Olimpia: Tarics, ha tehetné, ma is beszállna Kásásék közé

Vágólapra másolva!
2012.08.05. 12:41
null
Tarics Sándor és Borkai Zsolt a Magyarország–Nagy-Britannia mérkőzésen (Fotó: Szabó Miklós)
Ahogy arról korábban hírt adtunk, a 98 éves Tarics Sándor, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka a Magyar Olimpiai Bizottság díszvendégeként vesz részt a londoni játékokon. Az 1936-ban vízilabdában ötkarikás elsőséget szerző Tarics szombaton már a helyszínen tekintette meg a Magyarország–Nagy-Britannia vízilabda-mérkőzést, ma reggel pedig sajtóreggeli keretében állt a média munkatársai rendelkezésére.

 

A sajtóreggelit nagy figyelem övezte, a MOB prominens személyiségei – többek között Borkai Zsolt elnök és Kamuti Jenő korábbi főtitkár is ott volt az eseményen – mellett nemcsak a kiküldött magyar újságírók, de külföldi tudósítók is nagy számban képviseltették magukat az eseményen.

„Köszönjük Tarics Sándornak, hogy elfogadta meghívásunkat. Nagyon örülünk neki, hogy jó egészségben láthatjuk őt” – köszöntötte az olimpiai bajnokot Borkai Zsolt MOB-elnök. Az 1936-ban vízilabdában ötkarikás elsőséget szerző Tarics a kerékpáros Attilio Pavesi tavalyi, 100 éves korában bekövetkezett halála óta viseli a legidősebb élő olimpiai bajnok titulust.

„Köszönöm szépen a meghívást! Úgy érzem, hogy ez azoknak a magyaroknak is szól, aki szétszóródtak a nagyvilágban. Nekem szerencsém volt, mert amikor annak idején Amerikába mentem, már tudtam angolul és a Műszaki Egyetemen szerzett diplomának köszönhetően szakma is volt a kezemben” – jelentette ki a jelenleg San Francisco közelében élő nyugdíjas mérnök, aki továbbra is kiválóan, akcentus nélkül beszél magyarul, s elmondása szerint otthon „továbbra is beszél és vitatkozik” feleségével. Tarics újságírói kérdésre elmondta: szerinte a hosszú élet titka, hogy nagyon jó felesége van és boldog a házassága.

Tarics mesélt kivándorlásáról, felelevenítette legszebb olimpiai emlékeit – melyek során felsorolta az 1936-ban vesztes német csapat játékosait is – és beszélt sportolói pályafutása utáni életéről is.

A Nemzeti Sport kérdésére Tarics elmondta: nem lát egetverően nagy különbséget a mai és az akkori vízilabda között. „A vízilabda az vízilabda, régen is döntően a víz alatt játszották a játékot, és most is. Komjádi Béla annak idején nekünk azt mondta, tűrjük ezt, és mi csak lőjük a gólokat” – mondta Tarics, aki ha tehetné, még ma is szívesen beszállna a vízbe.

„Mint egy csataló, néha úgy érzem magam – mesélt arról, beszállna-e ma is a legjobbak közé. – Ha megfújják a kürtöt, elindulnék a csatába, és beugranék a vízbe.”

Tarics Sándor életéről bővebben itt olvashat!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik