Varga Barnabás: A vezetés megszerzése után nem volt kérdés, ki nyeri a derbit!

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.02.26. 12:31
Varga Barnabás szerint jól reagált a Ferencváros az Olympiakosz elleni vereségre (Fotó: Szabó Miklás)
Két csatár, négy gól – Újpest–Fradi 0–5. Varga Barnabás élete első derbijén rögtön duplázott, a helyére beálló Alekszandar Pesics pedig két, Újpest elleni meccsén három gólt lőtt. A két támadó lapunknak beszélt érzéseiről.

Rezzenéstelen arccal, kapucnival a fején ballagott az öltözőből a busz irányába. Arcára semmiféle érzelem nem ült ki, pedig nem sok játékos mondhatja el magáról, hogy élete első derbijén negyvenöt percnyi játék után kettőt rúg az ősi riválisnak. Varga Barnabás nem tartozik azon játékosok közé, aki szívesen nyilatkozna, aki a találkozók után szereti kiönteni szívét-lelkét, a Ferencváros csatára azonban csakis magát okolhatja, hogy mindenki kíváncsi rá… Aki két megmozdulásával gyakorlatilag eldönti az Újpest elleni meccset, annak számolnia kell azzal is, hogy a szurkolók kíváncsiak a gondolataira.

Jól alakult az este – mosolygott a busz mellett álldogálva Varga Barnabás, aki a vasárnapi derbin előbb a 36., majd a 45. percben lőtt gólt. – A jelek szerint megfelelően reagáltunk a csütörtöki, Olympiakosz elleni kiesésre, és ha azt nem mondanám, hogy így álmodtam meg ezt az estét, örülök, hogy ilyen jól sikerült életem első derbije. A találkozó elején döcögött a játékunk, idegesnek, feszültnek tűntünk, ám amint megszereztük a vezetést, nyomban átvettük a játék irányítását. Onnantól nem volt kérdés, ki nyeri a mostani derbit.”

Nem túlzás, az első félidőben Varga Barnabás jelentette a két csapat közötti (minőségbeli) különbséget. Az első gólnál Dibusz Dénes felívelését csúsztatta meg, majd nyomban begyújtotta a rakétákat, és a Katona Bálinttól visszakapott labdával meg sem állt az újpesti kapuig, a másodiknál pedig klasszis módon perdítette az ugyancsak Katona Bálinttól érkező centerezést a jobb alsó sarokba. A 29 esztendős csatárnak az első félidőben két helyzete volt, mind a kettőt mesteri nyugalommal értékesítette.

A második találatom azért szebb volt… – folytatta Varga Barnabás. – Az elsőnél a lövésem még meg is pattant a védő lábán, a második viszont tényleg szép mozdulat volt, érzésből nyúltam a labda útjába. Eddig csak hallottam a derbi hangulatáról, a pályáról egyszer sem élhettem át, ám most már mondhatom én is, ez a meccs tényleg más, mint a többi. Belülről is érezhető volt a felfokozott hangulat, a két szurkolótábor alaposan odatette magát. Jó volt így játszani! A lefújást követően a kapu mögött ünneplő drukkereink egyikének ki is dobtam a mezemet, nem vagyok gyűjtögető típus, neki viszont alighanem nagy élmény, hogy az övé lett az a mez, melyben kettőt rúgtam az Újpestnek.”

A csatár lassan túlszárnyalja az őszi egészen elképesztő formáját. Combsérüléséből felépülve egyre jobb erőben érzi magát, legutóbbi három NB I-es mérkőzésén 7 (!) gólt szerzett, az MTK elleni mesternégyese után a Debrecen otthonában talált a kapuba, majd a vasárnapi derbin duplázott. A sorozatterhelés miatt – szerdán a Magyar Kupában a DVSC otthonában vár újabb nagy csata a Fradira –, Dejan Sztankovics a 67. percben lecserélte Varga Barnabást, ám nagyot nem hibázott, a helyére beálló Alekszandar Pesics is kettőt vágott. A szerb csatár érthetően fülig érő szájjal bukkant elő az öltözőből, Magyarországra érkezése óta két derbin lépett pályára, mind a kettőn a kapuba talált.

Eddig tényleg elég jó a mérlegem – mosolygott lapunk felvetésére Alekszandar Pesics. – Az első gólom kísértetiesen hasonlított arra, amit a hosszú vállsérülésem után visszatérve a Zalgiris Vilnius otthonában lőttem, figyeltem a kapus mozgását, majd jobb külsővel váratlan ütemben lőttem el mellette. A második pimaszabb találat volt… Stjepan Loncar türelmes volt, megvárta míg mögöttes futással megkerülöm, majd remek ütemben passzolt elém, a kapujából kifutó kapus fölött pöccintettem át a labdát. Nagyszerű este volt, a hangulat egészen elképesztő volt. Első magyarországi derbimen a Groupama Arénában három nullára győztünk, ott is a kapuba találtam, ezúttal kicsit több mint húsz perc alatt dupláztam. Két derbi, három gól – talán nem olyan rossz mérleg.”

Alekszandar Pesics táskájával a hátán elmesélte, annak idején Szerbiában is pályára lépett egy-két Crvena zvezda–Partizan Beograd városi összecsapáson, és ott is szerzett a vasárnapi második találatához hasonló gólt, szorított helyzetben ugyanúgy átpöckölte a labdát a Partizan kapusa fölött.

A Ferencváros sorozatban tizenötödik derbijét nyerte meg az Újpest ellen, ezzel százéves csúcsot állított be a klub életében.

LABDARÚGÓ NB I
22. FORDULÓ
Újpest FC–Ferencvárosi TC 0–5 (Varga Barnabás 36., 45., Loncar 55., Pesics 76., 82.)
Újpest, Szusza Ferenc Stadion, 11 202 néző. Vezette: Berke

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik