Az elszántság változatlan

S. TÓTH JÁNOS jelenti ReykjavíkbólS. TÓTH JÁNOS jelenti Reykjavíkból
Vágólapra másolva!
2005.06.04. 00:39
Címkék
Kevés olyan hely van a földkerekségen, ahol Lothar Matthäus háborítatlanul sétálgathat az utcákon. Nos, Reykjavík ezen városok közé tartozik. A magyar válogatott szövetségi kapitánya tegnap délelőtt a videozás előtt félórás sétával mozgatta meg a labdarúgóit, s eközben úgy róhatta a Radisson SAS Saga szálloda környékén az utcákat, s beszélgethetett a játékosokkal, hogy senki nem akart vele közösen fényképezkedni, senki nem dugott az orra alá tollat meg papírt, és senki nem akarta vele megosztani a hajdani élményeit. Szó sincs azonban arról, hogy a német szakembert ne ismernék és respektálnák errefelé, ám az izlandiak egyrészt elegánsan tartózkodóak, másrészt meg gyalogost alig látni, aki csak teheti, kocsival közlekedik a fővárosban. A nyugalom és a nyugodtság az úr a szigetországban, ám ez akár megtévesztő is lehet: az izlandiak vérében van, hogy nagyon tudnak küzdeni a sikerért.
A csapatok összeállítása - a teljes mérethez kattintson a képre!
A csapatok összeállítása - a teljes mérethez kattintson a képre!
A csapatok összeállítása - a teljes mérethez kattintson a képre!
A csapatok összeállítása - a teljes mérethez kattintson a képre!
A csapatok összeállítása - a teljes mérethez kattintson a képre!
A csapatok összeállítása - a teljes mérethez kattintson a képre!

- Kapitány úr, csöppet sem sajnálta, hogy lemaradt a Bayern München új csodastadionjának avatásáról, mert abban az időben éppen Metzben dirigálta a magyar válogatottat?
- Tudom, hogy hol a helyem - mondta igencsak határozottan Lothar Matthäus. - Biztosan meg lehetett volna szervezni, hogy szerdán meccseljünk a franciákkal, ám ez esetben egy nappal kevesebb ideje maradt volna a csapatnak arra, hogy készüljön, hangolódjon az Izlanddal vívandó csatára.

Nagy árat fizetünk, ha nincs csapategység

A válogatott játékosainak elég volt csak rápillantaniuk Lothar Matthäusra, és tudták, hogyan kell küzdeniük (Fotó: M. Német Péter)
A válogatott játékosainak elég volt csak rápillantaniuk Lothar Matthäusra, és tudták, hogyan kell küzdeniük (Fotó: M. Német Péter)
A válogatott játékosainak elég volt csak rápillantaniuk Lothar Matthäusra, és tudták, hogyan kell küzdeniük (Fotó: M. Német Péter)
- Szóval semmi hiányérzet?
- Persze jó lett volna olyan Bayern-legendákkal együtt befutni a gyepre, mint mondjuk, Franz Beckenbauer, Paul Breitner, Gerd Müller vagy éppen Karl-Heinz Rummenigge, ám az egyéni szempontokat nem helyezhettem a csapat érdekei elé. Majd megnézem videóról a gálát. Egyébként meg a fiam, Lorin képviselt az AllianzArenában, és számára ez semmivel sem pótolható, csodás élmény volt.

- Ha már a videót említette. A metzi meccs felvétele mennyire tetszett?
- Nincs két külön mérkőzésem, azaz a helyszíni élményeim egybeesnek a felvételen látottakkal. Az első félidőben néhány játékos igen gyenge futballt produkált, márpedig a mi erősségünk az lehet, ha csapatként harmonikusan muzsikálunk. Amikor fontos szereplők kiesnek, és megbomlik a szerkezet, annak az árát mindig meg kell fizetnünk. Persze rosszul lehet játszani, de az elfogadhatatlan, ha valaki nem akarja kihozni magából a maximumot.

- Az évad végi meccseknél ez típushiba a magyar válogatottnál.
- Nem értem ezt a megjegyzést.

Aki válogatott lehet, az ne panaszkodjon

Szavazás

Mit vár az Izland elleni vb-selejtezőtől?

- Arról van szó, hogy a bajnokság hajrájára fejben is elfáradnak a futballisták, s a záró órát követően sokan már a vakációt tervezik meg azon töprengenek, miként és hol folytassák a pályafutásukat.
- A hazai bajnokságban szereplő magyar játékosok március elejétől május végéig összesen tizenöt bajnokin léptek pályára, no jó, néhányuknak jutott még egy-két kupacsata is. Ugye, azt nem gondolja senki komolyan, hogy ez elviselhetetlen megterhelés lenne?! Akkor mit szóljanak az angolok, akiknél nincs három hónapos téli szünet, és a népesebb mezőnyű bajnokság mellett két kőkemény kupasorozatban is helyt kell állniuk? Aki a válogatottságot vállalja, annak nem lehet semmiféle kifogást keresnie. Harcolnia, küzdenie kell a csapatért, mert azzal egyébként önnön boldogulását is megalapozhatja. Nekünk példát kell mutatnunk, s ha a klubokban is hasonló lesz a felfogás, biztosan előbbre jut a magyar futball.

- Eszerint az sem lehet mentség a halovány produkcióra, ha valaki, mint mondjuk, most Gera Zoltán, kéztöréssel vállalja a szereplést?
- A nyolcvanhatos világbajnokságon magam is hasonló sérüléssel bajlódva játszottam végig a franciák elleni, egyébként kettő nullára megnyert elődöntőt. Természetesen van egy határ, amikor az egészség érdekében nem szabad erőltetni a futballt, egyébként viszont hozzáállás, mentalitás kérdése, hogy az ember a saját apróbb-nagyobb nyavalyájával van elfoglalva vagy pedig a feladatára koncentrál minden idegszálával. ---- - Gera Zoltánra, noha gyöngén futballozott, nem lehet panasz, hiszen első szóra rendelkezésre állt. Ô tehát stabil pont az együttesben, viszont sokan a metzi meccs után is tovább találgatnak, vajon melyik lehet Lothar Matthäus igazi csapata?
- Gondolja, hogy nincs meg már hosszú hónapok óta a fejemben az ideális kezdő tizenegy? De, bizony megvan, más kérdés, hogy még sosem sikerült pályára küldenem. Hol ez sérült meg, hol az dőlt ki a sorból, hol meg másvalaki esett ki eltiltás miatt. Gera Zoltánra a bolgárok ellen nem számíthattam a sárga lapjai miatt, most pedig Torghelle Sándort kellett otthon hagynom hasonló okból. Elég aztán végignézni azt is, hogy az izlandi mérkőzés kapcsán hányszor változott a keret.

- Korábban felvetette, hogy esetleg nem is olyan nagyon lehet sérült minden egyes sérült…
- Nincs okom kételkedni a labdarúgók szavában, meggyőződésem, hogy mondjuk, Éger László, avagy Komlósi Ádám boldogan itt lenne velünk. Igaz, a kényszerhelyzeteknek is lehet előnyük, hiszen Kerekes Zsombort már régóta figyeltem a Debrecenben, Thailföldön lehetőséget kapott, gólt is szerzett, és most ismét bebizonyította, lehet rá építeni a kiélezett szituációban.

- Egy erőszakos, gólképes csatár Izland ellen is aranyat érhet…
- A metzi második félidőben mentálisan is jól teljesített a csapat. Ugyanarra a fordulatszámra, no meg töretlen hitre és elszántságra lesz szükség az okos, taktikus futball mellett, és ez így együtt szombat este is eredményre vezethet. Mert nincs más út számunkra, csakis a győzelem az elfogadható eredmény. Nem tévesztenek meg bennünket a házigazdák gyengébb eredményei, de most egyetlen cél lebeg előttünk: Budapest után Reykjavíkban is begyűjteni a három pontot Izland ellen. ----
Magyarország-Izland 3-0 (1-0)
1988. május 4., Népstadion
G: Vincze I., Sallai S., Kovács K.

Izland-Magyarország 0-3 (0-3)
1988. szeptember 21., Reykjavík
G: Kiprich (2), Vincze I.

Világbajnoki selejtező
Magyarország-Izland 1-2 (1-0)
1992. június 3., Népstadion
G: Kovács K., ill. Örlygsson, H. Magnusson

Világbajnoki selejtező
Izland-Magyarország 2-0 (1-0)
1993. június 16., Reykjavík
G: Sverisson, Gudjohnsen

Európa-bajnoki selejtező
Izland-Magyarország 2-1 (0-1)
1995. június 11., Reykjavík
G: Bergsson, Si. Jónsson, ill. Vincze I.

Európa-bajnoki selejtező
Magyarország-Izland 1-0 (0-0)
1995. november 11., Fáy utca
G: Illés

Izland-Magyarország 0-2
2002. szeptember 7., Reykjavík
G: Lőw, Dárdai

Világbajnoki selejtező
Magyarország-Izland 3-2
2004. szeptember 8., Budapest
G: Gera, Torghelle, Szabics, ill. Gudjohnssen, Sigursson

A mérleg
Hazai pályán:
világbajnoki selejtezôn211 4–4 50%
Európa-bajnoki selejtezôn11 1–0100%
barátságos mérkôzésen11 3–0100%
Összesen:431 8–4 75%
Idegenben:
világbajnoki selejtezőn1--1 0-2 0%
Európa-bajnoki selejtezőn1--1 1-2 0%
barátságos mérkőzésen22-- 5-0100%
Összesen42-2 6-4 50%
Összesítés:
világbajnoki selejtezőn31-2 4-6 33%
Európa-bajnoki selejtezőn21-1 2-2 50%
barátságos mérkőzésen33-- 8-0100%
Mindösszesen:85-314-8 62%
A 8. csoport állása
1. Horvátország541-13- 213
2. Svédország54-117- 212
3. Bulgária522110- 8 8
4. MAGYARORSZÁG5212 6- 9 7
5. Izland5-14 4-14 1
6. Málta5-14 1-16 1
A csoport eddigi eredményei:
Izland-Bulgária 1-3, Horvátország-Magyarország 3-0, Málta-Svédország 0-7, Svédország-Horvátország 0-1, Magyarország-Izland 3-2, Svédország-Magyarország 3-0, Málta-Izland 0-0, Horvátország-Bulgária 2-2, Bulgária-Málta 4-1, Izland-Svédország 1-4, Málta-Magyarország 0-2, Bulgária-Svédország 0-3, Horvátország-Izland 4-0, Magyarország- Bulgária 1-1, Horvátország-Málta 3-0

A csoport meccsei:
Június 4.: Svédország-Málta, Izland- MAGYARORSZÁG, Bulgária-Horvátország Június 8.: Izland-Málta. Szeptember 3.: Svédország-Bulgária, Izland-Horvátország, MAGYARORSZÁG-Málta. Szeptember 7.: MAGYARORSZÁG- Svédország, Bulgária-Izland, Málta-Horvátország. Október 8.: Bulgária-MAGYARORSZÁG, Horvátország-Svédország. Október 12.: Svédország-Izland, Málta-Bulgária, MAGYARORSZÁG-Horvátország
A mérleg Lothar Matthäus kapitánykodásával:
Hazai pályán 5212 9-1147%
Idegenben 83-5 9-1237%
Semleges pályán 6312 9- 555%
Összesen1982927-2846%
Tétmérkőzésen 5212 6- 947%
Barátságos mérkőzésen1461721-1945%
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik