Baráth Péter első számú kiszemeltként írt alá a Rakówhoz

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2024.01.21. 13:09
Baráth Péter a lengyel bajnok Raków első számú kiszemeltje volt
A Ferencvárostól kölcsönben a Raków Czestochowához szerződő Baráth Péter pályafutását négy éve kísérte figyelemmel a lengyel bajnok vezető játékosmegfigyelője, a kétszeres válogatott középpályás a nyolcas posztján kaphat szerepet.

„SZIA, PÉTER!” 

Így köszöntötte új játékosát a Raków Czestochowa. A lengyel bajnokság előző kiírásának győztese péntek este jelentette be, hogy egy évre kölcsönvette a Ferencvárostól a kétszeres felnőttválogatott Baráth Pétert, s kreatív videóval üdvözölte ötödik téli szerzeményét. A 21 éves középpályás az idényben kevés játéklehetőséget kapott a Fradiban, hét bajnokin, valamint két Bajnokok Ligája-selejtezőn összesen 285 percet játszott a Transfermarkt adatbázisa szerint.

„Természetesen nem örültünk, hogy az ősz úgy alakult, ahogy, ám nem estünk kétségbe, hiszen tisztában vagyunk Péter kvalitásával – mondta a Nemzeti Sportnak Papp Gábor, a Baráth Péter pályafutását egyengető YUNiK Management ügyvezetője. – Aki nem ismeri igazán, vagy kételkedik a képességeiben, annak a száraz tényeket érdemes felsorolni. Fél évvel ezelőtt féléves kölcsönjáték után több mint egymillió euróért szerződtette a Fradi. Noha bajnoki játékpercek híján az utóbbi időben csak az U21-es válogatottban léphetett pályára, Marco Rossi szövetségi kapitánynál már jó ideje a bővebb keret tagja, húszévesen bemutatkozhatott a válogatottban tétmeccsen is, pénteken pedig a magyarnál magasabban jegyzett lengyel bajnokság címvédője igazolta át – ez nem a véletlen műve, ennyiszer nem lehet szerencséje valakinek. Az őszi szezont követően célunk volt a váltás, de csak az ünnepek után vált élessé a helyzet.

Az első pillanattól fogva látszott, a lengyel klub szakmai vezetősége tisztában van Péter képességeivel: a vezető játékosmegfigyelő elmondta, már csaknem négy éve követi a pályafutását, és a sportigazgató, valamint a vezetőedző is őt jelölte meg első számú kiszemeltként.

Az együttes három–négy–hármas felállásban, két belső középpályással futballozik. A posztra négyen voltak a keretben, ám mivel március-áprilisig ketten is kidőltek vállsérüléssel, mindenképpen igazolniuk kellett ebbe a szerepkörbe. Rendkívül örülünk annak, hogy a szakmai stáb elképzelése szerint a nyolcas posztján veszik számításba, ezáltal kamatoztathatja a futóteljesítményét, és az ellenfél kapuja elé is gyakrabban érhet fel.”

Úgy tűnik, a kölcsönmegállapodás sok játéklehetőséggel kecsegtet, kizárólag Baráth Péteren múlik, él-e vele. Ha megfelel az elvárásnak, hosszabb távon a lengyel élcsapat kötelékében maradhat. Bár az FTC és a játékosügynök sem erősítette meg, a Rakównak közleménye szerint opciós joga van a játékjoga megvásárlására.

 

„A miliő rendkívül kedvező, a közeg tökéletes a fejlődéshez – folytatta Papp Gábor. – Péter innovatív, fiatalos klubban, a magyarnál nagyobb fizikai erőt igénylő bajnokságban folytathatja pályafutását. A transzfer jól jelzi a Ferencváros erejét a nemzetközi piacon, hiszen a lengyel bajnok bátran igazolt tőle olyan játékost, aki az utóbbi időben kevesebb lehetőséget kapott. A Rakównak a többi Ekstraklasa-csapathoz mérten kicsi, mindössze ötezer-ötszáz férőhelyes a stadionja, de rendre megtelik, úgyhogy hazai környezetben telt ház előtt futballozik. Örömteli, hogy Péter olyan egyesületbe került, amely a Ferencvároshoz hasonlóan címekért küzd, az elmúlt három évadban öt trófeát nyert meg. Bár a bajnoki elsőségre kevés esélye van ebben az idényben, a Lengyel Kupában még áll, a cél, hogy története során harmadszor is elhódítsa a serleget és kilépjen a nemzetközi kupaporondra.”

Baráth Péter szombaton érkezett meg a csapat törökországi edzőtáborába. Első előkészületi mérkőzésén szombaton, a Ludogorec ellen léphet pályára.

Samuel Cardenas, a Raków Czestochowa sportigazgatója a klubhonlapnak:
„Szerettünk volna újabb belső középpályást szerződtetni, mivel ezen a poszton a sérülések miatt kritikus a helyzetünk. Úgy érezzük, sikerült megoldást találtunk a problémáinkra Péter tizenkét hónapos kölcsönvételével és a rá vonatkozó vételi opcióval. Atletikus, dinamikus játékstílusának köszönhetően tökéletesen illik a csapatunkba. Kiválóan képzett játékos, aki szereti a pluszmunkát. Izgatottan várjuk fejlődése következő állomásait klubunkban.”
Egykori fradista csapattárs segíthet a beilleszkedésben
Baráth Péter az első magyar futballista, aki a Raków játékosa lett, azonban nem az első, aki a Ferencvárostól érkezett: július óta Adnan Kovacevic is a csapatot erősíti. A 12-szeres bosnyák válogatott belső védő három év, illetve 68 tétmérkőzést követően köszönt el a magyar rekordbajnoktól, s új állomáshelyén meghatározó játékossá vált: a bajnokságban alapember, és az Európa-liga-csoportkörben is a védelem oszlopa volt, öt meccsen is kezdőként kapott szerepet.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik