Egymás kezébe adták a kilincset a játékosok Győrben, Lisztes-nyár Pakson

Vágólapra másolva!
2009.07.23. 16:43
Hajrájához érkezett a labdarúgó Soproni Ligában szereplő csapatok nyári felkészülése, és pénteken a Nyíregyháza–Vasas mérkőzéssel megkezdődik a 2009–2010-es bajnokság. A rajtot megelőzően négyrészes sorozatot indítottunk, hogy áttekintsük a csapatok felkészülését, a játékoskeretek változásait. A befejező részben a Győrrel, az Újpesttel, a Zalaegerszeggel és a Pakssal foglalkozunk.
Tököli Attila (fehérben) szombaton ismét összecsaphat a zalaegerszegi védőkkel
Fotó: Meggeysi Bálint (NS-archív)
Tököli Attila (fehérben) szombaton ismét összecsaphat a zalaegerszegi védőkkel
Tököli Attila (fehérben) szombaton ismét összecsaphat a zalaegerszegi védőkkel
Fotó: Meggeysi Bálint (NS-archív)
Tököli Attila (fehérben) szombaton ismét összecsaphat a zalaegerszegi védőkkel

GYŐR: ROMÁN VÁLTOTTA AZ ÉSZTET, JÖTTEK-MENTEK A PRÓBAJÁTÉKOSOK

Győrben nem ritkaság, hogy egy-egy átigazolási időszak végére teljes átalakuláson megy át a csapat, és a felkészülés során egymás kezébe adják a kilincset az Európa majd’ minden szegletéből (Nyugat-Európából kevésbé…) érkező próbajátékosok. Tegnap például a 23 éves román Nicorec Onisor-Mihai érkezett, míg a litván Tadas Kijanskas már hazautazott, rá nem tartanak igényt.

A Rába partján ezen a nyáron is hasonló történt, hat új játékost – köztük négy külföldit – már szerződtetett a csapat, míg öten távoztak, és a kulcsemberek közül Böőr Zoltánt, Stark Pétert és az előző évad gólkirályát, Bajzát Pétert is szeretné eladni a klub – erről korábban a csatár nyilatkozott a Nemzeti Sportnak.

De nemcsak a játékoskeretben, hanem a szakmai stábban is változás történt (egy év alatt harmadszor), a szerb Dragoljub Bekvalac vezetőedző helyét Pintér Attila vette át. A keménykezű szakember hírében álló Pintér vezetésével a győriek legyőzték az osztrák élvonalbeli Mattersburgot és az orosz első ligás Kubany Krasznodart, viszont kikaptak a román első osztályban szereplő Politehnica Iasitól. A Ligakupában tegnap győzelemmel kezdett a csapat, Völgyi Dánielék 4–3-ra nyertek a Kaposvár ellen.

A győriekhez kötődik egyébként a nyár legszerencsétlenebb átigazolása: a grúz Giorgi Ganugrava nem sokkal azt követően, hogy aláírt a kisalföldiekhez, keresztszalag-szakadást szenvedett, előreláthatólag fél évig nem futballozhat. Jó hír viszont a győri szurkolóknak, hogy Dudás Ádám közel egyéves kihagyás után visszatér a pályára.

JÖTTEK-MENTEK – GYŐRI ETO

Érkezett: Szabó Ottó (szlovákiai, Slovan Bratislava – Szlovákia), Giorgi Ganugrava (grúz, Mladá Boleslav B – Csehország), Marko Dinjar (horvát, csapat nélküli), Valentin Babic (horvát, NK Osijek – Horvátország), Eugene Fomumbod (kameruni, Siófok – kölcsönből vissza), Varga Róbert (Zalaegerszeg – kölcsönből vissza), Kovács II Zoltán (REAC – kölcsönből vissza), Fehér Zoltán (Vihren Szandanszki – Bulgária), Póti Krisztián (Bőcs – a Győri ETO II csapatában folytatja)
Távozik: Jäkl Antal (visszavonult), Völgyi Dániel (?), David Odikadze (grúz, ?), Kovács II Zoltán (REAC?), Somodi Bence (Diósgyőr – kölcsönből vissza), Granát Balázs (Pápa – kölcsön után végleg), Köllő András (Kaposvölgye)
Akivel tárgyalnak: Aleksandr Dmitriev (észt, Hönefoss – Norvégia), Marciel (brazil, Grande Rio Bréscia Clube), Sánta András (Cegléd), Zlatko Zecsevics (Banat Zrenjanin – Szerbia), Mindaugas Grigalevicius (litván, FK Vetra – Litvánia), Mbala Mbuta Biscotte (kongói, Yverdon – Svájc), Tomo Barlecaj (horvát, Wintertur – Svájc), Krsevan Santini (horvát, Moslavina Kutina – Horvátország ) Nicorec Onisor-Mihai (román, Rapid Bucuresti-tartalékcsapat – Románia)


ÚJPEST: MÉG SOKAT VÁLTOZHAT A KERET

A Győr az 1. fordulóban vasárnap 17.30-tól az előző évad ezüstérmesét, az Újpestet fogadja. A lila-fehérek ma este az Európa-liga-selejtező visszavágóján a román Steaua Bucuresti ellen lépnek pályára (mint ismeretes, az első találkozón a románok 2–0-ra győztek), így kérdéses, milyen erőállapotban lesz William McStay csapata az első bajnokin.

Az a találkozó lesz a skót vezetőedző első meccse a Soproni Ligában, hiszen Pintér Attilához hasonlóan ő is a nyáron vette át csapata irányítását.

Az újpestiek a kölcsönből visszatérő játékosokkal együtt négy – magyar mércével mérve – minőségi védővel erősödtek a nyáron: Rotterdamból visszatért Vermes Krisztán, Avellinóból Vaskó Tamás, míg Olaszországból Takács Tamás, az MTK-tól pedig a szerb Mladen Lambulics érkezett.

Kölcsönből tért haza az elmúlt fél évet a bolgár Liteksz Lovecsnél töltő Sándor György is, akinek a legutóbbi idény egyik legjobb középpályását (a Nemzeti Sport Online olvasói beválasztották a szezon csapatába), a Slovan Bratislavához szerződő Mario Bozsicsot kell pótolnia.

Feltéve, ha Sándor egyáltalán marad Újpesten, hiszen nem kizárt, hogy a kölcsönből visszatérők között lesz olyan, aki még a nyáron továbbáll, és a hírek szerint Korcsmár Zsolt és Tisza Tibor is külföldre igazolhat, ha a csapat ma kiesik az Európa-ligából. Bori Gábor viszont a jelek szerint marad, ugyanis hiába utazott Törökországba, nem írt alá szerződést a Diyarbakisporhoz.

JÖTTEK-MENTEK – ÚJPEST

Érkezett: Mladen Lambulics (montenegrói, MTK), Simek Péter (Fehérvár – kölcsön után végleg), Tóth Norbert (Haladás), Vaskó Tamás (Avellino – Olaszország, kölcsönből vissza), Végh Zoltán (MTK), Hullám Attila, Széki Attila (mindkettő Szolnok – kölcsönből vissza), Vermes Krisztián (Sparta Rotterdam, Hollandia – kölcsönből vissza), Hajdú Norbert (ZTE – kölcsönből vissza), Sándor György (Litex Lovecs – Bulgária, kölcsönből vissza), Simon Krisztián (Wolverhampton – Anglia, kölcsönből vissza), Takács Marcell (Siófok – kölcsönből vissza), Takács Zoltán (Spal – Olaszország), Bori Gábor (MTK – kölcsönbe)
Távozik: Bori Gábor (MTK, kölcsönből vissza), Mario Bozsics (boszniai szerb, Slovan Bratislava – Szlovákia), Kincses Péter (?), Kurucz Péter (West Ham United – Anglia), Lipták Zoltán (FC Fehérvár), Hajdú Norbert (Honvéd – kölcsönbe), Josip Cutuk (boszniai horvát, ?), Dombai András (Tatabánya), Mirszad Mijadinoszki (macedón-svájci, Sion – Svájc, kölcsönből vissza), Kisznyér Ádám (Vecsés?), Tisza Tibor (Celtic?), Jucemar, Kiss Zoltán (Nyíregyháza – kölcsönbe)
Akivel tárgyalnak: Gabriel Texeira Machado (brazil, Stade Nyonnais – Svájc)


ZALAEGERSZEG: WALTNER NÉLKÜL MIT ÉREK ÉN?

A Zalaegerszeg az előző bajnokságban Csank János vezetésével kiválóan szerepelt, de a dobogóra így sem tudott felállni, az új szezonban viszont szeretne előrelépni a 4. helyről.

A csapat az elmúlt egy hónapban elveszítette házi gólkirályát, Waltner Róbertet (a Mattersburghoz igazolt), és távozott a védelem egyik oszlopának számító Sorin Botis (a Honvédban folytatja). Ugyanakkor a Diósgyőrből érkező Djordje Kamber és Milan Bogunovics jelentős erősítést jelenthet, ahogy a Németországból hazatérő Schultz Levente és a szlovén Leon Panikvar is.

A ZTE (látszólag) jó formában várja a Paks elleni szombati bajnoki rajtot, Csank János tanítványai a felkészülés során csak egyszer kaptak ki (igaz, hogy győzni is csak egyszer tudtak), és a Ligakupában 2–0-ra nyertek a Videoton ellen.

JÖTTEK-MENTEK – ZALAEGERSZEG

Érkezett: Djordje Kamber (bosnyák, Diósgyőr), Milan Bogunovics (szerb, Diósgyőr), Schultz Levente (Wacker Burghausen – Németország), Kottán Krisztián (Barcs – kölcsönből vissza), Leon Panikvar (szlovén, Primorje Ajdovscina), Magasföldi József (BFC Siófok)
Távozik: Kemal Alomerovicstól (macedón, ?)Sorin Botis (román, Bp. Honvéd), Hajdú Norbert (Újpest – kölcsönből vissza, majd onnan Honvéd, kölcsönbe), Lukács Tihamér (Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Szamosi Tamás (PMFC), Tóth Zoltán (Bp. Honvéd), Waltner Róbert (Mattersburg – Ausztria), Varga Róbert (Győr – kölcsönből vissza), Kottán Krisztián (PMFC?), Koplárovics Béla (Nafta Lendava, szlovén)
Akivel tárgyalnak:Papizsanszkij Artúr (Barcs), Barna Zsolt (Cegléd), Szalai Tamás (PMFC), Rábold Richárd (Barcs), Nenad Todorovics (szerb, OFK Beograd – Szerbia)


PAKS: LISZTES-NYÁR, NYERŐ SZÁM LEHET A 33-AS

A Paksi FC-nek két nagy dobása volt a nyáron: a klub megtartotta Tököli Attilát, és szerződtette a 49-szeres válogatott Lisztes Krisztiánt.

A Rostockból hazatérő 33 éves középpályás, no meg a vele egyidős csatár a garancia arra, hogy a tolnaiaknak a következő idényben sem lesznek kiesési gondjai. Persze, Lisztes csak akkor jelenthet erősítést, ha úgy játszik, ahogyan tavasszal a Bundesliga 2.-ben.

Gellei Imre együttese a felkészülés során ötször nyert, négyszer kikapott. A Ligakupában tegnap 1–1-es döntetlent játszott az NB I egyik újoncával, a Pápával.

A Soproni Liga 2009–2010-es szezonja pénteken 19 órától veszi kezdetét a Nyíregyháza–Vasas mérkőzéssel.

JÖTTEK-MENTEK – PAKS

Érkezett: Lisztes Krisztián (Hansa Rostock, német), Gévay Zsolt (Makó), Kiss Máté (Salgótarján-BFC)
Távozik: Csehi Tamás (Szolnok – kölcsönbe)
Akivel tárgyalnak: –




FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

GYŐRI ETO
Győri ETO– Kubany Krasznodar (orosz) 2–1
Gólszerző: Alekszidze, Kovács Z., ill. Valovics
Győri ETO–Nitra (szlovák) 2–0
G.: Bercalaj, Minduiskas
Győri ETO–Mattersburg (osztrák) 3–1
G.: Dudás, Alekszidze, Völgyi, ill. Waltner
Győri ETO II–Raca (szlovák) 2–0
G.: Tokody, Copa
Győri ETO–Widzew Lódz (lengyel) 0–0
Győri ETO–Politehnica Iasi (román) 0–2
G.: Bratu, Bujor

ÚJPEST
Trenkwalder Admira (osztrák)–Újpest 2–0
G.: Janocko (28.), Mattes (86.)
Újpest–Wisla Kraków (lengyel) 1–1
G.: Tisza (83.), ill. Glowacki (17.)
Mattersburg (osztrák)–Újpest 3–0
G.: Waltner (60. – 11-esből, 68.), Lindner (80.)
NK Maribor (szlovén)–Újpest 3–1
G.: Pavlovic (23.), Dzinic (49.), Volas (70.), ill. Sándor Gy. (82.)
Újpest–Cs Pandurii Targu Jiu (román) 1–3
G.: Kabát (56.), ill. Ribic (83.), Raskovic (85.), Lutu (87.)


PAKS
Paks–Szigetszentmiklós 7–2
G.: Tököli (3), Lisztes, Éger, Varga L., Böde, ill. Noah, Palló
Paks–BFC Siófok 2–1
G.: Báló, Heffler, ill. Magasföldi
Paks–Arges Pitesti (román) 2–3
G.: Lacusta (öngól), Böde, ill. Boboaca (2), Voicu
Paks–Slavija Sarajevo (bosnyák) 3–0
G.: Tököli (3)
Zadar (horvát)–Paks 2–0
Paks–Vasas 1–0
G.: Lisztes
Paks–Kaposvár 2–0
G.: Szabó J., Tököli
Medimurja Cakovec (horvát)–Paks 6–1
G.: A Paks gólszerzője: Bohner
Osijek (horvát)–Paks 2–0
G.: Niksics, Prijics
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik