NB I: 38 éve nem látott negatív sorozatból kászálódna ki az Újpest

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2024.02.06. 13:55
A tulajdonosváltás előtt álló újpestieknek a Loki ellen kellene javítaniuk az eddigi pocsék szereplésükön (Fotó: Török Attila)
Marco Rossi kérte, hogy az Eb-re való alaposabb felkészülés érdekében egy héttel hamarabb érjen véget a hazai bajnokság, ezért iktatták be a keddtől csütörtökig tartó hétközi fordulót. A program kedd este a mély gödörben lévő Újpest és a Debrecen csatájával indul, majd a 223. Ferencváros–MTK örökrangadóval folytatódik. Szerdán a Kisvárda a megfiatalított Fehérvárt, a Puskás Akadémia pedig a ZTE-t fogadja. Csütörtökön a listavezető Paks az öt meccse gólképtelen Mezőkövesd otthonába látogat, a sort pedig a múlt héten edzőváltáson áteső DVTK kecskeméti vendégjátéka zárja.

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 19. FORDULÓJA ELÉ

KEDD

ÚJPEST FC–DEBRECENI VSC

1943 óta 110 meccsük volt már az élvonalban, az örökmérleg 51 újpesti győzelmet, 36 döntetlent és  23 debreceni sikert mutat. Legutóbb a Nagyerdei Stadionban Heinz Mörschel duplájával úgy nyertek hátrányból 2–1-re a lilák, hogy a Loki Dusan Lagator kiállítása miatt a 13. perctől emberhátrányban futballozott. Az előző 4 egymás elleni találkozójukon ez volt a fővárosiak egyetlen diadala.

♦ A DVSC az Újpest vendégeként mindössze négyszer tudott győzni, 1982-ben, 2003-ban, 2012-ben, majd legutóbb 2013 novemberében, amúgy hatalmas a lilák fölénye, hiszen az 54 alkalomból 33-szor győztek, a döntetlenek száma 17.

A debreceniek az Újpest elleni előző 11 idegenbeli bajnokijukból hetet elbuktak, négyszer pedig be kellett érniük az egy ponttal. A Szusza-stadionban legutóbb, tavaly márciusban úgy lett 1–1 a vége, hogy a hazaiaktól Branko Pauljevics öngólt rúgott, majd a Lokiból a 60. percben Christine Manriquét kiállították.

♦ Az Újpest az NB I jelenleg legrosszabb formában lévő együttese, hiszen az előző 8 fordulóban 7-szer kikapott és mindössze 1 pontot tudott összekaparni (1–1 Zalaegerszegen). Ehhez hasonló, nyolcmeccses nyeretlenségi szériája előzőleg az 1985–1986-os bajnokság végén, Göröcs János vezetőedzővel volt a lila-fehéreknek, majd a következő pontvadászatot is egy döntetlennel kezdték, így a nyeretlenségük akkor 9 mérkőzésen át tartott. Arra pedig az 1908–1909-es idényben volt példa, hogy a újpesti együttes egymás után 8 bajnokit veszítsen el, de akkor így is bennmaradt az első osztályban.

♦  A DVSC sem remekel mostanában, ugyanis a legutóbbi 4 fordulóban nem tudott nyerni: 1 vereség mellett 3-szor ikszelt, szombaton 0–2-ről ért el 2–2-t odahaza a DVTK ellen, a 77. perctől emberelőnyben játszva.

♦ A lila-fehérek hazai mérlege 5 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség, ezzel a hetedikek a hazai tabellán, az előző két otthoni bajnokijukat egyaránt 2–1-re bukták el a felcsútiak, majd a paksiak ellen.

♦ A Debrecent az idegenben legkevesebb győzelmet elérő csapatok között találjuk a mezőnyben, hiszen csak egyszer, november 25-én Zalaegerszegről tudott három ponttal hazatérni (2–1). A vendégtabellán 1–4–4-es mutatóval ugyancsak hetedik, meccsenként mindössze kereken 1.0 a szerzett góljainak az átlaga ebben a kiírásban.

 

FERENCVÁROSI TC–MTK BUDAPEST

A Tempó, Fradi! portál nyilvántartása szerint ez lesz a 275. díjmérkőzés a zöld-fehérek és a kék-fehérek között, az örökmérleg 110 FTC-siker, 62 döntetlen és 102 MTK-diadal, 430–424-es gólkülönbség. Ezekből 222 örökrangadót játszottak az élvonalbeli bajnokságban, amelyekből 91-et nyertek meg a IX. kerületiek, 52 döntetlen és 79 kék-fehér siker mellett.

A tavaly szeptember végi odavágón az FTC 0–1-ről 6–1-re kiütötte az MTK-t, ez az utóbbi 57 év legnagyobb diadala volt az örökrangadókon, előzőleg ugyanis utoljára 1967 októberében győztek hasonló különbséggel, akkor 5–0-ra a zöld-fehérek.

Az örökrangadóknak 11 helyszíne volt eddig, az Üllői úton 80 találkozóból 37-et nyert meg a Ferencváros, 26-ot az MTK, 17-szer pedig döntetlenre végeztek.

A Groupama Arénában legutóbb, 2022 májusában 3–0-ra nyert a bennmaradásért küzdő MTK, amelyet akkor is a játékosként mind a 4 NB I-es meccsét az FTC-ben játszó Horváth Dávid dirigált. A zöld-fehérek azon a találkozón már bajnokként léptek pályára.  A XXI. században ekkor fordult elő másodszor, hogy a kék-fehérek háromgólos sikert arattak a rekordbajnok ellen: 2001 májusában 5–2-re nyertek.

Az FTC első 2024-es bajnokiján 3–1-re győzött a sereghajtó Kisvárda otthonában, és ezzel a legutóbbi 4 fordulóban csak Pakson vesztett pontot (2–3), a többi három ellenfelét megverte.

Mivel a Fehérvár kikapott a tavaszi nyitányon, így már az évet a Újpest elleni 3–0-s hazai diadallal kezdő MTK a leghosszabb ideje – 4 forduló óta – veretlen csapat most az NB I-ben (3 siker, 1 iksz).

Az FTC kevesebb pontot gyűjtött otthon (17), mint idegenben (19), a hazai mérlege 5–2–2, csak a két Fejér vármegyei együttes, a Puskás Akadémia és Fehérvár tudott győztesen távozni tőle.

Az MTK házon kívüli egyenlege 3 diadal, 2 döntetlen 4 kudarc, a legutóbbi két vendégfellépésén nem kapott ki (2–1 Kecskeméten, majd 3–3 Diósgyőrben).

 

SZERDA

KISVÁRDA MASTER GOOD–FEHÉRVÁR FC

Eredetileg ősszel mérkőztek volna meg Kisvárdán, de mivel  akkor a talajcsere után a Várkerti Stadion gyepén még nem lehetett játszani, ezért felcserélték a pályaválasztói jogot.

Tizenhat NB I-es mérkőzésen vannak túl, eddig jelentős a vendégek fölénye, hiszen az örökmérleg 3 várdai siker, 3 döntetlen, 10 fehérvári diadal. Legutóbb 0–1-ről fordítva 3–1-re nyert a Vidi. Ebben a bajnokságban ez volt a piros-kékek második győzelme.

A párharc első 7 felvonásából 6-ot a fehérváriak nyertek meg, egy pedig döntetlen lett, így az első kisvárdai diadalra egészen 2021 januárjáig kellett várni (2–1), amelyet ugyanabban, majd a következő évben még egy-egy újabb siker követett. Az előző 3 összecsapásukon veretlen maradt a Vidi (2 siker, 1 iksz).

A Várkerti Stadionban 7 bajnokit játszottak, ezeken 3 várdai győzelem, 3 döntetlen és 1 Vidi-diadal született, utóbbi még 2019 decemberében jött össze a fehérváriaknak (0–2). Legutóbb, tavaly áprilisban nem esett gól a találkozójukon, a hazaiak részéről Jasmin Mesanovic még büntetőből sem tudott betalálni.

Az őszi rendszeres idegenbeli szereplést követően a várdaiak most már sorozatban nyolcadszor lépnek hazai közönség előtt pályára. Az otthoni mérlegük az FTC elleni 1–3 miatt most már negatív (3 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség).

A góllövőlista élén álló támadóját, Kenan Kodrót a téli szünetben eladó, a tavaszra alaposan megfiatalított Fehérvár 3–1-re alulmaradt szombaton Zalaegerszegen, és ezzel megszakadt a 7 bajnokin át tartó veretlenségi sorozata (6 győzelem, 1 iksz).

A Vidi házon kívüli mérlege 2–1–5, az első idegenbeli győzelmére azonban egészen november 12-éig kellett várni ebben az idényben. Az Üllői úti meglepetéssikerét egy mezőkövesdi diadal követte, a kedvező fordulat azonban megtört a ZTE otthonában.

 

PUSKÁS AKADÉMIA FC–ZALAEGERSZEGI TE FC

Tizenhárom élvonalbeli találkozója után az örökmérlegben minimális különbséggel a vendég ZTE áll jobban: 5 győzelem, 4 döntetlen, 4 vereség.

A zalaiak 2021 őszétől 5 találkozón át nyeretlenek voltak a felcsútiakkal szemben (2 iksz, 3 vereség), a legutóbbi 3 tétmérkőzésen azonban már nem kaptak ki tőlük. Áprilisban a Magyar Kupa elődöntőjében hosszabbítás után, Karlo Bartolec öngóljával 1–0-ra, majd a májusi bajnokin 2–1-re verték a Puskás Akadémiát, ősszel pedig úgy értek el 1–1-et ugyancsak a ZTE Arénában, hogy Jakub Plsek 88. percben értékesített 11-esére Josip Spoljaric a 98. percben válaszolt.

Bármilyen furcsa, de a felcsútiak az első három NB I-es meccsüket a Pancho Arénában elveszítették a zalaiakkal szemben, a mélypontot a 2021 áprilisi zárt kapus 1–4 jelentette. A PAFC 2021 novemberében már nagyon közel volt a ZTE elleni hazai diadalhoz, ám ekkor még Zimonyi Dávid a 93. percben egalizált (1–1). Az első otthoni siker így végül tavaly februárban, Gruber Zsombor hajrában esett találatával jött össze a felcsútiaknak (1–0).

A Puskás Akadémia Pakson 2–1-re elvesztette vezetőedzője, Hornyák Zsolt 150. bajnoki mérkőzését, akárcsak korábban a 100-ikat az Üllői úton az FTC ellen (0–1). A felcsútiak az előző 5 fordulóban mindössze egyszer, a KTE ellen tudtak nyerni (3–0), így csak a 8. helyen állnak a formatáblázaton.

♦ A ZTE úgy verte meg szombaton 3–1-re a Vidit, hogy Antonio Mance harmadszor duplázott ebben a bajnokságban és összességében már 8 gólnál jár. A zalaiak találatainak pontosan az egyharmadát szerezte a horvát támadó, így a mezőkövesdi Sztefan Drazsics után ő van a második legnagyobb befolyással csapata eredményességére az NB I-ben. Mance most ellenfélként tér vissza Felcsútra, hiszen a 2020–2021-es idényben 26 bajnokin szerepelt a PAFC színeiben és azalatt 7 gólt hozott össze.

♦ Házigazdaként kimagaslóan a Puskás Akadémia játszotta eddig a legtöbb döntetlent a mezőnyből, 9 találkozóból 6-ot. Ebben a kiírásban csak a Várdát (1–0) és a KTE-t (3–0) tudta megverni, illetve a Pakssal (0–2) szemben marad alul a Pancho Arénában.

A ZTE házon kívüli mérlege 3–1–5, az  előző 6 idegenbeli találkozóján felváltva nyert, illetve vesztett. Ha a sorminta folytatódik, most egy győzelemnek kellene következnie.

 

CSÜTÖRTÖK

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC–PAKSI FC

Ez lesz a 25. összecsapásuk az NB I-ben, az örökmérleg teljesen kiegyenlített, mindkét gárda 10-szer nyert, a döntetlenek száma 4. A gólkülönbség 45–42 a tolnaiak javára.

A legutóbbi 17 egymás elleni találkozójukból csupán egy lett döntetlen, 2021 márciusában, Pakson egy zárt kapus meccs (2–2). Azóta 4-szer diadalmaskodtak a kövesdiek és csak 3-szor az atomvárosiak. Szeptember végén hátrányból felállva Böde Dániel és Windecker József találatával 2–1-re nyertek Bognár György tanítványai.

Érdekesség, hogy az előző bajnokságban Kuttor Attila bemutatkozó meccsén 2–1-re a vendég Paks, majd Bognár György debütálásakor 2–0-ra a szintén látogatóként pályára lépő Mezőkövesd nyert.

A borsodi városban 13-szor csaptak össze, és csak egyszer, a legelső alkalommal ikszeltek (2–2). Azóta 7-szer győztek a hazaiak és 5-ször a tolnaiak. A tavaly májusi összecsapásuk arról marad emlékezetes, hogy Sztefan Drazsics triplájával 6–1-re diadalmaskodtak a kövesdiek, akiknek ez az NB I-ben a valaha volt legnagyobb különbségű győzelmük, a tolnaiaknak pedig egálban az egyik legméretesebb zakójuk.

♦ Tovább tart az ismét kiesésre álló mezőkövesdiek gólínsége. Mivel a KTE ellen sem sikerült betalálniuk (0–3), így már sorozatban az ötödik bajnokijukon voltak eredménytelenek. Közben a Fradi és a Puskás Akadémia ellen azért még így is begyűjtöttek egy-egy pontot.

♦ A Paks vasárnap egy szöglet és egy szabadrúgás után elért góllal 2–1-re legyőzte a Puskás Akadémiát, így a forduló előtt továbbra is az élen áll, a legutóbbi 5 fordulóban bezsebelt 12 pontjával pedig a formatabellán szintén listavezető.

A tolnaiak sikeres szereplésének egyik titka, hogy az élvonalban a legjobb a helyzetkihasználásuk. A kaput célba vevő kísérleteiknek a 12.2 százalékát váltották gólra, míg az ebben az összehasonlításban utolsó kövesdiek mindössze 6.3 százalékát. A 250. NB I-es meccsére készülő Windecker József és társai a fejes gólokat tekintve is az élen állnak a mezőnyben, hiszen már 9 ilyen találatnál járnak, miközben a matyóföldiek 1-gyel itt is utolsók.

Vendéglátóként már csak a Kövesd nem ikszelt, 3 győzelem mellett 6-szor kapott ki, így pontszámban egyedül a ZTE-t előzi meg. A legutóbbi 3 hazai bajnokiját egyaránt 0-ra vesztette el, mindig legalább két góllal.

Az atomvárosiak idegenbeli mérlege 3 győzelem, 3 iksz, 3 vereség, de még így is harmadikok a vendégtabellán. Az előző 3 házon kívüli meccsükből 2-őt elbuktak (0–1 Debrecenben és 0–3 Fehérváron).

 

KECSKEMÉTI TE–DIÓSGYŐRI VTK

Nyolcéves szünet után találkoztak tavaly ősszel újra a legfelső osztályban. A 2008 és 2015 közötti 12 meccsük alapján teljesen kiegyenlített volt az NB I-es mérlegük, hiszen mindhárom eredménytípus 4-szer fordult elő. Az októberi odavágójukat 3–1-re a DVTK nyerte.

A 2020–2021-es idényben az NB II-ben találkoztak, Diósgyőrben 1–1-re végeztek, a KTE otthonában pedig 3–2-re a DVTK győzött, így a miskolciak a legutóbbi 3 tétmérkőzésükön veretlenek maradtak a kecskemétiekkel szemben.

Kecskeméten NB I-es meccsen azonban még egyszer sem úszta meg kapott gól nélkül és sosem tudott nyerni a diósgyőri csapat. 2009 és 2015 között 3 találkozó a KTE sikerével, 3 pedig döntetlenül végződött.

A Bács-Kiskun vármegyei lila-fehérek az első tavaszi fordulóban az éppen a DVTK-tól visszatérő Lukács Dániel duplájával 3–0-ra nyerni tudtak Mezőkövesden. A Puskás Akadémia elleni augusztus végi 4–1 óta ez a KTE legfölényesebb győzelme, amely egyben véget vetett a csapat 4 fordulós nyeretlenségi sorozatának (2 iksz, 2 vereség).

A már Simon Miklós által irányított Diósgyőr úgy ért el 2–2-t Debrecenben, hogy a góljait a 20 esztendős Bényei Ágoston és a 19 éves Jurek Gábor szerezte – mindkettőjüknek ez volt az első élvonalbeli találata. A piros-fehérek így már 3 forduló óta veretlenek (1 siker, 2 döntetlen).

A Kecskemét a pontjai több mint kétharmadát, 24-ból 17-et otthon gyűjtött be, a mérlege 5–2–2, viszont a legutóbbi 2 hazai meccsén nem tudott győzni (1–2 az MTK, majd 1–1 a Loki ellen).

A DVTK idegenbeli mutatója 3–2–4, viszont az előző 4 vendégfellépéséből csak egyet bukott el, igaz, azt 4–1-re Pakson.

19. FORDULÓ
Február 6., kedd
17.45: Újpest FC–DVSC (Tv: M4 Sport)
20.00: FTC–MTK (Tv: M4 Sport)
Február 7., szerda
17.45: Kisvárda–Fehérvár (Tv: M4 Sport)
20.00: Puskás Akadémia–ZTE (Tv: M4 Sport)
Február 8., csütörtök
16.00: Mezőkövesd–Paks (Tv: M4 Sport)
20.00: Kecskemét–DVTK (Tv: M4 Sport)

1. Paksi FC18114334–22+12 37 
2. Ferencvárosi TC18113445–20+25 36 
3. Fehérvár FC1893637–27+10 30 
4. MTK Budapest1884624–28–4 28 
5. Puskás Akadémia1877428–22+6 28 
6. Debreceni VSC1875627–24+3 26 
7. Diósgyőri VTK1874728–30–2 25 
8. Kecskeméti TE1873828–29–1 24 
9. Újpest FC1863924–38–14 21 
10. Zalaegerszegi TE18531024–37–13 18 
11. Mezőkövesd18431117–29–12 15 
12. Kisvárda18421220–30–10 14 
AZ ÁLLÁS

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik