Fókuszban a hátország – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.02.01. 23:45

AZ MTK–ÚJPEST mérkőzéssel indul a labdarúgó NB I tavaszi szezonja. Még az utolsó pillanatok is tartogattak változást a csapatoknál: a Diósgyőrnél Kuznyecov Szergej edzőt Simon Miklós váltotta a kispadon, a 14-szeres válogatott Sigér Dávid pedig maga kezdeményezte szerződése felbontását a Ferencvárosnál.

Eltekintve a hétköznapi eseményektől, több szempontból is izgalmas tavasz előtt állunk. Válogatottunk egyenes ágon jutott ki a németországi Európa-bajnokságra, s ha ettől nem is várható ugrásszerű színvonal-emelkedés, néhány játékos bizonyára úgy gondolja, megragadja az utolsó lehetőséget, hogy bekerüljön Marco Rossi keretébe. Szuhodovszki Soma talán ezért is igazolt Kecskemétről Debrecenbe – az első fordulóban éppen az edzőt váltó DVTK életét keserítheti.

Nehéz lesz a magyar első osztályból kiharcolni a keretbe kerülést, főleg most, hogy a szövetségi kapitány a légiósoknak is meghirdette, csak azokat veszi figyelembe, akik együttesükben rendszeres lehetőséghez jutnak. Számos válogatottunk ezért is váltott klubot. Bizonyos szempontból Sigér Dávid esete is ide sorolható: nem szeretett volna a Ferencvárosnál parkolópályára kerülni, napokon belül dönt a jövőjéről. S nyilván ismét kivívná a válogatottságot – ráadásul Marco Rossinál volt már Eb-résztvevő.

Nem zárható ki, hogy a Paks, Ferencváros, Fehérvár hármas végez a dobogón, az Üllői úton remélik, nem ebben a sorrendben… Februárban hét tétmérkőzés vár a Kisvárdán kezdő zöld-fehérekre – ebből négy bajnoki –, ez már Dejan Sztankovics csapata (a trénernek korábban, ahogyan ő fogalmazott, éppen Sigér volt a meghosszabbított jobbkeze a pályán…), elvégre ő irányította az alapozást. A logika a nagyobb költségvetéssel dolgozó Ferencváros sikerét ígéri, ugyanakkor az őszt egypontos előnnyel záró Paksnál magyar edzővel, honi labdarúgókkal példamutató munka folyik.

Ne tagadjuk, a sokévi átlagnál optimistábban várhatjuk a tavaszt, a sportágat elismerés övezi, erre az Év Sportolója Gála szavazása is jó példa, még akkor is, ha zömében nem az NB I-es futballisták kerültek reflektorfénybe. Akárhogy csűrjük-csavarjuk, futballunk hátországa is a bajnokság: lazább-szorosabb kapcsolatban áll legjobbjaink szereplésével.

Ezért nem mindegy, mi történik az NB I-ben.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik