Ausztria: Alábecsültem a Rapid Wien és az FTC szurkolói közötti barátságot – Stöger

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2022.02.22. 15:43
null
Peter Stöger hosszan nyilatkozott az FTC-ből való távozásának körülményeiről és a Budapesten eltöltött időszakról (Fotó: Kovács Péter)
A labdarúgó NB I-ben szereplő Ferencváros vezetőedzői posztjáról decemberben menesztett Peter Stöger a Sky Sport Austria Talk & Tore Exklusiv című műsorában hosszasan beszélt arról, miért távozott Magyarországról. Elmondta, nagyon meglepte az FTC vezetőségének döntése, de nem haragszik senkire.

 

„Nem tagadom, nagyon meglepett a vezetőség döntése. Néhány nappal korábban a Leverkusen ellen játszottunk az Európa-ligában, s talán kicsit sokat ünnepeltünk, mert egy-nullára győztünk. Az európai kupaporondon, a csoportkörben ez volt az első olyan mérkőzése a csapatnak, amelyet ilyen szintű ellenféllel szemben megnyert. Az együttes velem elért pontátlaga nagyjából megegyezett azzal, amit a korábbi években teljesített. Ha mindezt figyelembe veszem, tényleg meglepődtem. De az üzlet nagyon egyszerű. Volt néhány olyan »dolog«, amin változtatni szerettem volna, és ez talán nem tetszett nekik. Abban a korban vagyok, hogy szerintem, ha valaki nem akar velem együtt dolgozni, akkor nem kell megkérdőjeleznem ennek a miértjét. De nem haragszom az »ottani emberekre«” – fogalmazott Peter Stöger.

Min szeretett volna változtatni, ami nem tetszett nekik? – tette fel a kérdést a szakembernek Kimberly Budinsky műsorvezető.

„Valamin, amit hatással van a keretre. Az emberek nem ugyanúgy látják a játékosok minőségét és karakterét. Olyasvalaki vagyok, akinek fontos az egység. Szerintem mindenkinek be kell tartania a szabályokat, és ha ez megtörténik, a csapategység is fejlődik. Ebben nem egyezett a véleményünk. Talán amiatt nem, mert én nagy harmóniában működöm együtt a csapattal, és ők inkább olyan szakembert szerettek volna, aki kicsit szigorúbb nálam.”

Peter Stöger azt is elmesélte, miért vállalta a budapesti kihívást.

„Vonzott, hogy kipróbáljam magam Ausztrián kívül. Kíváncsi voltam arra, lehetek-e bajnok a Ferencvárossal. Tetszett az is, hogy a klubban angolul beszélnek. De adódtak nehézségek a csapat felépítésével kapcsolatban. Ez az együttes az elmúlt években újra és újra bajnok lett, szóval akadtak olyan játékosok, akik meg szerették volna tenni a következő lépést, de mégsem kapták meg a megfelelő ajánlatot. Labdarúgóként ez frusztrációt okozhat. Alábecsültem továbbá az elején a Rapid Wien és az FTC szurkolói közötti barátságot, és szerintem emiatt nem kaptam meg a drukkerektől azt a fajta támogatást, amit szerettem volna (Stöger a rivális lila-fehér bécsi csapattól, az Austria Wientől érkezett Budapestre – a szerk.). Észrevettem, hogyan viselkednek az emberek. Tiszteletben tartották és örültek annak, amikor eredményeket értünk el. Leültem a szurkolók képviselőivel, beszélgettem velük, és ez rendben is volt. Ennek ellenére érzékeltem, hogy nem egészen volt egységes ez a kapcsolat.”

A mester végül arról beszélt, volt-e teljesítménykényszer az FTC-ben.

„Amikor a Ferencvárosba mész dolgozni, az olyan, mintha a Salzburgban vagy a Bayern Münchenben vállalnál munkát. A bajnoki cím követelmény. Ezt tudni kell kezelni, és nekem nem is jelentett problémát.”

Peter Stögert december 13-án menesztette az FTC. A történtek után elmondta, kis időre háttérbe vonul, nem tudja, mikor vállal újra munkát. Február elején megírtuk, túl sokáig nem pihent, hiszen visszatért az osztrák Sky Sport szakértői csapatába, amelynek tagjaként többek között a Bajnokok Ligája és a Bundesliga legjobb meccseit elemzi.

A szakember 30 tétmérkőzésen vezette a Ferencvárost, ezeken az összecsapásokon 18 győzelem és két döntetlen mellett 10 vereség volt a mérlege, 69–31-es gólkülönbséggel. Helyét az orosz Sztanyiszlav Csercseszov vette át december 20-án.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik