Gól lett az első labdaérintésből

HAVASRÉTI BÉLA, PIETSCH TIBORHAVASRÉTI BÉLA, PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2003.05.04. 00:13
Címkék
"Nincsenek csatáraink!  panaszkodott Varga Zoltán a GyőrSiófok focimeccs alkalmából kiadott Kapásból című magazin harmadik oldalán. Ehhez képest a szakmai igazgató három támadót is a kezdőbe jelölt& Köztük azt a Priskin Tamást, aki egy hete 17 esztendősen a Ferencváros ellen bemutatkozhatott az élvonalban. A tehetségesnek mondott fiatalemberről tudni érdemes, az edzések mellett gimnáziumba jár még, illetve, hogy egy áprilisi olaszországi ifjúsági tornán a Juventus megfigyelői elismerően bólogattak teljesítménye láttán.
Persze arról még nincs szó, hogy a jelek szerint a babonákra fújó, a magának a tizenhármas számú mezt választó Priskin a közeljövőben Alessandro del Piero ékpárjaként onthatja a gólokat, gyanítjuk, egyelőre azzal is boldog lenne, ha a nyáron helyet kapna a győri felnőttkeretben. Nem lesz ez ám olyan könnyű feladat: Varga Zoltán ugyanis kijelentette, a bajnokság végén tizenkét játékosnak kell majd leadnia a szerelését. Hírlik, a szakember elsősorban a horvát különítménytől venne búcsút, csakhogy a legtöbbször láthatatlan légiósokat ötéves szerződés köti a klubhoz, s a megállapodások idő előtti felbontása igen rossz hatással lenne a kasszára...
Siófokon egészen más jellegű gondok akadnak: az Aranyparton nincs aranyéletük a labdarúgóknak, az egyesületnél talán még a templom egere is nagyobb vagyonnal dicsekedhet. A kis pénz mégis nagy focival párosul, Csank János együttese minden várakozást felülmúlóan szerepel az idén. Nem meglepő hát, hogy a saját bevallása szerint egy kiváló társaságot dirigáló trénert több egylet vezetői is csábítják. Miután magát az érintettet is megkérdeztük, hogy akkor most Zalaegerszegen vagy Újpesten, netán másutt folytatja, ő úgy felelt, fogalma sincs, ez még odébb van. Ám van itt még egy lehetőség, tette hozzá, nevezetesen az, hogy nem megy sehová, hanem marad a Balaton-parti alakulatnál. Igaz, ennek az az alapfeltétele, hogy egy ma még ismeretlen befektető a nevét és a pénzét adja a siófoki futballhoz.
Ennél jóval kisebb probléma: szombat reggel nem a délutáni összecsapás miatt görcsölt Almir Filipovics gyomra, hanem a pénteki vacsorától, így a bosnyák támadó kénytelen volt otthon maradni. Hozzá hasonlóan Győr polgárai is úgy gondolták, jobb, ha nélkülük rendezik meg ezt a találkozót: ötszáznál többen nem keresték fel a jegypénztárakat. Akik viszont áldoztak erre a mérkőzésre, meglehetősen jól szórakoztak az első felvonás alatt: annyi mulatságos jelenet akadt, mint egy jobb vígjátékban. Csak ízelítőül: Kuttor Attila például akkor adott esernyőt Herczeg Miklósnak, amikor még nem is esett, aztán később, amikor eleredt, azon derültek a nézők, hogy úgy pattantak fel a műanyag székekről, mintha gólt lőttek volna a kedvencek, egy-két futballista (neveket inkább nem említenénk) labdakezelés címszó alatt gyakorlatilag hasra esett, a 35. percben a publikum gúnyosan ollézni kezdett, majd a félidő zárásaként jónéhányan azzal vádolták meg Varga Zoltánt, hogy nem ért a szakmához – persze nem ilyen finoman fogalmaztak.

Jäkl Antal (balra) meglepôdhetett: az alacsonyabb Schultz Levente volt a magasabb
Jäkl Antal (balra) meglepôdhetett: az alacsonyabb Schultz Levente volt a magasabb
Jäkl Antal (balra) meglepôdhetett: az alacsonyabb Schultz Levente volt a magasabb
A 45 perc konkluzióját az egyik drukker segítségével vonhatjuk meg, aki így sóhajtott: "Jézusom, de rossz volt.”
A második játékrészt már csak négyszázötvenen szenvedték végig, tudniillik a szünetben vagy ötvenen átsétáltak a szomszédos csarnokba, hogy megtekintsék a Győr–FTC női kézilabdameccset. Egy biztos, ez a bajnoki több gólt ígért… Akik szakítottak a futballistákkal, lemaradtak arról a hírről, hogy a küzdelem hevében megsérülő Priskin az öltözőben maradt, miként nem láthatták azt sem, hogy a balszerencsés tizenhármas helyett szóhoz jutó Goran Jovanovics hamar színt hozott a játékba – ötpercnyi mozgás után sárga lapot kapott. Csodák csodájára valamivel jobb lett a találkozó (habár az első félidei produkciót kizárólag felülmúlni lehetett…), az amúgy nem sokat kereső vendégek megérezték, van keresnivalójuk, így bátran támadtak, s ennek meg is lett az eredménye: Szabó Csaba első labdaérintéséből gólt szerzett. Hogy a százszázalékos helyzetkihasználással büszkélkedő csatár nem győztes találatot könyvelhetett el, az elsősorban Alekszandar Bajevszkinek köszönhető: a Győr macedón támadója előbb kiharcolta, majd pedig értékesítette a büntetőt. Csak tátottuk a szánkat: amíg ő a levegőt csapkodta örömében és jó nagyokat ugrált, a kritikus szurkolók zöme ülve "ünnepelt”…
Hogy mi volt még?
Két perc hosszabbítás, aztán a megváltó hármas sípszó.

Percről percre

Fény és árnyék

Bravó, bravó és ismételten bravó – már ami a siófokiak produkcióját illeti. Csank János csapata csodákat művel a felsôházban, egyszerűen nem tud kikapni. Leírtuk már sokszor: a keserves anyagi gondokkal küszködô együttes megérdemelné már, hogy valaki melléálljon – és itt most nem egy másik, jómódú klubra gondolunk…

Volt mibôl válogatni: ilyen kevesen rég látogattak ki a Rába-stadionba; a Gyôr–Siófok futballbajnokit egy idôben rendezték a Gyôr–Ferencváros kézilabdameccsel; a hazai együttes képtelen gyôzni a rájátszásban, mi több, négy találkozó alatt csak kétszer ünnepelhetett akciógólt, és így teljességgel érthetô, hogy a nézôk elfordultak csapatuktól.
7. perc: Füzi Krisztián szépen tette ki a labdát a balösszekötő helyén a büntetőterületre betörő Németh Norbert elé. Az olimpiai válogatott a kifutó Németh Gábor felett átemelt labdája kissé lassúra, gyengére sikeredett és így a visszafutó Kollernek sikerült mentenie.
20. perc: Németh Norbert ugratta ki a bal oldalon Herczeget, aki lefutotta Panticsot, a kiinduló Németh Gábor mellett el akarta lőni a labdát, de a kapusnak sikerült kiütnie azt, érkezett Füzi Krisztián, és 14 méterről ballal a kapu mellé bombázott.
36. perc: Grósz a jobb szélről gurított hátra, középre, Schwarcz tíz méterről jobbal egyből lőtt, a labda Salamon lábán megpattanva a jobbra mozduló Sebők mellett a léc bal oldala fölött hagyta el a játékteret.
40. perc: A Jäkllel szemben elkövetett szabálytalanság miatt jutott szabadrúgáshoz a hazai csapat. Kartelo 24 méterről, középről ballal ellőtt labdája a sorfalat érintve hagyta el a játékteret, nem sokkal a kapu mellett.
43. perc: Fülöp a győri kapu előterében egy csellel tisztára játszotta magát, aztán nyolc méterről ballal lőtt, a léc alá tartó labdát Sebők szögletre ütötte.
52. perc: Tűzijáték alakult ki a vendégek kapuja előtt, melynek végén Füzi Krisztián középről, tíz méterről leadott lövésénél Németh Gábor már verve volt, de a gólvonalon tartózkodó Panticsnak sikerült kirúgnia a labdát.
54. perc: Schulcz átadásával Soós került kecsegtető helyzetbe, de kissé kivárt, aztán 14 méterről lőtt, a labda Salamon lábáról vágódott vissza.
58. perc: Bajevszki robogott el a bal oldalon, majd egy csellel átjátszotta Panticsot, megcélozta a jobb alsó sarkot, de Németh Gábor résen volt és szögletre mentett.
64. perc: Fülöp a bal oldalon cselezte ki Regedeit, aztán nyolc méterről megcélozta a jobb alsó sarkot, de a győri kapusnak sikerült szögletre hárítania.
72. perc: A vendégcsapat legmozgékonyabb tagja, Fülöp vezetett támadást a bal oldalon, az alapvonal közeléből laposan, kissé hátra, középre adott, s az egy perccel korábban csereként beállt Szabó Csaba –első labdaérintéseként – nyolc méterről jobbal a győri kapu bal alsó sarkába lőtt.
0–1
81. perc: Németh Norbert nyolc méterről küldött léc alá tartó bombáját Németh Gábor tolta a léc fölé.
82. perc: A szögletrúgást jobbról Füzi Krisztián végezte el, a labda Bajevszki elé került, akinek a lábát egy csel után Pantics elhúzta. Tizenegyes! A büntetőt Bajevszki jobbal biztosan lőtte a jobb felső sarokba.
1–1

Mestermérleg

Varga Zoltán a Győri ETO szakmai igazgatója:

A sok sérülés és a több szerény teljesítmény miatt az első félidőben gyengélkedett csapatom. Ennek ellenére helyzeteink alapján már ekkor el kellett volna dönteni a mérkőzés sorsát. A szünet után feljavult a játék, és végeredményben igazságos pontosztozkodás történt.

Csank János a Siófok vezetőedzője:
Az első félidőben a megszokotthoz viszonyítva gyengébben játszottunk, a csapatjátékunk nem volt folyamatos. Ekkor a győrieknek több helyzetük akadt. A szünet után élénkebb lett a mérkőzés, úgy érzem, megérdemelten jutottunk vezetéshez, így azt mondom, a mi kezünkből csúszott ki a győzelem.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik