NB I: 7/26! Még Czibor és Kocsis is játszott, amikor ennél több góllal kezdett a Fradi

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2023.10.06. 14:41
null
A Ferencváros csütörtökön Firenzében lépett pályára az Európa-konfrencialigában ért el 2–2-es döntetlent a Fiorentina vendégeként, vasárnap pedig már a DVSC-t fogadja az NB I-ben (Fotó: Árvai Károly)
Hét lejátszott bajnoki után 26 gólnál jár a Ferencváros a labdarúgó NB I-ben, ennél termékenyebb rajtot 75 évvel ezelőtt produkált az FTC, amikor még olyan játékosok alkották a támadósort, mint Budai II László, Kocsis Sándor, Deák Ferenc, Mészáros József és Czibor Zoltán. Az FTC a hétvégi 9. körben a hárommeccses vereségszériában levő Debreceni VSC ellen folytathatja a gólgyártást. A fordulót a második helyről kezdő Paks a sorozatban négy vereséget szenvedő Kecskeméti TE, a harmadik Diósgyőr az Újpest vendége lesz. Jubileumhoz ér a Puskás Akadémia, hiszen péntek este a klub történetének 300. NB I-es mérkőzését játssza otthon a Kisvárda ellen.    


 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 9. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

PUSKÁS AKADÉMIA FC–KISVÁRDA MASTER GOOD


♦ Tizenöt NB I-es összecsapásuk után annyira kiegyenlített az örökmérlegük, hogy még a gólkülönbség is egyforma (14–14), 4–4 győzelmet aratott mindkét gárda, a döntetlenek száma 7.

♦ A Puskás Akadémiának az egyik mumusa a Kisvárda, hiszen már 6 találkozó óta nem tudta legyőzni (4 iksz és 2 vereség). A felcsútiak legutóbb 2021 márciusában, egy idegenbeli zárt kapus meccsen, a már távozó Josip Knezevic góljával tudtak 1–0-ra nyerni a szabolcsiak ellen. Idén áprilisban kétgólos hátrányból az utolsó negyedórában mentettek meg egy pontot (2–2) a Fejér megyeiek.

♦ A Pancho Arénában 7-szer találkoztak, a mérleg a Szabolcs megyeiek felé billen (1 hazai diadal, 3 döntetlen, 3 várdai siker). Meglepő, de a Puskás Akadémia hazai pályán az előző 4 alkalommal képtelen volt betalálni a piros-fehérek kapujába: két 0–0 mellett kétszer 1–0-ra kapott ki.

♦ Jubileumra készül a Puskás Akadémia, az élvonalba először 2013-ban felkerült együttesnek ez lesz a 300. NB I-es mérkőzése. A felcsútiak eddigi mérlege enyhén pozitív (110 győzelem, 81 döntetlen, 108 vereség), a gólkülönbsége viszont negatív (391–406).

♦ A Kisvárda az előző körben vezetésről kapott ki 3–1-re Fehérváron, idénybeli 3. vezetőedzőjével, Mátyus Jánossal még nem szerzett pontot és az utolsó helyre csúszott vissza. Ezelőtt legutóbb 2018 őszén, a 6. fordulót követően, újoncként volt sereghajtó.

♦ Bár a PAFC a tabella első (FTC) és harmadik helyezettjét (DVTK) is legyőzte, a legutóbbi 5 fordulóban csupán egyszer, Mezőkövesden tudott diadalmaskodni. Hazai pályán még nyeretlen (2 döntetlen, 1 vereség).

♦ A valamennyi eddigi bajnokijukat idegenben játszó szabolcsiak 7 forduló óta nyeretlenek (1 iksz, 6 kudarc), és sorozatban ötödször kaptak ki az NB I-ben – 2018-as feljutásuk óta ez a leghosszabb vereségszériájuk.

SZOMBAT

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC–ZALAEGERSZEGI TE FC


♦ Ez lesz a 13. találkozójuk az élvonalban, az örökmérleg minimális különbséggel a zalaiak felé billen: 3 mezőkövesdi diadal, 5 iksz, 4 ZTE-siker.

♦ A matyóföldiek 2021-ben 2-szer is legyőzték az egerszegieket, a legutóbbi 5 bajnokijukból viszont már egyet sem tudtak megnyerni ellenük (2 iksz, 3 vereség), sőt, a februári hazai kupanegyeddöntőjüket is elbukták (1–4). A kövesdieknek az előző bajnokságban csupán egy döntetlenre futotta a kék-fehérekkel szemben, idegenben (0–0).

♦ Kövesden 8-szor csaptak össze az NB I-ben, és kiegyenlített a párharc: mindkét csapat 3-szor nyert, 2-szer pedig döntetlenre végeztek. A gólkülönbség 12–9 a zalaiak javára, miután tavaly ősszel 5–0-ra, áprilisban pedig 2–1-re nyertek a kék-sárgák otthonában. Előbbi mérkőzés edzőbuktató volt, hiszen azt követően menesztették Supka Attilát, az utóbbi pedig az első találkozó volt a jelenlegi tréner, Boér Gábor egerszegi visszatérése óta.

♦ A borsodiak legutóbb előnyről veszítettek Pakson, ezért egyelőre úgy tűnik, hogy csak fellángolás volt a két héttel ezelőtti, 2–0-s kecskeméti diadaluk. Mindössze 4 ponttal a kiesést jelentő utolsó előtti helyen állnak, az első 7 meccsük alatt ennél kevesebbet még sosem gyűjtöttek az NB I-ben.

♦ A ZTE legutóbb a 98. percben mentett meg egy pontot odahaza a Puskás Akadémia ellen, de már 6 forduló óta képtelen győzni (2 iksz, 4 fiaskó) – ez a második leghosszabb nyeretlenségi széria most a magyar élvonalban.

♦ A Mezőkövesd házigazdaként 2 meccs után még pont nélküli, míg a ZTE nyeretlen vendégként (1 döntetlen, 2 vereség).

ÚJPEST FC–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Már 114 kiírt mérkőzésük volt az élvonalban, ezekből 51-et nyert meg az Újpest, 41 végződött döntetlenre és 22 hozott diósgyőri sikert. 2020 novemberében nagyon sok koronavírusos játékos volt a lila-fehéreknél, ezért a meccset szerették volna elhalasztani. A házigazda DVTK ebbe nem egyezett bele, a fővárosiak végül nem álltak ki, így a 3 pontot 3–0-s gólkülönbséggel a Diósgyőrnek írta jóvá az MLSZ (az örökmérlegbe ezt az eredményt is belevettük).

♦ A párharc gólátlaga elég magas, 3.3, ennek ellenére az előző két találkozójukon, a 2020–2021-es kiírásban csupán egy találat esett. Ezt akkor az újpesti Nikola Mitrovics érte el, majd Diósgyőrben 0–0-ra végeztek.

♦ Az Újpest pályaválasztása mellett nagyon rossz a miskolciak mérlege: 57 meccsből 19 döntetlen mellett csak 5-ön (1950-ben 0:1, 1954-ben 2:3, 1998-ban 1–3, 2006-ban 0–3, 2019-ben 0–2) nyertek. A legutóbbi – az Illovszky-stadionban összejött – fővárosi DVTK-siker előtt a lila-fehéreknek 13 mérkőzéses veretlenségi sorozatuk volt hazai pályán.

♦ Csoboth Kevinék szombaton idénybeli első idegenbeli győzelmüket érték el Debrecenben (2–1), igaz, csaknem 80 percet emberelőnyben játszottak. Ősszel még egyetlen tétmeccsüket sem tudták lehozni kapott gól nélkül.

♦ A KTE felett (3–1) már az 5. győzelmüket aratták a miskolciak, akik 8 forduló után 16 ponttal állnak. Ettől többet, 17-et, korábban legutóbb 2014 őszén, még a 16 csapatos mezőnyben, Tomiszlav Szivics edzősége alatt gyűjtöttek össze a bajnokságnak ebben a szakaszában.

♦ A csapatok előző 5 bajnokijai alapján készült formatabellán csak az FTC előzi meg a Diósgyőrt.

♦ Az Újpest 14 pontjából 10-et otthon zsebelt be, a hazai mérlege 3–1–1, épp az előző találkozóját bukta el a Szusza-stadionban (0–2 az MTK ellen).

♦ A DVTK házon kívül 2 kétgólos győzelemmel nyitott, legutóbb viszont vereséggel tért haza a szintén újonc MTK otthonából (1–2).

KECSKEMÉTI TE–PAKSI FC

♦ Tizennyolcadszor csapnak össze a legfelső osztályban, a tolnaiak eddig erős fölényben vannak, az örökmérleg ugyanis 4 KTE-siker mellett 5 döntetlent és 8 paksi diadalt mutat.

♦ Az előző bajnokságban mindhárom eredménytípus egyszer fordult elő: Pakson viharos szélben nem esett gól, Kecskeméten pedig ősszel 3–1-re a hazaiak, majd áprilisban 0–2-ről fordítva, a gólkirály Varga Barnabás triplájával az atomvárosiak nyertek 3–2-re, akik Vágó Levente kiállítása miatt több mint 30 percet emberelőnyben voltak.

♦ A Széktói Stadionban is a vendég zöld-fehérek állnak jobban – 2 kecskeméti győzelem, 3 döntetlen, 4 paksi diadal –, a gólkülönbség 12–12.

♦ Diósgyőrben sorozatban már a 4. bajnoki találkozóját bukta el a KTE, igaz, közben háromszor idegenben lépett pályára. Ezalatt csak egy gólt szerzett, azt is a legutóbbi fordulóban, tizenegyesből (1–3). Szabó István vezetőedző 2021-es nyári érkezése óta még egyszer sem volt ilyen rossz négyes vereségszériája az NB II-ből tavaly felkerülő együttesnek. Az NB I-ben legutóbb 2015 májusában, még Bekő Balázs irányításával fordult elő hasonló a kecskemétiekkel

♦ A Paks minden bajnokiján szerzett gólt, és éppen ellentétes úton jár, hiszen Mezőkövesden zsinórban a 4. győzelmét aratta az NB I-ben. 2014 óta nem rajtolt ilyen jól, akkor Csertői Auréllal 5 nyertes meccsel és 3 döntetlennel állt, majd a veretlenségét a 10. körben épp a Kecskemét ellen veszítette el – igaz, odahaza.

♦ A KTE valamennyi pontját a saját pályán kasszírozta be, és a legutóbbi, Mezőkövesd elleni találkozója (0–2) előtt mindhárom otthoni bajnokiját megnyerte.

♦ A tolnaiak vendégmérlege eddig 50 százalékos (1 siker, 2 iksz, 1 vereség), az Üllői úti 1–6 miatt viszont látogatóként – egálban a Kövesddel – a második legtöbb gólt kapták (8) a mezőnyben.

VASÁRNAP

FEHÉRVÁR FC–MTK BUDAPEST


♦ Ez lesz a 106. meccsük az NB I-ben, az előző 4 találkozójukból 3-at a fehérváriak nyertek meg, és épp ennyivel állnak jobban a párharcban: összesen 43-szor diadalmaskodtak a piros-kékek, 40-szer győzött az MTK, a döntetlenek száma 22.

♦ A legutóbbi összecsapásuk, tavaly áprilisban 1–1-gyel zárult a fővárosban – ezzel véget ért az a 9 tétmeccsen át tartó ikszmentes szériájuk, amely során 6-szor nyert a Vidi és csak 3-szor a kék-fehér együttes.

♦ Amikor a Vidi volt a vendéglátó, 28 találkozó hozott hazai sikert, 13-szor győzött a fővárosi együttes, 11-szer pedig döntetlent játszottak – bár ez utóbbira 2003 szeptembere óta egyszer sem volt példa kettejük között.

♦ A székesfehérváriak az előző körben először nyertek hátrányból (3–1 a Kisvárda ellen), sorozatban másodszor értek el 3 gólt, és mindez összesen 4 pontot hozott a konyhájukra (1 győzelem, 1 döntetlen).

♦ Az MTK a szombati örökrangadón 6–1-re kikapott odahaza a bajnok FTC-től, ezzel megszakadt a 4-es győzelmi szériája, ezt megelőzően legutóbb 2021 novemberében, Kisvárdán szenvedett ötgólos vereséget (0–5).

♦ Mivel a Vidi a Kisvárdával felcserélte a pályaválasztói jogot, sorozatban harmadszor is otthon játszik. Az eddigi 8 pontjából 7-et hazai pályán gyűjtött be, ahol 3 találkozó óta veretlen (2 győzelem, 1 iksz).

♦ A kék-fehérek látogatóként a legkevesebb gólt kapták a mezőnyben, mindössze 3-at. Az egerszegi fiaskó óta mindkét házon kívüli bajnokijukat megnyerték, ráadásul Diósgyőrben és Újpesten is kétgólos különbséggel.

FERENCVÁROSI TC–DEBRECENI VSC

♦ 1943 óta 101-szer mérték össze erejüket a legfelső osztályban, az örökmérleg 48 ferencvárosi siker, 25 döntetlen, 28 Loki-győzelem.

♦ Az előző 11 találkozójukból egy sem lett döntetlen, 8-at az FTC nyert meg és csak 3-at a Loki. 2021 decemberében a piros-fehérek 2–0-s hazai diadala edzőbuktató siker volt, hiszen utána köszöntek el a Fradinál Peter Stögertől, idén májusban pedig a zöld-fehérek már bajnokként maradtak alul a a debreceniekkel szemben a Groupama Arénában (1–3). Az akkor duplázó Dorian Babunszki azóta már Svájcba szerződött.

♦ A Ferencváros vendégeként egyébként alig volt sikerélményük a debrecenieknek, az 52 alkalomból 12 döntetlen mellett csupán 5-ször – 1999-ben, 2001-ben, 2002-ben, 2012-ben és idén – tudtak győzni.

♦ Eddigi 7 bajnokiján – a Mezőkövesd elleni találkozóját december 6-ára halasztották el – 26 gólt szerzett a Fradi. A Nemzeti Labdarúgó Archívum adatai szerint ennél többet, 36-ot, az élvonalban legutóbb 1948 őszén a Budai II, Kocsis, Deák, Mészáros, Czibor csatársor hozott össze az első 7 bajnoki meccsen. Akkor 140 góllal zárták az idényt a zöld-fehérek, és hatalmas előnnyel lettek aranyérmesek.

♦ A csütörtöki, firenzei 2–2-vel megszakadt az FTC 10 tétmeccsen át tartó győzelmi szériája, ám az NB I-ben zsinórban 5 nyertes mérkőzésnél járnak a zöld-fehérek. Sorozatban 6 bajnokit legutóbb az előző idény legelején, Sztanyiszlav Csercseszovval vívtak meg győztesen.

♦ A DVSC emberhátrányban előnyhöz jutott az Újpest ellen, mégis pont nélkül maradt – sorozatban harmadszor, ilyen még egyszer sem fordult elő vele, amióta 2021 nyarán visszajutott az élvonalba.

♦ A Ferencváros az idénybeli első hazai bajnokiját elvesztette a Puskás Akadémia ellen, azóta viszont mindhárom meccsét megnyerte az Üllői úton, a legutóbbi kettőt egyaránt 1–0-ra.

♦ A Loki még csak kétszer lépett pályára vendégként ebben az idényben, de Diósgyőrben és Pakson is kétgólos vereséget szenvedett. Idegenben legutóbb május 20-án, épp az FTC otthonában tudott nyerni.

NB I, 2023–2024, 9. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Október 6., péntek
20.30: Puskás Akadémia–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Felcsút, Pancho ArénaBognár Tamás
Október 7., szombat
12.45: Mezőkövesd–ZTE (Tv: M4 Sport)Mezőkövesd,Városi Stadion
16.15: Újpest–DVTK (Tv: M4 Sport)Budapest,Szusza Ferenc Stadion
20.30: Kecskemét–Paks (Tv: M4 Sport)Kecskemét,Széktói Stadion
Október 8., vasárnap
13.00: Fehérvár–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)Székesfehérvár,Sóstói Stadion
16.30: Ferencváros–DVSC (Tv: M4 Sport)Budapest,Groupama Aréna
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 7 6 1 26– 9 +17 18
2. Paksi FC 8 5 2 1 14– 9 +5 17
3. Diósgyőri VTK 8 5 1 2 17– 9 +8 16
4. MTK Budapest 8 4 2 2 11–11 0 14
5. Újpest FC 8 4 2 2 13–14 –1 14
6. Debreceni VSC 8 4 4 13–12 +1 12
7. Puskás Akadémia 8 3 3 2 13–14 –1 12
8. Kecskeméti TE 8 3 5 9–11 –2 9
9. Fehérvár FC 8 2 2 4 14–16 –2 8
10. Zalaegerszegi TE 8 1 2 5 10–19 –9 5
11. Mezőkövesd 7 1 1 5 8–15 –7 4
12. Kisvárda 8 1 1 6 7–16 –9 4

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik