Légiósok: „Kezdek eljutni arra a szintre, amit várok magamtól”

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2019.10.03. 13:05
null
Kecskés Ákos (balra) a jelek szerint megtalálta a számításait a svájci élvonalbeli Luganónál
A Dinamo Kijev ellen állna talpra a Lugano, amely főként görcsös támadójátéka miatt bukdácsol.

 

– Augusztus tizenhatodikán, azaz jó másfél hónapja nyert legutóbb tétmérkőzést a Lugano. Azóta kiesett a Svájci Kupából, a bajnokságban a kilencedik, osztályozót jelentő helyre csúszott vissza, az Európa-liga csoportkörét pedig vereséggel kezdte. Mi a gyenge forma oka?
– Valóban elég rossz szériában vagyunk – ismerte el lapunknak Kecskés Ákos, a svájciak 23 éves középhátvédje. – Bármit csinálunk, nem jönnek az eredmények, pedig a védekezésünkre nem lehet panasz. A bajnokságban kilenc forduló alatt csak a Basel és a Young Boys kapott kevesebb gólt nálunk, ők mégis az első két helyen állnak, míg mi az utolsó előttin. A probléma oka inkább az, hogy kevés gólt szerzünk. A bajnokságban összesen nyolcnál járunk, aminek a fele még az első fordulóban, a Zürich otthonában született.

– Mi kell ahhoz, hogy véget érjen a negatív sorozat?
– Csak mi tehetünk azért, hogy megforduljon a szerencsénk, magunkat kell kihúznunk a gödörből. Nem érzem, hogy a csapat edzésmunkájával gondok lennének, talán a mérkőzésekhez kellene kevésbé görcsösen hozzáállnunk. Bízom benne, hogy ha támadóink egyszer elkapják a fonalat, javulnak az eredményeink.

A GYŐZELEM ÚTJÁN

A Luganóval ellentétben a Kádár Tamást is alkalmazó Dinamo Kijev már kikecmergett a hullámvölgyből. Az ukrán klubnál hatalmas csalódásként élték meg, hogy az FC Bruges ellen alulmaradtak a Bajnokok Ligája rájátszásában, és átkerültek az Európa-ligába. Több mint egy hónapig nem nyertek tétmérkőzést, majd miután az El-csoportkör első fordulójában hazai pályán legyőzték a Malmőt (1–0), megtört a jég. A következő három bajnoki mérkőzését megnyerte a csapat, amely nyolc gólt szerzett és egyet sem kapott – megerősítve ezzel posztján a csapatot augusztus közepén átvevő Olekszij Mihajlicsenko vezetőedzőt.

– A Dinamo Kijev elleni találkozó jó alkalom, hogy magukra találjanak?
– Nagyon erős csapat érkezik hozzánk, nem számítok könnyű mérkőzésre, de az Európa-ligában bármi megtörténhet. Ha egy kicsivel több szerencsénk van, az első fordulóban Koppenhágából is elhozhattuk volna legalább az egyik pontot, jobban futballoztunk a Köbenhavnnál, mégis vereséget szenvedtünk. Nagyszerű lenne, ha második csoportmérkőzésünkön megszereznénk első pontjainkat.

– Második idényét tölti a Luganóban, de nem indult könnyen a svájci élete. Egy hónappal azután, hogy a csapathoz érkezett, súlyos sérülést szenvedett, elszakadt a térdszalagja. Sikerült mostanra formában lendülni?
– A felépülésem sajnos elég sok időt vett igénybe, a tavalyi őszt teljes egészében ki kellett hagynom, ami jelentősen hátráltatta a beilleszkedésem. Az idén februárban játszottam az első svájci bajnoki mérkőzésemet, a tavasszal ezt követően hol pályára léptem, hol nem. A nyári felkészülés viszont jól sikerült, kiharcoltam a helyem a kezdőcsapatban, és meg is tartottam. A bajnokságban minden eddigi találkozót végigjátszottam, és az Európa-liga csoportkörének első mérkőzésén is számított rám a vezetőedzőnk. Nem mondom, hogy azon a szinten tartok, amit várok magamtól, de a folyamatos bizalomnak köszönhetően lassan kezdek eljutni oda.

– Mennyit segít ebben, hogy Holender Filip és Vécsei Bálint személyében két magyar csapattársa is van?
– Nagyon sokat számít. Légiósként megjártam Olaszországot és Lengyelországot, teljesen más külföldön futballozni úgy, ha vannak magyarok is a klubnál. Jó közösséget alkotunk hárman, egymás mellett ülünk az öltözőben, a pályán belül és kívül is egy hullámhosszon vagyunk.

– A Dinamo Kijev elleni találkozón egy másik magyar futballistával, Kádár Tamással is összefuthat. Ismerik egymást?
– A játéktudásával és a képességeivel természetesen tisztában vagyok, de személyesen még nem találkoztunk. Holender Filip és Vécsei Bálint a válogatottból ismeri, én is azért küzdök meccsről meccsre, hogy sűrűbben fussunk össze.

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ

A-CSOPORT
21.00:
Dudelange–Qarabag
21.00: Sevilla–APOEL
B-CSOPORT
21.00:
Lugano–Dinamo Kijev (Tv: Digi Sport3)
21.00: Malmö–Köbenhavn
C-CSOPORT
21.00:
Krasznodar–Getafe
21.00: Trabzonspor–Basel
D-CSOPORT
21.00: Rosenborg–PSV
21.00: Sporting CP–LASK
E-CSOPORT
21.00:
Celtic–CFR Cluj
21.00: Lazio–Rennes (Tv: Digi Sport2)
F-CSOPORT
21.00:
Arsenal–Standard Liege (Tv: Digi Sport1) – élőben az NSO-n!
21.00: Guimaraes–Eintracht Frankfurt
G-CSOPORT
18.55: Feyenoord–Porto
18.55: Young Boys–Rangers FC
H-CSOPORT
18.55: FERENCVÁROS
–Ludogorec (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
18.55:
CSZKA Moszkva–Espanyol (Tv: Digi Sport3) – élőben az NSO-n!
I-CSOPORT

18.55: Olekszandrija–Gent
18.55: St.-Étienne–Wolfsburg
J-CSOPORT
18.55:
Basaksehir–Mönchengladabch
18.55: Wolfsberg–Roma (Tv: Digi Sport2)
K-CSOPORT
18.55: Besiktas–Wolverhampton
18.55: Braga–Slovan Bratislava
L-CSOPORT
16.30: Asztana–Partizan (Tv: Digi Sport1)
18.55: AZ–Manchester United (Tv: Digi Sport1) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik