Eszék: az új Opus Arénában fogadták a Puskás Akadémia csapatait

BODNÁR ZALÁN (Eszék)BODNÁR ZALÁN (Eszék)
Vágólapra másolva!
2023.09.09. 22:17
null
<a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/eszek-puskas-akademia-galamerkozes-az-opus-arenaban-fotok-domotor-csaba--7195" target="_blank">Lenyűgöző az új eszéki stadion, az Opus Aréna <br />A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Dömötör Csaba)</a>
Hosszútávú szerződést írt alá Szakály Ferenc, az NK Osijek elnöke és dr. Vida József, az Opus Global Nyrt. igazgatóságának elnöke. Köszöntötték Mészáros Lőrincet, a délvidéki klub korábbi tulajdonosát, a Puskás Akadémia elnökét is a „barátság napján”, a gálamérkőzésen az Eszék 1–1-et játszott a felcsútiakkal.

 

A nyáron ugyan már több mérkőzésnek is otthont adott a eszéki futballklub, az NK Osijek új stadionja, az Opus Aréna, amely a horvát bajnokságban július 22-én, a Slaven Belupo ellen játszott először új otthonában, az első nemzetközi mérkőzésre pedig öt nappal később került sor, a Zalaegerszeg elleni Európa-konferencialiga selejtezőjében. Most jött el azonban a pillanata annak, hogy az új stadion ünnepélyesen is felvegye az Opus Aréna (horvátul: Opus Arenu) nevet, az erről szóló szerződést a média jelenlétében írta alá szombaton a stadion főbejáratánál Szakály Ferenc, az NK Osijek elnöke és Vida József, az Opus Global Nyrt. igazgatóságának elnöke.

„Az Opus Global Nyrt. mától klubunk stadionjának névadó szponzora, köszönjük a magyar vállalat támogatását, és úgy készülünk, hogy hosszú időre Opus Arénának hívják majd a stadiont – fogalmazott az ünnepélyes aláírás után Szakály Ferenc klubelnök. – Az új stadion és a területen fekvő további létesítmények megalapozzák azokat a sikereket, amelyeket szilárd meggyőződésünk szerint a közeljövőben elérünk. Sokéves várakozás után végre az eszéki szurkolók generációinak álma vált valóra az új stadionnal, amely nem csak az eszékiek, hanem a térség büszkesége is lehet.”

Vida József lapunknak pedig úgy fogalmazott: „Az Opus Global Nyrt. megérett arra, hogy régiós szinten is megszilárdítsa stratégiai jelenlétét. Az Opus Arena névadó szponzoraként hosszú távú elkötelezettségünket bizonyítva erősítjük márkánk ismertségét Horvátországban és főleg ebben a térségben. Úgy gondolom, hogy a sportot támogatni nagyon fontos, mert a sport közelebb hozza egymáshoz az embereket. De sok emberhez eljut ezáltal az Opus név is Horvátországban, és az esetleges későbbi horvátországi befektetéseknél az Opus név nem vet majd fel kérdéseket, mert tudni fogják, hogy kik vagyunk és mit képviselünk. Nagyon fontos az is, hogy Eszék közel van Magyarországhoz, fontos város a magyar történelemben, Szlavónia legnagyobb települése, gazdasági és kulturális központ.”

Szakály Ferenc, Mészáros Lőrinc és Vida József (Fotó: Dömötör Csaba)
Szakály Ferenc, Mészáros Lőrinc és Vida József (Fotó: Dömötör Csaba)

Az Opus Aréna öthektáros területen fekszik Eszék leginkább magyarok lakta részén, az egykor Rétfalunak hívott községnél, ami most Eszék külterülete. Idén márciusban készült el, ez most Horvátország legmodernebb stadionja, és az egyetlen az országban, amelyben a teljes nézőtér fedett. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 4-es kategóriájú szabványának megfelelő létesítmény, így természetesen válogatott mérkőzéseket is lehet benne rendezni. Október 12-én máris ez lesz a hazai pályája a horvát válogatottnak, amikor Luka Modricék Törökország válogatottját fogadják Európa-bajnoki selejtezőn.

A szombati stadionbejáráson mi magunk is meggyőződhettünk róla, milyen kiváló körülményeket biztosít az Opus Aréna a játékosoknak és a szurkolóknak. Lenyűgözőek az öltözők, varázslatos a gyepszőnyeg, fantasztikusan felszerelt az edzőterem, gyönyörű látványt nyújtanak a sötétkékből fehérbe fokozatosan átváltó széksorok a lelátón. A stadion 13 005 férőhelyes, a felépülése óta jelentősen megnőtt az idénybérletet vásárolók száma, a helyiek máris megkedvelték a gyönyörű új arénát. Néhány érdekesebb adat a stadionról: 105 méter hosszú és 68 méter széles a pálya; 20 ezer négyzetméter a tetőszerkezete; 890 parkolóhely áll a szurkolók rendelkezésére; 454 VIP-ülőhely és kilenc skybox található, azokban 140 székkel; a sajtótribünön kilencven újságírónak jut hely. Az angol típusú stadionban nincsen atlétikai pálya, így a nézőtér legtávolabbi ülései is közelebb vannak a gyephez, mint az előd Gradski vrt-stadion északi és déli lelátói voltak. A játékteret ugyanaz a GrassMax hibrid gyep borítja, mint a madridi Santiago Bernabéuét, a katari Lusailét vagy a riói Maracanáét. A pálya kiváló minőségű, így tökéletesen alkalmas a legszebb és leglátványosabb technikai megoldások kivitelezésére – télen is, hiszen a gyep alulról fűthető.

A labdarúgáson kívül a stadion számos más rendezvénynek is otthont adhat, például konferenciáknak, kiállításoknak, bemutatóknak és egyéb eseményeknek. A stadion és környezete összesen hét pályát, utánpótlás- és edzőcentrumot is magában foglal. Az arénában a teljes létesítményt pásztázó kamerarendszeren és LED-es világításon túl egyéb innovatív biztonságtechnikai, energetikai és szórakoztatóelektronikai technológiák is helyet kapnak.

A stadion száz százalékban magyar pénzből, részben magyar állami támogatásból épült. A mérkőzés előtt köszöntötték Mészáros Lőrincet, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnökét, a klub korábbi tulajdonosát, aki cégén, a Mészáros és Mészáros Kft.-n keresztül mezszponzorként továbbra is támogatja az eszéki egyesületet. „Hvala Lőrinc! Hvala Puskás!” („Köszönjük, Lőrinc! Köszönjük, Puskás!”) – volt olvasható a pálya körüli hirdetőtáblákon nagy betűkkel. Az eszékiek ugyanis – köszönetképpen, hálából a Magyarországról érkező támogatásért – egész nap futballmérkőzéseket játszottak a Puskás Akadémia csapataival. Kora délutántól a korosztályos együttesek mérték össze a tudásukat, 19 órától pedig a két felnőttcsapat, a horvát liga második helyén álló NK Osijek és az NB I-ben pillanatnyilag harmadik Puskás Akadémia FC játszott egymással. A felcsúti és az eszéki klub immár tizenhat éve áll egymással szoros szakmai és partneri kapcsolatban, így a mérkőzéssorozat a „barátság napja” elnevezést kapta.

Nem bírt egymással az Eszék és a Puskás Akadémia (Fotó: Dömötör Csaba)
Nem bírt egymással az Eszék és a Puskás Akadémia (Fotó: Dömötör Csaba)

Fél éve még az immár 47-szeres magyar válogatott középpályás, Kleinheisler László is az Eszék csapatát erősítette, de a Puskás Akadémia növendéke januárban Görögországba, a Panathinaikoszhoz szerződött, így most a kék-fehérek természetesen nélküle fogadták a felcsútiakat. A mérkőzés elején gyors gólváltást láthattunk, a hatodik percben egy jobb oldali, lapos középre adás után Gruber Zsombor szerzett vezetést a vendégeknek, hat perccel később pedig André Duarte egyenlített. Később is akadtak lehetőségek mindkét oldalon, de gól már nem született, 1–1 lett a végeredmény a gálamérkőzésen, amelyet látványos tűzijáték követett, majd az estet a népszerű horvát zenekar, a Vinyl 33 koncertje zárta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik