DVTK: A budapesti vakáció jó benyomást tett rám – Marco Lund

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2024.01.14. 12:06
null
„Agresszív, labdabiztos védőként jellemezném magam” – a felvétel tanúsága szerint is határozott futballista a dán Marco Lund, aki szereti, ha szikrázóak a mérkőzések (Fotó: Imago Images)
A belső védőként bevethető dán Marco Lund a hazatérés helyett a Diósgyőrt választotta, a 27 éves bekket két Magyarországon futballozó jó barátja, a székesfehérvári Kasper Larsen és a felcsúti Jonathan Levi is arra biztatta, szerződjön az NB I-be.

Vasárnap reggel útra kelt a Diósgyőri VTK spanyolországi edzőtáborába, a csapat január 26-ig készül Sotograndéban. Az egyesület – utolsó NB I-es klubként – szombaton hozta nyilvánosságra tesztmeccsei pontos menetrendjét: január 15-én a dán Aarhus, 17-én a spanyol negyedosztályú Unión Estepona, 20-án az MLS-ben szereplő Vancouver Whitecaps, 24-én a svéd Hammarby, illetve a szerbiai Topolya lesz az edzőpartnere.

Egy új labdarúgó is az együttessel tart Dél-Spanyolországba: a pénteki bejelentés értelmében Marco Lund a DVTK játékosa lett. A 27 éves, korábban a dán korosztályos válogatottban is szereplő belső védő a svéd bajnokság kilencedik helyezettjétől, az IFK Norrköping csapatától érkezett hiányposztra, a diósgyőriek ugyanis mindenképpen szerettek volna középhátvédet szerződtetni. A futballista a pályaíve alapján jó fogásnak tűnik, hiszen a dán élvonalban az Esbjerg és az Odense játékosaként 67, a svéd első osztályban a Norrköping színeiben 68 találkozón szerepelt, míg a Transfermarkt szerint a becsült piaci értéke egymillió euró.

„Minden nagyon gyorsan történt, kedden keresett meg a DVTK  – mondta a Nemzeti Sportnak Marco Lund.Nem volt egyszerű meghozni a döntést, mert erősnek mondható dán csapat is jelentkezett értem, de úgy éreztem, még nem jött el a hazatérés ideje. Szép éveket töltöttem Svédországban, voltak jobb és nehezebb időszakok, ám országot szerettem volna váltani. Másfél évvel ezelőtt a feleségemmel Budapesten vakációztunk, nagyon megszerettük a várost, az embereket, úgyhogy kedvező benyomásom volt Magyarországról. Mielőtt aláírtam volna, igyekeztem tájékozódni, így jó barátaimat, a Fehérvárban futballozó Kasper Larsent és a Puskás Akadémiát erősítő Jonathan Levit is megcsörgettem, ők csupa jót mondtak a magyar bajnokságról, biztattak, hogy jöjjek ide. A bajnokság rendkívül szoros, a Ferencváros kiemelkedik, de a többi csapatnak nagyjából hasonló esélye van megküzdeni az előkelő helyekért. Dániában is kiélezett a tizenkét csapatos liga, nekem pedig ínyemre van, ha hétről hétre nagy a tét, s nyomás alatt kell teljesíteni. A DVTK ambiciózus klub, remélem, a játékommal segíthetek elérni a kitűzött célokat, azaz idővel kiharcoljuk a nemzetközi kupaindulást. Agresszív, labdabiztos védőként jellemezném magam, akinek megbízató a fejjátéka, és gyakran szerez labdát. Sokat beszélek a társakhoz a pályán, szeretem vállalni a felelősséget. Belső védőként az a legfőbb feladatom, hogy megóvjam a kapunkat a góltól, de néha azért az ellenfél kedélyét is borzolom egy-két találattal.”

Mivel a csapat tagjai szombatra pihenőnapot kaptak, még nem edzett a társakkal, Kuznyecov Szergej vezetőedzővel azonban már egyeztetett az aláírás napján.

„A DVTK vezetőedzője jó benyomást tett rám, ahogy a klubban dolgozók mindegyike, akikkel találkoztam, kedvesen fogadtak. A körülmények nagyszerűek, Odensében voltak hasonlók, ám a Norrköpingét kenterben verik az itteni létesítmények – minden feltétel adva van, hogy jobb futballistává váljak. Várom, hogy elkezdhessem a közös munkát a társakkal Spanyolországban. Nyugodt és kiegyensúlyozott vagyok, a viccelődésben is partner, úgyhogy szerintem nem lesz gond a beilleszkedésemmel. A svéd bajnokság egy ideje véget ért, ám az erőnlétem rendben van. Igyekszem a legjobb fizikai állapotba kerülni a bajnokság kezdetére, remélem, bevetésre készen állok majd az első februári bajnokin.”

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A DIÓSGYŐRI VTK-NÁL
Érkezők: Ondrej Baco (cseh, Hapoel Jerusalem – Izrael), Marco Lund (dán, IFK Norrköping – Svédország), Tóth Balázs (Kazincbarcika),
Kölcsönbe érkezők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Bánhegyi Bogdán (legutóbb kooperációs kölcsönben, Kazincbarcikán szerepelt)
Kiszemeltek:

Távozók: Marin Jurina (bosnyák-horvát, MTK Budapest), Lukács Dániel (Kecskeméti TE)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Karlo Sentic (horvát, FC Kosice – Szlovákia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik