NB I: ilyen nyeretlen sorozata legutóbb Csercseszovval volt a Fradinak

Vágólapra másolva!
2023.11.28. 10:58
A labdarúgó NB I 14. fordulóját követő, hét eleji visszapillantónkban fókuszban a Ferencváros újabb, Puskás Akadémia elleni pontvesztése és a fehérvári Katona Mátyás mesterhármasa, de szó lesz a két gólt szerző mezőkövesdi csatárról, Sztefan Drazsicsról és a Kisvárda 20 éves kapusáról, Kovács Marcellről is.
A bajnokságban egymás után a harmadik meccsén maradt nyeretlen a Ferencváros (Fotó: Árvai Károly) –A FORDULÓ GALÉRIÁJÁHOZ KATT A KÉPRE!
A bajnokságban egymás után a harmadik meccsén maradt nyeretlen a Ferencváros (Fotó: Árvai Károly) – A FORDULÓ GALÉRIÁJÁHOZ KATT A KÉPRE!
A bajnokságban egymás után a harmadik meccsén maradt nyeretlen a Ferencváros (Fotó: Árvai Károly) – A FORDULÓ GALÉRIÁJÁHOZ KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ RANGADÓJA – PUSKÁS AKADÉMIA–FERENCVÁROS

Érthetetlen visszaesés. A Ferencváros dinamikus, lendületes játékkal rukkolt ki az első félidőben a Pancho Arénában, letámadása hatékony volt, ám a fordulás után homokszem került az addig jól működő gépezetbe. Cebrail Makreckis szerint ez talán a fáradtság számlájára írható – akár ez volt az oka, akár más, az FTC ráfizetett, a Puskás Akadémia egyenlített és otthon tartott egy pontot. A mérkőzést követően csalódott ferencvárosi labdarúgók ballagtak keresztül a sajtófolyosón, láthatóan frusztrálta őket a mérkőzés, többen látványosan kerülték a szemkontaktust, nem akartak nyilatkozni. Érthető, a csapat nincs jó passzban, egymást követő negyedik tétmérkőzésén maradt nyeretlen, vasárnap ráadásul okkal érezhették úgy a labdarúgók, kiengedték kezükből a győzelmet – ilyen helyzetben pedig aligha szívderítő feladat értékelni. Akadt azonban kivétel.

AZ NB I-BEN EGY HÓNAPJA NYERT LEGUTÓBB AZ FTC

A Ferencváros egymás után a harmadik bajnoki meccsén maradt nyeretlen – az előző kettőt, a Fehérvár és a Kecskemét ellen el is veszítette –, a tétmeccseket és a rendes játékidőket nézve pedig már öt meccse nyeretlen (az ötből egyszer, a Puskás Akadémia elleni MK-meccsen hosszabbításban 3–2-re győzött), 90 perc alatt legutóbb egy hónapja, az Újpestet tudta megverni. Ötös nyeretlen szériája tétmeccsen legutóbb még Sztanyiszlav Csercseszov irányításával volt a Ferencvárosnak, akkor a Kecskemét, a Debrecen és a Mezőkövesd elleni vereséget követte a feröeri KÍ elleni iksz, majd a hazai vereség. P. K.

„Az első félidőben az előzetes tervnek megfelelően játszottunk, ráerőltettük az akaratunkat az ellenfélre, meggyőző teljesítményt nyújtottunk, a fordulás után azonban a hazaiak reagáltak a játékunkra, s ezzel alaposan megnehezítették a feladatunkat, bejött a húzásuk – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Cristian Ramírez, az FTC ecuadori balhátvédje. – Nem tudom, miért, de rendre meggyűlik a bajunk a Puskás Akadémiával, szoros, kiélezett meccseket játszunk. Párharcunk a rangadó szintjére emelkedett, mert mindkét csapatnak nagy céljai és jó játékosai vannak. Éppen ezért úgy készültünk, hogy biztosan nehéz bajnoki vár ránk, ahogy korábban rendre ebben a stadionban. Engem egyébként pozitív szemlélet jellemez, derűlátó vagyok, de a végeredménnyel természetesen nem vagyok elégedett.”

Az FTC támadói közül Adama Traoré szürkén futballozott, Alekszandar Pesics is ritkán volt megjátszható, Patrizio Stronati szorításában nem jelentett sok veszélyt Markek Tamás kapujára. Szó se róla, a 31 éves szerb középcsatárt jó képességű labdarúgónak ismerhettük meg magyarországi időszakában, ám az utóbbi hetekben nem tudja azt a teljesítményt hozni, mint amire a posztján Varga Barnabás képes, a legutóbbi hat meccsen kétszer talált be. A góllövőlistát vezető támadója hiányát jócskán megsínylik a zöld-fehérek, kidőlése óta hét tétmeccsből mindössze kettőt nyertek meg (abból egyet hosszabbításban).

„Mint mindenki, Varga Barnabás is fontos tagja a csapatnak – folytatta Cristian Ramírez. – Sok játékosunk van, mindenki beletesz apait-anyait, hogy eredményesek legyünk, ám hiányoznak a sérült kulcsemberek, akik sokat hozzá tudnának tenni a játékunkhoz. Remélem, hamarosan visszatérnek.”
B. L.

A FORDULÓ JÁTÉKOSA – KATONA MÁTYÁS

Aligha tévedünk, amikor azt mondjuk, a Fehérvár FC 23 éves labdarúgója, Katona Mátyás pályafutása legemlékezetesebb meccsét játszotta vasárnap, hiszen először ért el mesterhármast az NB I-ben, ám hiába talált be háromszor is a KTE kapujába, s szerzett szebbnél szebb gólokat, öröme nem lehetett felhőtlen, hiszen az extra teljesítmény is csak a 3–3-as döntetlenhez volt elegendő.

KILENCES OSZTÁLYZATOK

A fehérvári középpályás a negyedik az idényben, aki 9-est kapott lapunktól.

Pályafutása első élvonalbeli mesterhármasát szerezte Katona Mátyás, aki szebbnél szebb gólokat lőve bizonyult a hétvégi forduló legjobbjának. A középpályás a Nemzeti Sporttól 9-es osztályzatot kapott a teljesítményére, és a harmadik futballista lett, aki ősszel egy meccsen háromszor is betalált. Az első triplázó az Újpest labdarúgója, Matija Ljujics volt, akinek a 2. fordulóban a Puskás Akadémia elleni 3–3-as bajnokin sikerült a bravúr, lapunk ugyancsak 9-es osztályzattal ismerte el kiemelkedő játékát. Az 5. fordulóban a Ferencváros támadója, Varga Barnabás szintén három góllal keserítette el korábbi csapatát, a 6–1-re legyőzött Paksot, futballjára éppúgy 9-est kapott, mint a kiszolgálásban jeleskedő, három gólpasszt is jegyző Mohammed Abu Fani. Varga Barnabás egy fordulóval később is parádézott, a ZTE 6–2-es legyőzésekor is mesterhármast ért el, s futballjára másodszor is 9-est kapott az idényben.

Már hátrányban volt a csapata, amikor a 11. percben Schön Szabolcs passzára remek ütemben indult be, átvette a labdát, befelé tolta, és amikor az öt és feles sarkához közelített, laposan a lábak között a hálóba lőtt – ekkor aligha fordult meg a fejében, hogy a folytatásban két olyan gólt is szerez, amely hosszú ideig beszédtéma lesz.

Ne menjünk el szó nélkül amellett, hogy a második játékrész elején 16 méterről a jobb kapufát találta telibe, hogy aztán a 61. percben Lirim M. Kastrati beadása után a hosszú oldalon érkezve ne azonnal lőjön – mint ahogy arra sokan számítottak –, hanem nagyszerű technikai megoldással, egy átvételt követően kapásból bombázzon a kapuba. És a Katona-show-nak nem volt vége: miután a KTE fordított, úgy nézett ki, megszerzi a három pontot, ám a hosszabbítás első percében labdát szerzett a vendégkapu előterében, és 25 méterről kilőtte a bal felső sarkot, kialakítva a végeredményt.

„Kemény mérkőzést játszottunk, az első félidőben mindkét csapat futballjában sok volt a hiba, ugyanakkor a második játékrészre úgy jöttünk ki, ahogy kell, és a mi akaratunk érvényesült – mondta a lefújást követően Katona Mátyás.Megszereztük a második gólunkat, szépen játszottunk, helyzeteket alakítottunk ki, a kezünkben volt a meccs, de valamiért egyik pillanatról a másikra visszaálltunk, és átadtuk a kezdeményezést a Kecskemétnek, amely kihasználta a botlásainkat. Sokat tanulhatunk ebből is, és bár csalódottak vagyunk, pozitívum, hogy a végén legalább sikerült egyenlíteni. Örülök, ha sokan úgy látják, szép góllal egyenlítettem a végén, és bár volt már emlékezetes találatom az idén, egyértelműen ez volt a legszebb. Hogy mi lesz a labdával? Szerintem hazaviszem… A lefújás után egyébként kicsit idegesek voltunk, mert éreztük, kiengedtük a meccset a kezünk közül.”

A legtöbb szurkolóban érthetően Katona Mátyás harmadik gólja maradt meg, hiszen már letelt a rendes játék­idő, vezetett a KTE, amikor pazar mozdulattal távolról egyenlített, ugyanakkor a második találata előtt is olyan megoldást választott, ami keveseknek fordult volna meg a fejében.

„Ahogy jött befelé a labda, éreztem, nem lenne könnyű egyből, kapásból ellőni, viszont csak úgy volt esélyem gólt szerezni, ha jó az első érintés, így arra nagyon figyeltem. Szerencsére jól sikerült a kivitelezés, ennek már csak azért is örülök, mert nem mindig szokott összejönni. A meccs után idegesség, csalódottság egy kis idő elteltével csillapodott, már láttuk a pozitívumokat is. Ebben az évben van még három bajnoki, kétszer is hazai pályán játszunk, nagyon motiváltak vagyunk, szeretnénk a dobogón telelni, erre minden esélyünk meg is van. Hazai pályán bárkit meg tudunk verni, ha úgy játszunk, mint a KTE ellen a második félidő elején.”

Alighanem sokan emlékeznek, nagy visszhangot váltott ki, amikor februárban Katona Mátyást (valamint Csongvai Áront) a Fehérvár kivásárolta újpesti szerződéséből, ám mostanra egyértelműen látszik, a klub jó vásárt csinált a megszerzésével. A Vidiben már a második bajnokiján megszerezte az első gólját (csapata így is 2–1-re kikapott Zalaegerszegen), a tavaszt tizenhárom találkozón két találattal zárta, a mostani idényben viszont már hat gólnál jár, és ha így folytatja, Marco Rossi szövetségi kapitány figyelmét is magára irányíthatja.

„Nyilván minden játékosnak a válogatottság az egyik legnagyobb vágya, nekem is, és ha rendszeresen tudom a vasárnap látott teljesítményt hozni, biztosan kapok meghívót a kapitánytól. Különösebben nem gondolok rá, úgyis jön, ha jönnie kell...”

A fehérváriaknál egy bajnokin három gólt legutóbb hat évvel ezelőtt, 2017 novemberében Marko Scsepovics szerzett, a DVSC vendégeként 5–2-re megnyert mérkőzésen.

ZOMBORI ANDRÁS

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ BRAVÚRJA – SZTEFAN DRAZSICS

Parádés napot fogott ki Sztefan Drazsics az Újpest elleni szombati bajnokin (4–0), a Mezőkövesd Zsóry csatára két gólt szerzett, gólpasszt adott Cseke Benjáminnak, s egyszer a kapufát is eltalálta, lapunktól nem véletlenül kapott 8-as osztályzatot.

„Az egész mérkőzés tökéletesen alakult – mondta lapunknak Sztefan Drazsics, a kövesdiek 31 éves szerb csatára. – Fontos pillanatban, már a meccs elején megszereztük a vezetést, örülök, hogy az én találatommal, végre megszakadt a hat bajnoki óta tartó góltalanságom. Épp itt volt az ideje… Molnár Gábor még az első félidőben megduplázta az előnyünket, így nyugodtabban mehettünk a szünetre. A második félidőben előbb a kapufát találtam el, majd a hajrában gólpasszt adtam, így lezártuk a találkozót. A negyedik gólunk? Tényleg elképesztő volt! A felezővonalnál kaptam a labdát Kállai Kevintől, futottam vele vagy negyven métert, átíveltem a jobb oldalra Molnár Gáborhoz, aki visszafejelte, David Babunszki belesarkallt, Kállai továbbpasszolta nekem, én pedig a bal alsóba lőttem. Igazi csapatmunka, parádés támadás volt, ilyet azért ritkán látni, megkoronáztuk vele a mérkőzést. Átéreztük a meccs súlyát és fontosságát, ennek megfelelően futballoztunk, s tartottuk a jó irányt: az utóbbi négy bajnokinkból hármat is megnyertünk, így már nem állunk kieső helyen, a tizedikek vagyunk. Nagyon gyengén kezdtük az idényt, ránk fért már a sikerélmény.”

Sűrű időszak vár a Kövesdre: vasárnap a Ferencváros ellen lép pályára idegenben, majd jövő hét szerdán megint az FTC az ellenfél, akkor pótolják a 4. fordulóból elhalasztott bajnokit, azután következnek a Fe­jér vármegyeiek, a Fehérvár FC és a Puskás Akadémia elleni összecsapás.

„Kemény bajnokik jönnek, de nem lehet más célunk, mint tovább gyűjteni a pontokat. A Ferencváros idehaza a legjobb csapat, rendkívül erős a kerete, de azért ne feledjük, csütörtökön Szerbiában játszik a Csukaricski ellen az Európa-konferencialigában. Motiváltan és növekvő önbizalommal várjuk az év hátralévő meccseit.”

Sztefan Drazsics azt is reméli, az ő remek formája is kitart: az Újpest elleni duplával ráadásul utolérte a ferencvárosi Varga Barnabást a góllövőlista élén, ő is nyolc gót szerzett. Nyilván fontos részlet, hogy Varga sérülés miatt az utóbbi négy bajnokin nem léphetett pályára.

„A csatárokat mindig foglalkoztatják ezek a címek, ez természetes, de a csapat sikere sokkal fontosabb. Varga Barnabás szenzációsan futballozott az utóbbi időszakban, a Fradiban és a válogatottban is megmutatta, milyen kiváló játékos. Utolértem, de ez semmit sem jelent, még a bajnokság felénél sem járunk. Sajnálom, hogy sérüléssel bajlódik, bízom benne, hamarosan visszatérhet.”
CS. A.

A FORDULÓ KAPUSA – KOVÁCS MARCELL

Elkezdte a felzárkózást a Kisvárda Master Good. A tabella utolsó helyén álló együttes meggyőző játékkal nyert 3–1-re hazai pályán az MTK Budapest ellen, s bár többen átlagon felüli teljesítményt nyújtottak, a kapus Kovács Marcellé emelkedett ki leginkább. A húszéves játékos bravúros védéssel kétszer is öngóltól mentette meg csapatát.

Az MTK legyőzésében hatalmas szerepet vállalt védéseivel Kovács Marcell, a Kisvárda húszéves kapusának a svájci válogatott Yann Sommer a példaképe.

„Szinte lehetetlen felkészülni a lepattanó, váratlanul irányt változtató labdákra – mondta megkeresésünkre a kisvárdaiak kapusa. – Persze aki a kapuban áll, ezen a téren is képezheti magát. A csapat edzésein kívül heti négy alkalommal konditeremben gyakorlok, sőt mentális téren is foglalkozik velem tréner, ezenkívül számos szakanyagot tárolok a számítógépemen. Sok munka van mögöttem, s talán ez is meglátszik teljesítményemen. Örömmel tölt el a Nemzeti Sporttól kapott osztályzat és dicséret. Fontosnak tartom a szaklap értékelését, olyannyira, hogy tavaly a Soroksár kapusaként e téren is versenyeztem Holczer Ádámmal, s az egészséges rivalizálásnak is betudható a fokozatos fejlődésem.”

Kovács Marcellnek a svájci válogatott, jelenleg az olasz Internazionaléban védő Yann Sommer a példaképe, s azt is elárulta, miért.

„Csakúgy, mint a svájci kapus, én sem tartozom a szálfa termetű labdarúgók közé – magyarázta a forduló válogatottjába bekerülő játékos. – Ám tisztában vagyok vele, hogy a magasságbeli hiányosság sok-sok munkával, speciális gyakorlatokkal, megfelelő helyezkedéssel kompenzálható.”

A húszéves kapus jó hatékonysággal hárítja a tizenegyeseket, s ez szintén nem a véletlen műve, hiszen rendszeresen elemzi az ellenfeleket.

„A Soroksár játékosaként háromból három büntetőt védtem – emlékezett vissza Kovács Marcell. – Az élvonalban eddig háromból egyszer sikerült, Hahn János lövését fogtam meg a Paks elleni bajnokin. Noha a Kecskemét ellen eltaláltam az irányt, Horváth Krisztofer kíméletlenül bevágta a léc alá, így elmaradt a siker, pedig a KTE-vel szemben futballoztunk talán a legjobban ebben a szezonban. Persze szombaton sem nyertünk érdemtelenül, s úgy érezzük, a siker kellő önbizalmat adhat a folytatásra. Maximálisan a meccsekre koncentrálok, nem foglalkozom a fiatalszabállyal, azon vagyok, hogy a teljesítményemmel érdemeljem ki a csapattagságot.”
V. GY.

NB I, 2023–2024, 14. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
November 24., péntek
Paks–Diósgyőr 4–1Paks,Paksi FC StadionPintér Csaba
1712
November 25., szombat
Kisvárda–MTK 3–1Kisvárda,Várkerti StadionErdős József1890
Zalaegerszeg–DVSC 1–2
Zalaegerszeg,ZTE Aréna
Andó-Szabó Sándor
1914
Mezőkövesd–Újpest 4–0Mezőkövesd,Városi Stadion
Derdák Marcell
1896
November 26., vasárnap
Puskás Akadémia–FTC 1–1Felcsút,Pancho ArénaBogár Gergő
3525
Fehérvár–Kecskemét 3–3Székesfehérvár,Sóstói Stadion
Csonka Bence1752
AZ ÁLLÁS
1. Paksi FC1484 227–15+1228
2. Ferencvárosi TC1382 335–16+1926
3. Puskás Akadémia1466 223–17 +624
4. Debreceni VSC1472 523–19 +423
5. Fehérvár FC1463 528–23 +521
6. Kecskeméti TE1462 623–23 020
7. Diósgyőri VTK1462 621–21 020
8. Újpest FC1462 622–28 –620
9. MTK Budapest1453 614–23 –918
10. Mezőkövesd1341 817–22 –513
11. Zalaegerszegi TE1432 917–32–1511
12. Kisvárda14311014–25–1110

A 4. fordulóból elhalasztott Mezőkövesd–Ferencváros találkozót december 6-án játsszák le.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik