Győr: a büntetőt is elrontották

HAVASRÉTI BÉLA, PIETSCH TIBORHAVASRÉTI BÉLA, PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2004.04.10. 23:21
Címkék
Pető Ödön, Lübl Zsigmond, Tóth Szálem, Prédl Dezső, Fekete "Mocsi" és a többiek  az volt ám a nagy csapat Győrött a második világháború előtti években.
Olyannyira nagy volt, hogy 1937-ben az akkor 33 esztendős klub történetében először kiharcolta a feljutást. Folyt a pezsgő, a bor a Rába-parti városban az idő tájt, fájdalom, az öröm és az NB I-es szereplés nem tartott soká: a következő idénynek már egy osztállyal lejjebb vágtak neki a zöld-fehérek. Becsületükre váljék, a búcsút emlékezetessé tették: a bajnokként Győrbe érkező, többek közöt Cseh Matyival, Turaival és Titkossal felálló MTK-t páholták el az utolsó fordulóban 1:0-ra. Az utolsóhoz kötődik amúgy az első: a szezon addigi mérkőzésein Feketéék egyszer sem hagyhatták el győztesen a gyepet. Tudvalevő, minden sorozat véget ér egyszer – ez alighanem kicsit későn szakadt meg…
Hatvanhét évvel később – három bajnoki aranyéremmel a tarsolyában – újfent az élvonalban próbálkozott az ETO, méghozzá azzal a céllal, hogy nemzetközi szereplést érő pozícióban fejezze be a 2003–2004-es idényt. Nos, a nemzetközi randevú kétségkívül összejött, éppen a héten jelentették be, hogy hamarosan a jónevű Bayern München lesz Győr vendége. A többit viszont hagyjuk… Illetve ne hagyjuk, már csak azért se, mert ezt a patinás egyletet csakúgy, mint egy fogtömést, a kiesés veszélye fenyegeti. A drukkerek persze kritikusak: a játékosoknak és a szakvezetőnek is üzentek szombaton. Előbbieknek azt írták: "Egész meccses szurkolást az ilyen játékért? Bocs, de ez valahogy nem megy.", Reszeli Soós Istvánnak pedig azt, hogy… hoppá, ezt ehelyütt nem idézhetjük…
A transzparanseknél is többet mond azonban az a tény, hogy a jobbhoz szokott nézők kezdenek elszokni a meccslátogatástól. Hallottunk olyan törzsdrukkerről, aki 27 éve szurkol lelkesen az ETO-ért, ám a szerdai, Debrecen elleni 1–5 után széttépte bérletét (igaz, arról nincsenek információink, hogy álszakállt öltve vásárolt-e jegyet szombat este…). A jelek szerint mások is követték példáját: amikor a hangosbemondó közölte a jelenlévőkkel, hogy "…cirka hét perc múlva kezdődik a találkozó", jó, ha kétszázan üldögéltek a lelátón. Némi örömre csupán az adott okot, hogy mire útjára indult a labda, megduplázódott a közönség, sőt a jóindulatú tudósítók szerint csaknem félezren jöttek össze végül az egyébként 28 ezres arénában…
Speciel azon nem csodálkoztunk volna, ha a második félidőre csak a Székesfehérvárról befutott 60 fanatikus marad a helyén, mivel amit a házigazda az első 45 percben művelt, az egyenlő volt a nézőüldözéssel. A győriek "játékának" elemzésétől engedelmükkel eltekintenénk, mert ha azt részletezni kellene, egy horrorvígjáték forgatókönyve állna itt. A nem éppen irigylésre méltó körülmények között készülő, a jussukra immár három hónapja váró fehérvári futballisták ellenben példát mutattak riválisuknak küzdeni tudásból, s ez bőven elég volt ahhoz, hogy Magasföldi József duplájával, illetve Tóth Balázs "szimplájával" háromgólos előnyre tegyenek szert a szünetig. Azok után nem meglepő, hogy a játékrész végét több füttyszó jelezte: előbb a bíróé, aztán a publikumé…
Dvéri Zsolt (balra) és a gyôri Böjte Attila egy látványos légibalettet is bemutatott, mindez azonban aligha vigasztalhatta az érthetôen elkeseredett gyôri szurkolókat (Fotó: Farkas József)
Dvéri Zsolt (balra) és a gyôri Böjte Attila egy látványos légibalettet is bemutatott, mindez azonban aligha vigasztalhatta az érthetôen elkeseredett gyôri szurkolókat (Fotó: Farkas József)
Dvéri Zsolt (balra) és a gyôri Böjte Attila egy látványos légibalettet is bemutatott, mindez azonban aligha vigasztalhatta az érthetôen elkeseredett gyôri szurkolókat (Fotó: Farkas József)
Talán egy labdarúgómérkőzés kapcsán nem illik ilyet leírni, de a második félidőt felesleges volt lejátszani. Nyilvánvaló volt tudniillik, hogy ez az ETO képtelen lesz felállni a padlóról, miközben a látogatók boldogan aláírták volna a 0–3-as végeredményt. A foci helyett így egy ízben össznépi boksszal próbálkoztak a felek, szerencsére – mivel csak "maszatolás" zajlott a küzdőtéren – a fogsorok a helyükön maradtak. Ennél több szót kár is erre a periódusra vesztegetni – húsvét táján különben sem ildomos piszkálódni…
Az viszont megér még egy mondatot, hogy a még egy gólt bepréselő, felettébb szimpatikusan harcoló Videoton abszolút megérdemelten gazdagodott három ponttal, míg a győriek – ha így folytatják – lassan fellapozhatják a krónikáskönyveket, hogy az 1937-ben történteknek utána olvasva rádöbbenjenek, mi is az a tisztes helytállás… ---- 18. perc: A győri térfél közepén, a bal oldalon Dvéri végezhetett el szabadrúgást. Tóth Balázs elé gurította a labdát, és a középpályás 28 méterről, jobbal, nagy erővel a győri kapu jobb felső sarkába lőtte a labdát.
0–1
25. perc: Tóth Balázs újra bizonyította lövőkedvét. Ezúttal Voicu átadását követően 22 méterről, a jobbösszekötő helyéről lőtt nagy erővel, de a labda a győriek szerencséjére a léc külső éléről vágódott a kapu fölé.
26. perc: A mozgékony Voicu a bal oldalon vezetett gyors támadást. Az alapvonal közelébe érve térdmagasságban adott a győri kapu elé, és a védők közé berobbanó Magasföldi hat méterről, jobbal, a kapu jobb oldalába vágta a labdát.
0–2
32. perc: A fehérvári kapu előterében keresztbe futó Priskin Kóczián és Koller szorításában elesett, és Erdős játékvezető tizenegyest ítélt. A büntetőből Stark félmagasan a kapu jobb oldala irányába rúgta a labdát, de a vetődő Turinak sikerült azt kiöklöznie.
45. perc: Kóczián mélységből ívelt a középen kiugró Magasföldi elé. Sebők feleslegesen futott ki a kapujából, Magasföldi elhúzta mellette a labdát, majd öt méterről, jobbal, nyugodtan gurított az üresen maradt győri kapuba.
0–3
70. perc: Középről, 25 méterről szabadrúgáshoz jutott a győri csapat. Stark futott neki, jobbal, nagy erővel meglőtte a labdát, és az épphogy elzúgott a bal oldali léc mellett.
86. perc: Dvéri a bal oldalról végzett el szögletrúgást. a kapu elé ívelt labdát Szalai rúgta kapura, Sebők még kiütötte azt, de érkezett a csereként beállt Savu, aki nyolc méterről, jobbal, a léc alá vágta a labdát.
0–4 ---- Ez egy nagyon csúnya vesszőfutás, amiért nem csak én vagyok a felelős. Tényleg úgy néz ki, mintha néhány játékos ellenem és saját csapata ellen játszana… Elsősorban az agresszivitás hiányzott a játékukból.
Reszeli Soós István a Győr szakmai igazgatója

Jól kezdtük, aztán jól is folytattuk a mérkőzést. Szerencsére néhányan jó napot fogtak ki, ráadásul Turi Géza a legjobbkor védte a tizenegyest. Ennyi elég is volt ahhoz, hogy ezt a fontos győzelmet megszerezzük.
Csank János a Videoton vezetőedzője ---- A futball-kft. igyekszik méltóképpen megemlékezni az ETO eddigi 100 esztendejéről. Minden hazai mérkőzésen egy igényes kiadvánnyal lepik meg őket, amelyben nemcsak a jelen, hanem a múlt információi is benne foglaltatnak.

A Bayern München május 18-i várható vendégszereplése miatt ismét csúszik a stadion felújítása. Ez némileg érthető, mert egy világhírű sztárcsapatot mégsem illik szétrombolt kiszolgálóépületben, aládúcolt nézőtérrel fogadni. ---- Csütörtök reggeltől szombat estig szokatlanul nagy volt a zsongás az ETO-stadionban. A Győri ETO FC első ízben rendezte meg utánpótlás-emléktornáját egykori labdarúgója, a tragikus sorsú Fehér Miklós emlékére. Két korcsoportban (U11 és U19) 24 csapat részvételével három napon át folytak a mérkőzések, félezer ifjú futballista közreműködésé-vel. A találkozók közötti szünetben a fiatalok meg-megálltak a 25-szörös válogatott stadion aulájában kialakított emlékhelye előtt. A győztesek a Győri ETO FC és a Videoton fiataljai lettek, nekik a kupát és az érmeket id. Fehér Miklós, Bicskei Bertalan mesteredző és Klement Tibor, a Győri ETO ügyvezető igazgatója adták át.
A résztvevők azzal távoztak: vi-szontlátásra jövő év áprilisában az iskolai szünet alatt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik