Orosz Pál: Ahova mi pozicionáljuk a Fradit, annak elengedhetetlen eleme a külföldi vezetőedző

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.03.14. 14:45
Orosz Pál szerint szép jövő előtt áll a Ferencváros (Fotó: Földi Imre, archív)
Az Olympiakosz elleni Európa-konferencialiga-párharcról, Dejan Sztankovicsról és a klub modelljéről is kérdezte az Index Orosz Pált, az FTC Zrt. vezérigazgatóját. De más témák is szóba kerültek, így például a csapat nemzetközi kupaszereplésének értékelése, vagy Sztanyiszlav Csercseszov és Máté Csaba menesztése.

Mint ismert, a Ferencváros nem jutott tovább az Európa-konferencialiga rájátszásából, miután az Olympiakosz egy szoros párharc után búcsúztatta a zöld-fehéreket. Az Index egyebek mellett a kiesésről is kérdezte az FTC Zrt. vezérigazgatóját: „Az Olympiakosz kétségkívül jobb most nálunk, és általában az erősebb csapat győz, a gyengébb sikere mindig bravúrt feltételez, ami persze nem azt jelenti, hogy feltartott kézzel mentünk volna bele ebbe a párharcba, hiszen az elmúlt években éppen mi borítottuk fel többször a papírformát azzal, hogy nálunk magasabbra értékelt együttest múltunk felül – kezdte mondandóját Orosz Pál. – De ez most nem jött össze, azonban ettől nálunk sem rossz a csapat és az edző. Egész egyszerűen az történt, hogy olyan párharcban találkoztunk egy nálunk jobb ellenféllel, amikor nem jöttek össze a dolgaink. Utalhatnék röviden az első találkozó második percében szerzett lesgólunkra, ami tényleg nagyon kevésen múlt, és talán egészen más képet adott volna a folytatásnak, illetve a visszavágóra felépített taktikánknak, a két támadóra felívelt labdákra, ami sajnos nem működött. Ilyen van, ez a futballban megtörténhet, sok mindenkivel megesik, hogy az erősebb ellenféltől kikap...”

Orosz Pál felhívta a figyelmet, hogy a párharcban kiütközött a keretek közti különbség. Szavai szerint a görög kezdőben helyet kapott Daniel Podence havi fizetése 2023-ban átszámítva 100 millió forint volt például. Ennyit pedig az igazgató tájékoztatása alapján a komplett Fradi nem visz haza.

„A konklúziók levonása mindenképpen megtörténik, de ez nem feltétlenül jelent váltást és válást. Csináljuk tovább a dolgunkat, hogy céljainkat megvalósítsuk, de közben tisztában vagyunk vele, lesz olyan év, amikor nem leszünk bajnokok. Egészen biztosan lesz. És egyszer majd eljön az a pillanat is, amikor már nem Dejan Sztankovics ül a Ferencváros kispadján, nagyon kevés kivételtől eltekintve, nincs is olyan edző, aki egész életében egy klubnál van” – emelte ki Orosz Pál.

Az interjúban szóba került Sztanyiszlav Csercseszov menesztése, és az, hogy vele szemben vajon miért nem volt türelmesebb a klubvezetés: „Csercseszov esetében teljesen más volt a helyzet, mint jelenleg Sztankovicsnál. Most arról beszélünk, hogy a szerb szakember vezetésével egy rosszabb eredményt – kupakiesést – kell kielemeznünk, kijavítani az elkövetett hibákat, Csercseszovnál viszont nem erről volt szó. A Klaksvík elleni vállalhatatlan blama egy folyamat végpontja volt. Már tavaly tavasszal érzékeltük, hogy baj van, az öltöző az idő előrehaladtával egyszerűen, pestiesen szólva »megette« az orosz vezetőedzőt, akinek a külvilág felé kommunikált vaskezű, szigorú imázsa nem feltétlen volt igaz a házon belüli munkánál, kapcsolatoknál. Amikor pedig edzőként nem vagy kemény és határozott, a játékosok azt megérzik, a fejedre nőnek. Megváltozik az egész közösség dinamikája. Ez a folyamat indult el nálunk tavaly tavasszal, és dacára annak, hogy a nyáron sok új és jó játékos érkezett, minden bizakodásunk ellenére nem sikerült megállítani. A korai BL-búcsú után pedig már nem volt esély a közös folytatásra. Ezt a lépést kénytelenek voltunk meglépni.”

Orosz Pál hangsúlyozta, hogy Sztankovicsban továbbra is teljes mértékben bízik a vezetőség, és szóba sem került az edzőcsere. Hozzátette, hogy bár sokan próbálják kudarcként beállítani a zöld-fehérek teljesítményét a nemzetközi porondon, az valójában inkább siker, hiszen egy Fiorentina, Genk, Csukaricski csoportból sikerült veretlenül továbbjutni. 

Máté Csaba menesztéséről is volt szó az interjúban. Orosz Pál elmondta, a szakember a szakmai stábban, majd vezetőedzőként is jó munkát végzett, azonban a klubnál egy nemzetközileg is ismert nevet szerettek volna a kispadra ültetni: „Rengetegen nem értettek egyet ezzel a döntéssel, hogy elküldtük Máté Csabát a kispadról, mivel sikereket ért el, és több mint tíz év után újra magyar edzővel kvalifikált csapat nemzetközi kupasorozat csoportkörébe, de más szempontokat is szem előtt kellett tartanunk. Figyelembe vettük azt is, hogy a Ferencvárost nem kizárólag a magyar, hanem a nemzetközi piacon is egyre meghatározóbb, erős márkává – úgymond branddé – kell tennünk, amelynek egyik alappillére az, hogy az európai futballban ismert név üljön a kispadon. Ahova mi pozicionáljuk a Ferencvárost a nemzetközi piacon, annak elengedhetetlen eleme, hogy külföldi vezetőedző irányítsa a csapatot” – közölte Orosz Pál.

Az igazgató kiemelte: a sportág trendjeihez igazodnak akkor, amikor a játékoskeret esetükben is állandó mozgásban van, az átigazolási piacokon történt aktív szerepvállalásukat viszont aligha érheti kritika.

„Hajnal Tamás sportigazgató csapatának, megfigyelőhálózatunk feladata, hogy mindig képesek legyünk reagálni a történtekre. Ha valaki megy, ki az, aki helyettesíti majd. Nekünk az a feladatunk, hogy az éppen rendelkezésre álló kerettel érjük el a maximumot és valósítsuk meg a kitűzött célokat. Mások is igazolhatnak itthon, nem tiltja semmi, de nem jutottak el még arra a pontra, hogy ezt megengedjék magunknak. De nekünk sem azonnal és magától jött, hosszú út, valamint sok munka vezetett idáig. Rengeteg személyi jellegű döntést hoztunk meg az elmúlt években, kit hozunk, kit adunk el, kit engedünk útjára. Ezek mindig nehéz, sokszor anyagilag és, vagy emberileg fájó döntések, hogy a céljaink elérése érdekében áldozatokat hozzunk. Előfordul, hogy még az ügyvezetés között is véleménykülönbség alakul ki, persze a külvilág felé már az egységes döntésünket kommunikáljuk, mert egy klubnál ez való rendjén. Nagyobb részben azért sikerült jó döntéseket hoznunk, különben nem jutottunk volna el oda, ahol most vagyunk szakmailag és gazdaságilag.”

Amikor a jövőről kérdezték, Orosz Pál azt mondta: reményeik, terveik és céljaik szerint a következő években is valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportkörébe jutnak, majd onnan a tavaszi folytatásra, tovább erősítve ezzel a Ferencváros brandjét az európai piacon. Az igazgató szavai szerint a nemzetközi kupaporondon elvárások nincsenek, de célok lehetnek a klubnál, ennek értelmében jelenleg Európa-liga-szintű csapatként pozicionálja a vezetőség a Ferencvárost.

A TELJES INTERJÚT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik