A légiósok találatai döntöttek

BENKŐ GÁBOR, ZOMBORI ANDRÁSBENKŐ GÁBOR, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.07.25. 22:57
Címkék
Az öröm még nem lehet teljes  hiszen például az alacsonyabb osztályokban majd csak két hét múlva kezdődnek el a bajnokságok , ám a futballt igazán imádók így is elégedetten vették tudomásul, péntek este az MTK HungáriaMatáv Sopron összecsapással megkezdődött a 20032004-es bajnokság.
Megkezdődött, mint írtuk, s nem is állítottunk valótlant, ám csütörtökön még annak is volt esélye, hogy elmarad a pénteki idénynyitó.
Tessék…?!
Nos, a történet megértéséhez tudni kell, hogy a bajnoki rajt előtt valamennyi pályát hitelesítik az illetékesek, és csütörtökön még úgy nézett ki, hogy a bajnokcsapat otthona nem kapja meg a szükséges engedélyeket. Mindez már csak azért is furcsa, mert a Hidegkuti-stadion csak csinosodott az elmúlt évihez képest, amikor is nem volt gond az engedélyeztetéssel. Ahogy hírlik, a kék-fehér alakulat pályája minden műszaki feltételnek megfelelt, a játéktér méretét a hivatalos UEFA-szabványhoz igazították, a rendőrség mégis úgy foglalt állást, hogy fokozott kockázatú mérkőzést nem lehet a Hungária-stadionban rendezni. Csak zárójelben jegyzendő meg, hogy ebbe a kategóriába a háromezret meghaladó nézőszámú találkozók tartoznak, s ilyen az MTK illetékesei szerint egy van az évben, a Ferencváros elleni összecsapás… Érdekességként közöljük, hogy néhány éve az MTK a Dinamo Zagrebbel mérkőzött a nemzetközi porondon, s akkor gond nélkül megoldható volt ötezer horvát szurkoló elhelyezése a nézőtéren. S még egy mondat a hitelesítéssel kapcsolatban, azt lehet hallani, a stadion tulajdonosa, a Sportfolió Kht. és Várszegi Gábor kapcsolata korántsem felhőtlen abból kifolyólag, hogy a közhasznú társaság nem akarja azt az öt-tízmillió forintot visszafizetni az üzletembernek, amit az elmúlt években a stadionra költött.

Welton Silva (elöl) akrobatikus produkciókkal és góllal szórakoztatta a hazai tábort (Fotók: Danis Barna)
Welton Silva (elöl) akrobatikus produkciókkal és góllal szórakoztatta a hazai tábort (Fotók: Danis Barna)
Welton Silva (elöl) akrobatikus produkciókkal és góllal szórakoztatta a hazai tábort (Fotók: Danis Barna)
A lényeg mégiscsak az, hogy volt mérkőzés az MTK otthonában, és ez a kilencven perc egy fiatalember számára örökre emlékezetes marad: a korábbi 20-szoros válogatott védő, Pintér Attila először ült élvonalbeli mérkőzésen a kispadon.
Ami magát az összecsapást illeti, a soproniak összeállítása több helyen is változott az előzetesen megadotthoz képest, ám ezen legkevésbé a hazaiak mestere, Egervári Sándor lepődött meg. A mesteredző még a találkozó előtt elmondta, csapatával már szerdán is úgy készült, hogy a pénteken pályára küldött Sopron lesz majd az ellenfél. Amit az első pillanattól látni lehetett, hogy a vendéggárda rendkívül rugalmasan változtatott szerkezetet, ha a helyzet úgy kívánta, és hogy a Matáv játékosainak az önbizalmával sem volt gond, azt jelezte Horváth András megmozdulása: a védő a kezdőkörből próbálta a kapujából kissé kint álló Végh Zoltán felett a hálóba juttatni a labdát. Valamivel később Sifter Tamás tanítanivaló mozdulattal bombázott a hazai kapuba, majd a játékrész hajrájában Milinte Árpád megismételte az egy évvel korábbi bravúrját: akkor Illés Béla, ezúttal Czvitkovics Péter büntetőjét hárította…
A folytatás hamar megmutatta, hogy Szabó Ottót mégiscsak érdemes volt szerződtetni (az első tárgyalás alkalmával nem tudott megegyezni egymással a labdarúgó és a klub), majd folyamatos hazai offenzívát láthatott a közönség a védelmi vonalat a kaputól negyven méterre meghúzó Matáv ellen. Az MTK győztes találatához kellett egy rosszul sikerült felszabadító rúgás, ám mindez nem változtat a tényen, a bajnoki címvédőnek igencsak meg kellett küzdenie a három pontért a szervezetten játszó Sopron ellen. A Szuperkupa elhódítása után a bajnokságot is győzelemmel kezdte a kék-fehér tizenegy, abban pedig csak reménykedni lehet, hogy az MTK jó sorozata szerdán a HJK elleni Bajnokok Ligája-előselejtezőn sem szakad meg.

Horváth András számára rosszul kezdôdött a bajnokság, hiszen a játékvezetô kiállította
Horváth András számára rosszul kezdôdött a bajnokság, hiszen a játékvezetô kiállította
Horváth András számára rosszul kezdôdött a bajnokság, hiszen a játékvezetô kiállította
Percről percre

11. perc: Balaskó hagyta ki a bajnokság és a mérkőzés első helyzetét. Grósz a jobb oldalról láthatóan nagy bedobáshoz készülődött, menetrendszerűen jött is a labda, amit az előre húzódó Bagoly csúsztatott meg. Az ötösön belül érkezett Balaskó, de senkitől sem zavartatva négy méterről a bal felső sarok fölé fejelte a labdát.
20. perc: Czvitkovics jobb oldali szöglete után Milinte a kapujából kifutva öklözte a mezőnybe a labdát, ám az éppen a középen álló Rednichez került. A román légiós, megérezve a lehetőséget, jobb belsővel 17 méterről az üres kapura emelt, de a labda néhány méterrel a bal kapufa mellé szállt.
22. perc: Grósz második nagy bedobása után megszületett az első gól, az új bajnokságban. A beszálló labdát Baumgartner gurította vissza a mélységből érkező Sifternek, aki 20 méterről jobbal, futtából laposan kapura lőtt, és a labda az elvetődő Végh mellett a jobb alsó sarokban kötött ki. A 22 éves játékosnak ez volt az első élvonalbeli találata.
0–1
40. perc: Emberhátrányba és ezzel nagy bajba került a Matáv. Lengyel egy jó kiugratás után egyedül törhetett kapura, ám Horváth András nemes egyszerűséggel ellökte a tizenhatoson belül az MTK támadóját, mire Megyebíró játékvezető Horváthnak piros lapot, a hazai csapatnak pedig egy tizenegyest adott. A büntetőt Czvitkovics végezte el, jobbal, laposan a jobb alsó sarkot célozta meg, de Mi-linte parádés mozdulattal kiütötte a labdát.
45. perc: Rednic bal oldalról ívelt középre, a tizenhatoson belül érkezett Czvitkovics, aki jobbal hat méterről kapura lőtte a labdát, de Milinte ezúttal is hárított.
59. perc: Zavadszky a jobb oldalról cselezgetett befelé, kényszerítőre Pisontnak tette le a labdát, aki azonban elengedte azt az érkező Szabó Ottónak, s a szlovákiai középpályás 22 méterről, ballal, hatalmas erővel bombázott a bal felső sarokba.
1–1
69. perc: Pisont 25 méterről, jobbal csavart szabadrúgásból a kapura, de a labda méterekkel a felső léc fölött hagyta el a játékteret.
77. perc: Bagoly az MTK térfeléről próbálta felívelni a labdát, ám éppen fejbe találta az elé álló Jezdimirovicsot. A labda ezután Czvitkovicshoz pattant, aki azonnal indította a meglóduló Welton Silvát. Az indítás hosszúnak tűnt, ezért a kapujából – körülbelül 10 kilométer per órás sebességgel… – kirohant Milinte. Kettejük versenyfutásából azonban a brazil került ki győztesen, eltolta a labdát a kapus mellett, majd 13 méterről, jobbról, jobbal, laposan a kapu közepébe gurított.
2–1


Fény és árnyék


Pintér Attila nem vacakolt, annak rendje és módja szerint megadta a módját élvonalbeli debütálásának. A Sopron karakteres edzője ugyanis a meccs előtt még pólóban és rövidnadrágban adta ki játékosainak a taktikai utasításokat, a kezdő sípszóra azonban már belebújt ünneplő gúnyájába. A szakember tetőtől talpig elegánsan, csillogó-villogó barna bőrcipőben, a legújabb divatnak megfelelő öltönyben foglalt helyet a kispadon.

Szokatlan problémával kellett szembesülniük a soproniaknak, miután megérkeztek a Hidegkuti Nándorról elnevezett stadionba. A vendégeknek fenntartott öltözőben ugyanis csak összehúzódva és nagy nehézségek árán fértek el a bordó-szürkék. Pedig nem hadsereget hozott Pintér Attila szakvezető, mégis a játékosok a helyhiány miatt már csak a klubház folyosóján tudták letenni a szereléseket rejtő sporttáskákat.


Mestermérleg

Egervári Sándor az MTK vezetőedzője:

"Csak a második félidőben tettünk sokat azért, hogy begyűjtsük a három pontot a lelkesen és fegyelmezetten küzdő Matáv ellen."

Pintér Attila a Sopron edzője:
"Nekünk kellett volna emberelőnyben játszanunk, biztos vagyok benne, más lett volna a mérkőzés összképe. Gratulálok a fiúknak, hogy hetvenhét percig fegyelmezetten futballoztak."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik