0)
Razgrad. G: Deszpodov (47.), ill. Lazovics (90+6.)
Szabadnapos: Montenegró

Szeptember 7., csütörtök
Szerbia–Magyarország 1–2 (1–2)
Belgrád. G: Szalai Attila (10. – öngól), ill. Varga Barnabás (34.), W. Orbán (36.)
Litvánia–Montenegró 2–2 (0–0)
Kaunas. G: Paulauskas (71.), Cernych (90+4.), ill. Krsztovics (78.), Szavics (89.)
Szabadnapos: Bulgária

Szeptember 10., vasárnap
Montenegró–Bulgária 2–1 (1–0)
Podgorica. G: Szavics (45+1.), Jovetics (90+6.), ill. Borukov (79.)
Litvánia–Szerbia 1–3 (1–3)
Vilnius. G:
Paulauskas (45.), ill. A. Mitrovics (21., 32., 43.)
Szabadnapos: Magyarország

Október 14., szombat
Bulgária–Litvánia
Magyarország–Szerbia
Szabadnapos: Montenegró

Október 17., kedd
Litvánia–Magyarország
Szerbia–Montenegró
Szabadnapos: Bulgária

November 16., csütörtök
Montenegró–Litvánia
Bulgária–Magyarország
Szabadnapos: Szerbia

November 19., vasárnap
Szerbia–Bulgária
Magyarország–Montenegró
Szabadnapos: Litvánia

Pontazonosság esetén a következő szempontok rangsorolnak a csapatok között (ebben a sorrendben)

• Az egymás elleni mérkőzéseken
•• szerzett több pont
•• elért jobb gólkülönbség
•• szerzett több gól
• Az összes mérkőzésen
•• elért jobb gólkülönbség
•• szerzett több gól
•• szerzett több idegenbeli gól
•• elért több győzelem
•• elért több idegenbeli győzelem
•• elért alacsonyabb fair play pontszám (sárga lap: 1 pont; két sárga lapos piros lap: 3 pont; egyből piros lap: 3 pont; sárga lap, majd egyből piros lap: 4 pont)
• A Nemzetek Ligája összesített rangsorában elfoglalt jobb pozíció.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik