FTC: „A Nemzetért játszunk!” – együttműködik a klub a Nemzeti Színházzal

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2023.07.06. 13:26
null
Bodrogi Gyula, Kubatov Gábor, Vidnyánszky Attila és Rátóti Zoltán (Fotó: Török Attila)
Együttműködési keretmegállapodást kötött egymással a Nemzeti Színház és a Ferencváros, a dokumentum ünnepélyes aláírását Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. vezérigazgatója látta el kézjegyével sajtóesemény keretén belül.

Közös nevezőn van a Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. és a Ferencváros Torna Club, hiszen mindkét szervezetnél hisznek abban, hogy mind a kultúrának, mind pedig a sportnak nemzetegyesítő ereje van. Mivel hitvallásuk szerint a színházi és a sport kultúra találkozása olyan lehetőség, amely előrébb viheti a közös ügyeket, a két szervezet együttműködési keretmegállapodást kötött, amely számos területre kiterjed a jövőben. A megállapodás mottója: „A Nemzetért játszunk!”

A dokumentum ünnepélyes aláírását Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. vezérigazgatója látta el kézjegyével sajtóesemény keretén belül.

„Nagy nap a mai, az én szívemnek különösképpen kedves – mondta Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke. – A stratégiai megállapodásunk abból a gondolatból származik, hogy a sport is a kultúra része – persze ez néha a szurkolói rigmusokból nem biztos, hogy kitűnik, de nagy hatással lehet az emberekre. Mindkét intézmény a kilencedik kerületben van, ami nagy büszkeség, és mindkét szervezet azzal büszkélkedhet, hogy több százezer ember nézi meg az előadásait, mérkőzéseit. Összeköt minket, hogy a nemzetért küzdünk. A Nemzeti Színház a nemzeti színjátszásért tesz, míg a Ferencvárost sokszor a nemzet csapatának nevezik. A Nemzeti Színháznak van egy kis előnye velünk szemben, hiszen 183 éves, mi pedig mögötte kullogunk a 124 évünkkel, de ez sem olyan rossz. Bejelenthetem, hogy a következő BL-mérkőzésünkön olyan egykori igazolt játékos végzi el a kezdőrúgást, aki hetvenhét éve Fradi-szurkoló, a futball szerelmese, ráadásul a magyar színjátszás legendája: Bodrogi Gyulának hívják!”

Ezután Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. vezérigazgatója osztotta meg gondolatait a megállapodás kapcsán.

„Megtisztelő számunkra a lehetőség, az együttműködés. Nagyon közel áll a két fél egymáshoz. Míg mi hősöket próbálunk ábrázolni a színpadon, akikkel lehet azonosulni, addig a pályán a jó meccsen születnek a hősök, akik hite és erőt adnak, tiszta kapaszkodót adhatnak felnőttnek, gyereknek, útkeresőknek ebben a zűrös, összezavarodott világban. Semmihez sem hasonlíthatóan összeforr a focipálya játékosgárdája és a néző: azt érezhetjük, egyek vagyunk, összetartozunk! Mi is ezt igyekezünk a magunk erejével, lehetőségeivel a színházban csinálni, szeretnénk öregbíteni országunk, nemzetünk hírnevét. Azzal, hogy megrendeztük a Színházi Olimpiát, megmutattuk, igazi kultúrnemzet a miénk – mint ahogyan a Ferencváros BL-menetelése is rávilágít, milyen harcos, kemény sportnemzet vagyunk, élni akarunk és jövőre vagyunk ítélve.”

Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész előre szabadkozott: ő csak azt tudja elmondani, hogyan került ebbe az érdekes helyzetbe.

„Rátóti Zoli barátom, kollégám az egyik próba után megkérdezte, milyen drukker vagyok, mire azt feleltem: Fradi. Ennek nagyon megörült, s elárulta, a fradisták azt szeretnék, ha a július tizenkilencedikei meccsen én végezném el a kezdőrúgást. Azt hittem, elrepülök örömömben, mert tizenkét éves korom óta Fradi-drukker vagyok. Sajnos a Fradiban nem focizhattam, de a MATEOSZ-ban kölyökként azért játszottam, majd a Budapesti Lokomotívban is. Emlékszem, még a grundon a Teleki téren együtt rúgtuk a bőrt Kocsis Sándorral, a Tisza Kálmán téren pedig Czibor Zoltánnal és Puskás Ferenccel, úgyhogy nagy futballistamúltam van – legalábbis mint drukkernek. Két csapatnak szurkolok: a Fradinak és a magyar válogatottnak. Teljesen mindegy, jól vagy rosszul játszanak, én akkor is nekik drukkolok, és ha a vitás helyzetben a szívem mélyén tudom, az ellenfélnek van igaza, akkor is gyilkosan azt kiáltom, hogy a Fradinak vagy a válogatottnak van igaza – erről nem tudok letenni. Az életem vége felé járva hatalmas történés vár rám a kezdőrúgással. Mikor megtudtam a hírét, mondtam is, hazamegyek, első dolgom lesz, hogy veszek egy focilabdát és elkezdek dekázni, nehogy luftot rúgjak. Hiszik vagy sem, három perc múlva kezemben volt egy labda a játékosok aláírásával, úgyhogy igyekszem begyakorolni a remek kezdőrúgást.”

Bodrogi Gyula névre szóló mezt kapott Kubatov Gábortól (Fotó: Török Attila)
Bodrogi Gyula névre szóló mezt kapott Kubatov Gábortól (Fotó: Török Attila)

 

A beszédek után fény derült az együttműködés konkrét pontjaira. A Ferencvárosi Torna Club vállalja, hogy a hazai bajnoki mérkőzések tematikus napjain és a Fradi Családi Napon lehetőséget biztosít a Nemzeti Színháznak az előadásainak népszerűsítésére. Az FTC kiadványaiban együttműködő partnerként tünteti fel a Nemzeti Színházat, amely pedig kulturális programokkal működik közre a klub rendezvényein, betekintést nyújt a színház kulisszái mögé az egyesület szakosztályai részére, elősegíti a szurkolók elköteleződését a kultúra iránt és a Fradi-szurkoló színészei által népszerűsíti a sportszervezetet, valamint együttműködő partnerként tünteti fel a sportklubot. A megállapodást a felek határozatlan időre kötötték meg – éppen úgy, mint amelyet az FTC a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel kötött 2014-ben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik