Döntés tizennégy perc alatt

A mérkőzésről tudósított: KUN ZOLTÁN, VARJAS KÁLMÁNA mérkőzésről tudósított: KUN ZOLTÁN, VARJAS KÁLMÁN
Vágólapra másolva!
2004.08.28. 20:37
Címkék
Pápa a nyugalom szigete.Valahogy jó érzés volt idejönni, ebbe a Veszprém megyei kisvárosba, hiszen minden a békés futballdélutánról szólt.


Mosolygó nézők, csakis a saját csapatukkal törődő szurkolótáborok, takaros kis stadion, napsütés, meglepően kedves biztonsági szolgálat, jól megpirított szotyi - szóval, egy szavunk nem lehetett a körítésre. Ráadásul derekasan egymásnak estek a csapatok. Persze, el is vártuk mindkét együttestől a jó játékot, merthogy a bajnokságban eddig igencsak biztató formát mutattak. Bő fertályóráig gyűrték is egymást a játékosok, aztán a hazaiak egycsapásra bevágtak kettőt - még ámulni sem volt időnk, hiszen előbb Tóth Csaba tette történelemmé a bal felső sarokban berendezkedő pókot, majd Thomas Medved okos emelése után Simeon Stevica duplázta meg a pápai előnyt. Vissza is tért egyből a kék-sárga fanatikusok hite, hiszen azért sokáig ők sem tudtak mit kezdeni azzal, hogy a Lombard Pápára költözött, s így egycsapásra NB I-es csapatuk lett. Persze, örült mindenki ennek az első osztálynak, de ahogy néhányan a pálya melletti Klub Büfében megfogalmazták: vigyázni kell ezzel a céggel, hiszen sem Tatabányán, sem Szombathelyen nem nagyon sírtak utána… A lényeg, hogy a komoly NB I-es múlttal rendelkező Lombard kezdte szép lassan bucivá verni az első osztályban most bemutatkozó Kaposvárt… Mert hogy már három találatnál tartottunk, Germán Ferenc az NB I B-ben megszokott divat szerint betalált az ellenfél kapujában, és ha Medved lövését nem mentik a gólvonalról a kaposváriak, vagy éppen Róth Ferenc nem az oldalhálót találja meg, akkor roppant szégyenteljes eredménnyel zárulhatott volna a félidő a vendég csapat számára - no, nem mintha ez a 0-3 elégedettséget csalt volna Prukner László arcára…

Tóth Csaba (elöl) kiváló teljesítményt nyújtott a Kaposvár ellen. Mondhatni, a találkozó alaphangját is ô adta meg azzal, hogy a 18. percben hatalmas gólt lôtt. A folytatás pedig ismert: négy egy lett a vége… (Fotó: Farkas József)
Tóth Csaba (elöl) kiváló teljesítményt nyújtott a Kaposvár ellen. Mondhatni, a találkozó alaphangját is ô adta meg azzal, hogy a 18. percben hatalmas gólt lôtt. A folytatás pedig ismert: négy egy lett a vége… (Fotó: Farkas József)
Tóth Csaba (elöl) kiváló teljesítményt nyújtott a Kaposvár ellen. Mondhatni, a találkozó alaphangját is ô adta meg azzal, hogy a 18. percben hatalmas gólt lôtt. A folytatás pedig ismert: négy egy lett a vége… (Fotó: Farkas József)
Mert bizony a játékrész első tizenöt percét leszámítva, kizárólag egy csapat volt a pályán, a kaposváriak védelmét könnyebb volt kijátszani, mint egy szűzlány éberségét, úgyhogy a fölényes pápai vezetés az égvilágon senkit sem lephetett meg.
Az első félidőben csak ámultunk, hogy miként játszhat ilyen jól a Pápa, és csodálkozásunk nem változott a második játékrészben sem - ám akkor már azon filozofálgattunk, hogyan lehet ilyen rosszul futballozni… Az mondjuk természetes (tegyük hozzá, sajnos), hogy háromgólos előnye birtokában egy magyar csapat azonnal félvállról veszi a mérkőzést, holott megszórhatná ellenfelét. Így tettek most a pápaiak is, nem erőltették a támadásokat, tökéletesen elégedettek voltak ezzel a kétségkívül szép eredménnyel, ám így mégsem tudták teljes mértékben kiszolgálni a közönségüket, amely a szenzációs nyitány után hasonló folytatást várt. A vendégcsapat becsületből ugyan, de ment előre, ám sokáig semmiféle lehetőséget nem tudtak kidolgozni a kaposváriak, és bár egy Tóth Balázs, Jovánczai Zoltán kombináció végén szépítettek a zöldek, csupán egy-két percig tűnt úgy, akár izgalmas is lehet a vége. Így végeredményben magabiztosan, sőt fölényesen nyert a Lombard, játékosai csak dicséretet érdemelnek. ---- 18. perc: Vörös végezte el a szabadrúgást a tizenhatos előteréből balról, kapu elé küldött beadását Medved elől Balajcza Farkas Viktor elé ütötte, aki egyből Tóth Csabához passzolt, ő pedig 18 méterről jobbal védhetetlenül lőtte a labdát a bal felső sarokba.
1-0
20. perc: Radics indította Medvedet, aki az alapvonalig verekedte magát, középre emelt, és az érkező Stevica jobbal a gólvonalról az üres kapuba vágta a labdát.
2-0
30. perc: Róth tört előre a balösszekötő helyén, két szép csel után Germánt szöktette, ő egyből átívelt a hosszú oldalon érkező Medved elé, ám a támadó kapáslövése után a labda Mezőről pattant vissza a mezőnybe.
32. perc: Tóth Csaba robogott el a jobb oldalon, az alapvonalról középre ívelt, a hosszú oldalon érkező Germán pedig négy méterről felugorva fejelte a labdát a bal alsó sarokba.
3-0
40. perc: Egy gyors pápai kontratámadás során Medved tört előre középen, a felfutó Róth elé tálalt, aki 14 méterről ballal a balösszekötő helyéről az oldalhálóba vágta a labdát.
57. perc: Tóth Balázs és Jovánczai összjátéka után a középpályás középen kilépett a védők közül, elfektette a kifutó Szépet, majd tíz méterről jobbal az üres kapuba emelte a labdát.
3-1
74. perc: A Zsolnai buktatásáért megítélt szabadrúgást Máté ívelte a tizenhatoson belülre, a labdát az alig két perce sárga lapot kapó Mező kézzel ütötte tovább, mire Vad játékvezető azonnal felmutatta a második sárgát a vétkes focistának, majd a pirosat is, így a kaposvári bekk idő előtt mehetett zuhanyozni.
79. perc: Somfalvi a tizenhatos sarkánál belül becsapta Mátét, majd 14 méterről jobbal hanyag eleganciával Balajcza felett a jobb felső sarokba emelte a labdát.
4-1 ---- Tóth Bálint, a Pápa szakmai igazgatója: - Sokkal jobban futballozott a csapat, mint azt vártam, a játékosok túlteljesítették a feladatot. A második félidő elején visszavettek a tempóból, de ez most belefért.

Prukner László, a Kaposvár vezetőedzője: - Percek alatt eldőlt a mérkőzés. Fordulás után minden erőnket mozgósítottuk, de a szépítő gól után kihagyott helyzet után már nem maradt esélyünk.

Gólszerző: Tóth Cs. (1-0) a 18., Stevica (2-0) a 20., Germán (3-0) a 32., Tóth B. (3-1) a 57., Somfalvi (4-1) a 79. percben. Sárga lap: Andruskó (Vörös buktatásáért) a 10., Mező (Kvasz lerántásáért) a 72. percben. Kiállítva: Mező a 74. percben Szögletarány: 2:3 (2:0)

Játékvezető: Vad II István (9). A fiatal bíró végig nagyszerűen, szinte hibátlanul vezette a mérkőzést.
Asszisztensek: Székely, Bóna ---- +++ Ha egy csapat négy gólt kap, akkor annak szurkolótábora általában elharapja a kerítést. Esetünkben szó sem volt erről, a 150 kaposvári drukker igen higgadtan viselte a vereséget. Lám, így is lehet - mármint szurkolni.

--- Nincs szerencséje a Kaposvárnak a Pápával, hiszen az utóbbi nyolc meccsen nem tudta legyőzni riválisát. A hazai együttes most sem adott esélyt a Somogy megyei csapatnak, biztosan hozta a találkozót, így nem szakadt meg jó sorozata. ---- Ferencvárosi TC
A csapat összeállítása:
22 Szűcs L.
21 Vukmir
23 Botis
4 Kiss Gy.
78 Balog Z.
20 Rósa D.
53 Kapic
11 Huszti
9 Bajevszki
88 Tőzsér
28 Vagner

Vezetőedző: László Csaba
Kispad: 80 Berki (cserekapus), 7 Zavadszky, 10 Leandro, 13 Somorjai, 51 Zováth, 90 Sowunmi, 99 Penksa
Sérült: Lipcsei (combizomhúzódás), Gyepes (részleges combizomszakadás), Bognár Zs. (műtét után lábadozik)
Eltiltva: -

MTK Budapest
1 Végh Z.
5 Balogh B.
20 Lambulics
23 Juhász R.
14 Füzi Á.
19 Kanta J.
6 Halmai
4 Jezdimirovics
11 Rednic
7 Czvitkovics
9 W. Silva

Szakmai igazgató: Garami József
Kispad: 26 Szántai (cserekapus), 3 Elek, 8 Zabos, 10 Illés, 16 Lengyel R., 18 Kanta Sz., 21 Bori
Sérült: Németh N. (rúgást kapott a vádlijára)

Eltiltva: -

Vezeti: Szabó Zs. (Kispál, Vámos T.) ---- Újpest FC
A csapat összeállítása:
26 Vlaszák
4 Grósz
9 Tamási
21 Juhár
2 Nagy G.
17 Erős K.
14 Farkas B.
32 Simek
15 Polonkai
20 Tóth N.
11 Bükszegi

Vezetőedző: Mészöly Géza
Kispad: 12 Illyés (cserekapus), 6 Kőhalmi, 8 Rajczi, 16 Feczesin, 23 Bozori, 24 Gaál M.
Sérült: Vanczák (térdszalaghúzódás)
Eltiltva: -

Nyíregyháza Spartacus
A csapat összeállítása:
3 Németh V.
80 Lakatos
23 Hegedűs
2 Szatke
24 Princeton
22 Csillag
19 Némedi
21 Laskai
20 Bánka
14 Rob
50 Nikolic

Vezetőedző: Herédi Attila
Kispad: 1 Balogh Z. (cserekapus), 6 Márton, 7 Turóczi, 11 Popan, 15 Kozma, 70 Lehóczki, 88 Miskolczi
Sérült: Cipf, Pintér A. (mindkettő combizomhúzódás), Ambrusz (kifordult a válla), Győri (bokatörés után lábadozik)
Eltiltva: -

Vezeti: Kassai (Erős G., Harsányi)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik