„70 évem a Fradiban” – könyv jelent meg Rákosi Gyula életéről

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2023.09.26. 15:47
null
Rákosi Gyula több mint 70 éve igazolt az FTC-hez (Fotó: Dömötör Csaba)
Könyv jelent meg Rákosi Gyula életéről a Fradi Média gondozásában abból az alkalomból, hogy a korábbi kiváló balösszekötő októberben tölti be 85. életévét, továbbá több mint hetven éve igazolt szeretett klubjához, a Ferencvároshoz.

Kubatov Gábor, a zöld-fehérek elnöke méltatását azzal kezdte, ketten biztosan figyelik fentről, mi történik a Fradi Múzeumban. Az elnök nem mondta ki, de Albert Flóriánra és Szűcs Lajosra gondolt, akikkel Rákosi a régi klubházban egy szobában fogadta az érkezőket. Intézmény voltak ők így hárman. A Ferencváros első embere köszöntőjében hangsúlyozta, „magas morális mércét állított önmagával szemben”, s ehhez egész élete során ragaszkodott. „Hajthatatlanul, konokul, kérlelhetetlenül” – ahogyan Kubatov fogalmazott. Nem mulasztotta el megjegyezni: Rákosi az FTC 124 évéből hetvenet töltött – szenvedéllyel – az Üllői úton. Elcsépelt szófordulat, de Rákosi Gyula esetében igaz: élete a Fradi.

A 41-szeres válogatott balösszekötő beszélt a szerzővel, Czégány Pállal eltöltött időszakról, kiemelve, örömmel fogadta a megkeresést. Rákosi meghatódva „Hajrá, Ferencváros!” és „Isten óvd Magyarországot!” mondatokkal zárta az eseményt. A Fradi Múzeumban kiállítás is nyílt, amelyen Rákosi relikviái és ritkán látott fotók láthatók, mint például az 1966-os vb-n a portugál–magyar mérkőzésen az ellenfél legendás 10-esével, a bekötött fejű Eusébióval csatázik.

Kubatov Gábor is köszöntötte Rákosi Gyulát (Fotó: Dömötör Csaba)
Kubatov Gábor is köszöntötte Rákosi Gyulát (Fotó: Dömötör Csaba)

Tobak Csaba, a Fradi Múzeum igazgatója elmondta, ez a 11. időszaki kiállítás, amely arról is nevezetes, hogy Gyula kezdetben néha a 11-es mezben lépett pályára, és eddig rendre emlékkiállításoknak adott otthont, Rákosi viszont hús-vér valójában köztünk él. „Matyiról” film is készült „Hetven év a Fradiért” címmel, amelyet október 9-én a közmédia egyik csatornáján mutatnak be.

Az „öreg” futballistához eljöttek egy-egy ölelésre, lapogatásra a régi harcostársak, Horváth László, „Api”, Karába János, Juhász István, de fiatalabb fradisták is tiszteletüket tették – a teljesség igénye nélkül –, mint Bálint László, Mucha József, Nyilasi Tibor, Keller József, Pintér Attila vagy Telek András. A könyvbemutatón más sportágak képviseletében megjelentek korábbi jó nevű kézilabdázók (Kökény Bea, Pádár Ildikó, Fiedler Erika), világbajnok és Európa-bajnok birkózók (Komáromi Tibor, Bácsi Péter).

Rákosi Gyula a róla szóló, „70 évem a Fradiban” című könyvet szeptember 30-án 11 órakor dedikálja a könyvfesztiválon, a Millenárison. A kiadvány, amelynek megjelenését a Nagy Béla Program támogatta, 6900 forintért kapható.

RÁKOSI: HA TISZTA SZÍVBŐL VÁLASZOLNÉK, SÍRNOM KELLENE

Időszaki kiállítás is nyílt Rákosiról a Fradi Múzeumban (Fotó: Dömötör Csaba)
Időszaki kiállítás is nyílt Rákosiról a Fradi Múzeumban (Fotó: Dömötör Csaba)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik