NB I: Détári óta nem volt ilyen nyeretlenségi sorozata a Fradinak

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2023.04.14. 14:52
null
Legutóbb Détárival volt olyan bajnoki nyeretlenségi sorozatban az FTC, mint most Csercseszovval (Fotó: Dömötör Csaba)
A szombati Ferencváros–Bp. Honvéd dél-pesti rangadó emelkedik ki a labdarúgó NB I háromnapos 27. fordulójának programjából. A meccs különlegessége, hogy a IX. kerületiek ötfordulós nyeretlenségi szériával a hátuk mögött fogadják a kieső helyen álló kispestieket, amelyhez hasonlóra legutóbb akkor volt példa, amikor még Détári Lajos irányított a zöld-fehéreknél. A pénteki esti nyitányon a DVSC szeretne visszavágni a Puskás Akadémiának a márciusi kupameccsen elszenvedett vereségért, szombaton a Mezőkövesd első NB I-es győzelmére készül a Vasas ellen, a sorozatban hat diadalnál járó Paks pedig vasárnap Újpesten írná át a klubrekordot.    

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 27. FORDULÓJA ELÉ


PÉNTEK

DEBRECENI VSC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Eddig 21 élvonalbeli bajnokijuk volt, a DVSC több mint kétszer annyi diadalt ért el (9), mint a Puskás Akadémia (4), a döntetlenek száma 8.

♦ Az első 12 találkozójukon egyszer sem nyert a PAFC (8 Loki-diadal, 4 döntetlen), a jeget a 13. meccsükön, 2019 tavaszán törték meg a Fejér megyeiek (2–0). Azóta viszont a debrecenieknek kilencből csak egyszer sikerült győzniük – tavaly februárban Felcsúton, Dorian Babunszki duplájával (2–0). Legutóbb Batik Bence két találatára Dzsudzsák Balázs csak eggyel tudott válaszolni.

♦ Debrecenben hazai szempontból 5–5–2 a mérleg, viszont 2018 októberétől (2–1) a piros-fehérek odahaza nyeretlenek a felcsútiak ellen. Azóta két felcsúti siker mellett háromszor ikszeltek, a legutóbbi két bajnokijuk 1–1 lett a Nagyerdőben.
♦ Március elején a Magyar Kupa negyeddöntőjében is a cívisvárosban ütköztek meg és két gyors gólt követően 3–1-re diadalmaskodtak az akadémisták.

♦ A legutóbbi négy bajnokijából hármat megnyert a Loki, és ezekből kettőn gólt sem kapott – közben egyedül a KTE verte meg.

♦ Az előző három tétmeccséből egyet sem tudott behúzni a Puskás Akadémia (1 iksz, 2 vereség), ráadásul a legutóbbi két találkozója 210 percében gólképtelen maradt Hornyák Zsolt együttese.

♦ Otthoni teljesítménye alapján (7 győzelem, 3, iksz, 3 fiaskó) és az odahaza szerzett gólokat tekintve is a DVSC a második legjobb a mezőnyben. Házon kívül a Puskás Akadémia játszotta eddig a legtöbb döntetlent (7), a győzelmei és a vereségei száma egyaránt 3.

SZOMBAT

KECSKEMÉTI TE–ZALAEGERSZEGI TE FC


♦ Egyedül ennek a két csapatnak van 24 év alatt az átlagéletkora (KTE: 23.7, ZTE: 23.9), a Transfermarkt szerint a keretértékük is a két legalacsonyabb az NB I-ben (5.95, illetve 6.53 millió euró).

♦ Tíz NB I-es meccs után az örökmérleg minimális kecskeméti fölényt mutat: 4 KTE-siker, 3 döntetlen, 3 ZTE-győzelem. A zalaiak a bajnokikon öt meccs óta nyeretlenek a lila-fehérekkel szemben, legutóbb 2010 augusztusában tudták legyőzni őket (2–1).

♦ A Széktói Stadionban öt bajnoki meccsük után is nyeretlen még a vendég ZTE (1 iksz, 4 vereség). Legutóbb hátrányból 3–1-re diadalmaskodott Szabó István alakulata, amely csaknem 50 percig létszámfölényben volt.

♦ Az előző öt bajnoki találkozójukból négyet megnyertek a kecskemétiek, ezzel a Paks mögött másodikok a formatabellán.

♦ A ZTE ezzel szemben a legutóbbi öt mérkőzésén mindössze négy pontot gyűjtött: a címvédő FTC-t győzte le 1–0-ra és az előző körben a Kisvárdával ikszelt (0–0), a többi három alkalommal kikapott.

♦ A KTE odahaza legutóbb a Kövesd elleni „vízilabdameccsen" 1–0-ra alulmaradt, ezzel elvesztette az otthoni veretlenségét, a mutatója így 6–6–1.

♦ A Zalaegerszeg az előző öt házon kívüli találkozóját elbukta, egálban ez a leghosszabb idegenbeli vereségszéria ebben a kiírásban. Legutóbb november 8-án Kisvárdán szerzett pontot, akkor simán 3–0-ra nyert.

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC–VASAS FC

♦ A jelenlegi NB I-es mezőnyből a Vasas az egyetlen, amely ellen a Mezőkövesd még sosem tudott nyerni az élvonalban: 5 iksz mellett 3 piros-kék diadal született.

♦ Érdekesség, hogy ebben a bajnokságban Kuttor Attila először még a Vasas (1–1), majd másodszor már a Kövesd kispadján ült, amellyel novemberben a Fáy utcában egy 1–0-s vereséget volt kénytelen elkönyvelni. Ez máig a piros-kékek legutóbbi győzelme az élvonalban.

♦ A borsodiak csak az NB II-ben tudtak sikerélményt szerezni az angyalföldiekkel szemben: a 2012–2013-as idényben otthon 1–0-ra, a visszavágón 3–2-re kerekedtek felül.

♦ Az előző hat élvonalbeli mérkőzéséből – 3 iksz és 2 vereség mellett – csupán egyet nyert meg a Mezőkövesd, amikor a második Kecskemét otthonában aratott bravúrdiadalt. Ezeken a találkozókon sosem volt több két gólnál.

♦ A legutóbbi öt bajnokiján kikapott és már 10 forduló óta képtelen győzni a Vasas (4 iksz, 6 fiaskó), amelynek ez már a második ilyen hosszú nyeretlenségi sorozata ebben az idényben: ősszel a nyitó 10 meccséből 4-et bukott el és 6-szor ikszelt.

♦ Több mint fél év után kapott ki hazai pályán a Kövesd legutóbb, a Debrecentől, így most hazai pályán már hármas nyeretlenségi sorozatban van (2 iksz, 1 fiaskó).

♦ A továbbra is Desits Szilárd által irányított, egyre nagyobb hátránnyal sereghajtó Vasas idegenben csupán egyszer, október végén Pakson tudott nyerni ebben a pontvadászatban (1–6–6 a mérlege), ám a Fehérvárt még így is megelőzi a vendégtabellán.

FERENCVÁROSI TC–BUDAPEST HONVÉD FC

♦ A két nagy múltú fővárosi csapat 1916 óta 218-szor mérkőzött meg az első osztályban. A zöld-fehérek több mint kétszer annyi találkozót nyertek meg, az örökmérleg ugyanis 123 ferencvárosi diadal, 34 döntetlen és 61 kispesti siker.

♦ A Honvéd az előző 17 dél-pesti rangadó során csupán egyszer tudta legyőzni a Ferencvárost, 2019. április 27-én az Új Hidegkuti-stadionban 3–2-re. A Fradi akkor úgy lépett pályára, hogy az eredménytől függetlenül már biztos volt a 30. bajnoki címe.

♦ A piros-feketék az előző 10 tétmérkőzésüket – 9 bajnokit és a tavaly márciusi kupanegyeddöntőt – elbukták a zöld-fehérek ellen, ebben a bajnokságban mindkettőt két góllal (1–3 és 0–2). Az NB I-ben legutóbb 1939-ig bezárólag volt példa a párharcban legalább ilyen hosszú ferencvárosi győzelmi sorozatra, az a széria 1922-ben kezdődött és egyhuzamban 35 (!) találkozón át tartott.

♦ A Ferencváros pályaválasztása mellett 107 mérkőzésen 67 hazai siker, 19 döntetlen és 21 kispesti győzelem született. Látogatóként legutóbb 2020 februárjában, az olasz Giuseppe Sannino edzősége idején szereztek pontot a piros-feketék (0–0), akik bajnokin még sosem nyertek a Groupama Arénában! Győzni legutóbb 2013. október 6-án, a Puskás Ferenc Stadionban tudtak a Fradi vendégeként (1–2), Marco Rossival.

♦ Az FTC idénybeli ötödik vereségét szenvedte el legutóbb Pakson – az előző idényt hat fiaskóval zárta – fővárosi csapattól azonban még nem kapott ki ebben a kiírásban.

♦ A zöld-fehérek már öt forduló óta nem nyertek az NB I-ben (2 iksz, 3 kudarc), ehhez hasonló legutóbb 11 éve, még a Détári Lajos-érában fordult elő: a 2011–2012-es idényt egy ötmeccses nyeretlenségi szériával (1 döntetlen, 4 vereség) zárták, majd a következőt két iksszel kezdték, így zsinórban hét bajnokin át voltak képtelenek győzni.

♦ A Honvéd ezzel szemben kilenc pontot gyűjtött (3 diadal, 2 vereség) az előző öt találkozóján – ez az eddigi legjobb ötös szériája ebben a bajnokságban, de továbbra is kiesésre áll.

♦ A Fradi 8–4–1-es mutatójával vezeti a hazai tabellát, de a legutóbbi négy otthoni bajnokiján képtelen volt nyerni (3 iksz, 1 vereség). A Honvéd pontjainak pontosan a felét (14) idegenben szerezte meg, 4–2–7-es mérlegével a középmezőnyben foglal helyet a vendégtáblázaton.

VASÁRNAP

KISVÁRDA MASTER GOOD–MOL FEHÉRVÁR FC


♦ Tizennégy NB I-es mérkőzés után a mérleg 3 várdai siker, 2 döntetlen, 9 fehérvári diadal. Az előző öt találkozójukon rendre az aktuális hazai csapat győzött, háromszor a Vidi, kétszer a Várda. Ezeken mindig legalább három gól volt és mindkét együttes betalált.

♦ Mindig heves csatát vív egymással a két gárda, ezt bizonyítja, hogy a legutóbbi hat meccsükön összesen öt piros lapot osztottak ki a játékvezetők.

♦ A Várkerti Stadionban hat bajnokit játszottak, ezeken 3 várdai győzelem, 2 döntetlen és 1 Vidi-diadal született. A vendégsiker még 2019 decemberében jött össze a fehérváriaknak (0–2).

♦ A Kisvárdánál egyelőre az edzőváltás sem hozott látványos javulást, Milos Kruscsiccsal két, sorozatban már három döntetlennél járnak a piros-fehérek és hat forduló óta nem élték át a győzelem érzését (4 iksz, 2 fiaskó).

♦ A Fehérvár viszont még nem szenvedett vereséget új szakvezetője, Bartosz Grzelak érkezése óta (1 diadal, 2 iksz), és vele kétszer gólt sem kapott. Ez utóbbira a korábbi két trénerével, Michael Borisszal és Huszti Szabolccsal csak egyszer-egyszer – a Honvéd ellen – volt képes az NB I-ben.

♦ A Várda házigazdaként 4–5–4-es mérleggel rendelkezik, legutóbb február közepén az Újpestet fektette két vállra. A Vidi a leggyatrább produkciót nyújtotta eddig vendégként, 10 vereségével negatív irányban tűnik ki a mezőnyből.

ÚJPEST FC–PAKSI FC

♦ A tolnaiak eddig egyedül a lila-fehérek ellen gyűjtöttek be minden pontot ebben a bajnokságban (3–2 és 3–1), az örökmérleg éppen ezzel a két sikerrel billen feléjük: 12 újpesti diadal, 15 döntetlen, 14 paksi győzelem.

♦ Az NB I-es párharcuk elején a Paks az Újpest mumusa volt, 2009-től 2013 júliusáig ugyanis tíz meccsükből csak egyet tudtak megnyerni a fővárosiak. Onnantól viszont 2021 februárjáig 16 találkozón keresztül a tolnaiak voltak nyeretlenek a lila-fehérekkel szemben. A legutóbbi hat bajnokijukon 3–3 a győzelmi arány.

♦ A fehérvári 0–0-val két meccs után még veretlenül, négy ponttal áll Nebojsa Vignjeviccsel az Újpest, amely az előző hat NB I-es találkozóján csak egyszer kapott ki, Felcsúton, de ott nagyon (1–5).

♦ Az FTC ellen hátrányból nyert a Paks (3–2), ez már a harmadik olyan meccs volt, amit meg tudott fordítani a bajnokságban. Sorozatban a hatodik győzelmét aratta, és ezzel új klubrekordot állított fel.

♦ Az együttesek legutóbbi öt hazai találkozóját tekintve az Újpest a legeredményesebb a mezőnyben, hiszen négy győzelem mellett egyedül a DVSC ellen (1–1) vesztett pontot.

♦ A tolnai együttes Bognár György visszatérése óta idegenben még hibátlan, de mind a három mérkőzését úgy nyerte meg, hogy kapott gólt.

♦ Vignjevicsnek ez lesz a 22. tétmeccse a Paks ellen, az eddigiekből 13 zárult döntetlennel – 6 diadal és 2 kudarc mellett –, legutóbb 2015 októberében kapott ki az Újpesttel a tolnaiaktól (0–1).

NB I, 2022–2023, 27. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Április 14., péntek
20.00: DVSC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Bognár Tamás
Április 15., szombat
14.30: Kecskemét–ZTE (Tv: M4 Sport)Kecskemét, Széktói Stadion
17.00: Mezőkövesd–Vasas (Tv: M4 Sport+)Mezőkövesd, Városi Stadion
19.30: Ferencváros–Bp. Honvéd (Tv: M4 Sport)Budapest, Groupama Aréna
Április 16., vasárnap
15.30: Kisvárda–Mol Fehérvár (Tv: M4 Sport)Kisvárda,Várkerti Stadion
18.00: Újpest–Paks (Tv: M4 Sport)Budapest, Szusza Ferenc Stadion

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 26 15 6 5 51–25 +26 51
2. Kecskeméti TE 26 11 12 3 38–24 +14 45
3. Paksi FC 26 12 5 9 48–43 +5 41
4. Debreceni VSC 26 11 7 8 43–37 +6 40
5. Puskás Akadémia 26 9 10 7 36–35 +1 37
6. Kisvárda 26 8 11 7 37–40 –3 35
7. Mezőkövesd 26 8 8 10 26–31 –5 32
8. Zalaegerszegi TE 26 8 7 11 31–31 0 31
9. Újpest FC 26 8 7 11 32–45 –13 31
10. Mol Fehérvár 26 7 8 11 32–36 –4 29
11. Budapest Honvéd 26 7 7 12 28–40 –12 28
12. Vasas FC 26 3 10 13 20–35 –15 19

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik