Megyeri út: kínos ez a kudarc

BENKŐ GÁBOR, ZOMBORI ANDRÁSBENKŐ GÁBOR, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.08.02. 23:17
Címkék
Hétfőn az első forduló zárótalálkozóján az Újpest biztosan győzte le 31-re a sokak által bajnokesélyesnek tartott Debrecent, éppen ezért néhány soproni érzelmű szurkolón kívül nem volt szombaton ember a Megyeri úti stadionban, aki ne úgy vélekedett volna, hogy a lila-fehérek újabb három ponttal gazdagodnak majd.
Az ekképpen gondolkodók nemcsak Mezey György együttesének hétfői sikerével, no meg a hazai pálya előnyével érveltek, hanem azzal is, hogy Tokody Tibor ismét az újpesti kezdő tizenegyben kapott helyet.
Talán sokan emlékeznek még arra, hogy a kétszeres válogatott támadó heteken keresztül a Slavia Praha csapatával készült, részt vett a cseh gárda két edzőtáborozásán is, és biztosnak tűnt, hogy a prágaiaknál folytatja a pályafutását. A felek végül nem jutottak egyezségre, Tokody Tibor kedden már az Újpest tartalékcsapatában rúgott gólt a debreceniek hálójába, szombaton pedig elfoglalta megszokott helyét az első csapatban.
Abban az alakulatban, amelyben már biztosnak tűnik, hogy ebben az évben nem lép pályára Horváth Ferenc. A 32-szeres válogatott csatárról hetek óta csak annyit lehet tudni, hogy külföldi gárdákkal áll tárgyalásban, konkrét csapatnevet azonban senki sem említett vele kapcsolatban. Ebben a kérdésben még mindig nincs előrelépés, ám Gyulay Zsolt ügyvezető igazgató a mérkőzés előtt sejtetni engedte, hogy a futballista egy német első osztályú klubnál játszik majd a jövőben. Ugyanakkor egy érkezője is lehet a Megyeri úti egyletnek: Róth Ferenc szerződést bontott a Videotonnal és hétfőn már Újpesten jelentkezik edzésre.
Ami pedig a Matáv együttesét illeti… Aki látta a Pintér Attila által irányított alakulat elmúlt fordulóbéli Hungária körúti fellépését, az tanúsíthatja, hogy a Sopron labdarúgói a 2–1-es vereség ellenére igencsak szervezett futballal rukkoltak elő. Akkor a bordó-szürkék több, mint egy félidőt emberhátrányban futballoztak, így kínálta magát a kérdés: ezúttal a vendégek végig tizenegyen lesznek-e a pályán és ha igen, akkor teljes létszámban mire lesznek képesek?
A találkozó első percei újpesti fölény jegyében teltek – persze, ez nem volt meglepetés az előzmények ismeretében –, különösen Simek Péter volt aktív, a hazai középpálya jobb oldalán. Azonban mielőtt valaki is azt hinné, hogy a Matáv játékosai megszeppent profik benyomását keltették, azt emlékeztetni kell a 17. perc eseményére: a felezővonal közelében Tóth Mihály olyan pimasz visszahúzós csellel fektette el Tamási Zoltánt, amely trükköt látva még az igényes újpesti közönség is elismeréssel bólintott… A játékrész fele után nem sokkal ismét a soproni támadó villant, átadását követően Baumgartner Attila biztosan lőtte Vlaszák Géza hálójába a labdát. Az Újpest labdarúgói a félidő hátralévő perceiben sem találtak "fogást” a vendégalakulaton, ám egy szögletet követően Szanyó Károly a hajrában egyenlíteni tudott, így döntetlennel vonulhattak a csapatok szünetre.
A folytatásra Mezey György kettős cserével a korábbinál is támadóbb szelleművé tette csapatát – az addig középpályán játszó Simek Péter hátra húzódott vissza a jobb oldali védő szerepkörébe, a becserélt Rósa Henrik és Erős Károly a középpályára került, Szanyó Károly pedig a támadósorba lépett előre – és bár a változtatást követően is az Újpest játszott fölényben, ismét a Sopron jutott előnyhöz.
S hogy Pintér Attila, a vendégek szakvezetője gondolt-e ekkor korábbi mesterére, Verebes Józsefre, azt nem tudni, ám tény: korábban éppen a győri Mágus cseréi voltak olyan hatékonyak, mint ezúttal a Sopron tréneréé. A hátralévő percek javarészt elkeseredett hazai rohamokat hoztak – bár volt olyan periódus, amikor a Sopron másfél perc alatt három szögletet is rúghatott –, de azt is meg kell jegyezni, hogy a kinyíló újpesti védelem remek kontralehetőségeket kínált a vendég alakulatnak. Az eredmény azonban a lefújásig már nem változott, és bár sokak számára meglepetés a Matáv győzelme, azt kell mondani, hogy ilyen szervezett játékkal a Sopron még sok kellemes meglepetést okozhat a szurkolóinak.

Percről percre

Pintér Zoltán rést keresett a présben: Polonkai Attila (balra) és Szanyó Károly igencsak szorosan ôrízte a soproniak játékosát (Fotók: M. Németh Péter)
Pintér Zoltán rést keresett a présben: Polonkai Attila (balra) és Szanyó Károly igencsak szorosan ôrízte a soproniak játékosát (Fotók: M. Németh Péter)
Pintér Zoltán rést keresett a présben: Polonkai Attila (balra) és Szanyó Károly igencsak szorosan ôrízte a soproniak játékosát (Fotók: M. Németh Péter)
11. perc: Urbán az újpestiek által birtokolt térfél közepéről lágyan ívelt előre, a soproni tizenhatos jobb sarkánál Kovács Zoltán várta a labdát, majd a lilák csapatkapitánya egy pattanás után, fordulásból, jobbal 14 méterről kapura lőtt, de Milinte hárított.
13. perc: Farkas Balázs jobbra játszott Simekhez, aki 26 méterről, jobbal, remek lövéssel veszélyeztette a vendégek kapuját, ám a labda célt tévesztett, a jobb felső sarok fölött hagyta el a játékteret.
26. perc: Tóth Mihály ugratta ki az újpesti térfél közepétől Baumgartnert, aki a lesre játszó védők között egyedül törhetett kapura, majd a kifutó Vlaszák mellett 12 méterről, jobbal laposan és higgadtan a kapu közepébe helyezett.
0–1
28. perc: Hamar válaszolhatott volna az Újpest: Simek jobbal ívelt középre egy szabadrúgást, a kaputól hat méterre Tamási ugrott fel fejelni, és megelőzve Milintét a kapufa mellé bólintott.
40. perc: Baumgartner a jobb oldalról adott be szögletből, középen érkezett Pető, majd nyolc méterről jól fejelt kapura és bár Vlaszák már verve volt a helyzetnél, a gólvonalon álló Farkas Balázs felszabadított.
43. perc: Polonkai a bal oldalról szögletből ívelte be a labdát, amelyet az ötösön álló Kovács Zoltán a felső kapufára csúsztatott, a labda a lécről éppen Szanyó elé pattant, aki egy méterről a kapu közepébe fejelt.
1–1
53. perc: A bal oldalról Farkas Balázs adott be szögletből, az ötösön belül ezúttal is veszélyesen csúsztatott kapura Kovács Zoltán, Milinte azonban már számított erre a variációra, és könnyedén védte a középre tartó labdát.
55. perc: A másodpercekkel korábban pályára lépő Sira ismét vezetéshez juttatta a Matávot. Tiber az újpesti 16-oson belül remekül vette észre a bal oldalon üresen álló Sirát, aki a labda átvétele után jobbal hat méterről kapura lőtt, és Vlaszák bravúrral védett. A kipattanó labda újból Sirához került, aki másodszorra nem hibázott és jobbal, négy méterről a jobb sarokba passzolt.
1–2
72. perc: Pintér Zoltán remek helyzetfelismeréssel és váratlan megoldással negyven méterről a kapujából kint álló Vlaszák fölött próbált a kapuba ívelni, de a labda alig fél méterre a léc fölött hagyta el a játékteret.
77. perc: Lambulics ívelt előre szabadrúgásból a saját térfeléről, Tóth Mihály fejjel belecsúsztatott a labdába, amely így Balaskó elé került. Ô átvette azt, majd 16 méterről, a jobböszszekötő helyéről jobbal úgy lőtt a jobb alsó sarokba, hogy a labda a kapufáról pattant befelé.
1–3

Mestermérleg

Mezey György az Újpest szakmai igazgatója:

"A csapat ezen a mérkőzésen engem is meglepett visszafogott játékával. A mérkőzés a Sopron számára szerencsésen alakult, de sikerüket így is megérdemeltnek tartom."

Pintér Attila a Sopron edzője:
"Úgy érzem, amit a héten gyakoroltunk, mindent betartottak a játékosaim, s ennek eredménye, hogy legyőztük a jó erőkből álló Újpestet."

Fény és árnyék

A mérkőzés előtt szeretettel fogadták egykori játékostársai és az újpesti szurkolók Pető Zoltánt, a Matáv Sopron csapatkapitányát. A válogatott védő 2002-ben Magyar Kupát nyert a lilákkal, s később, miután az MTK visszarendelte, újból felvetődött, hogy a Megyeri útra szerződik. Újpesten mindenkinek volt legalább egy kedves szava a labdarúgóhoz.

A mérkőzés tizenhetedik percében egy – közvetlenül a sajtópáholy alatt helyet foglaló – fiatalember zsebéből egészen rejtélyes módon (és ezt tessék szó szerint érteni) kirepült a rádiótelefonja… A készülék ufókat megszégyenítő röppályát leírva tíz métert keringve a levegőben egy több sorral alább ülő szurkoló hátán landolt. Ijesztő volt…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik