Hangáék szoros vereséget szenvedtek a bajnoki döntőben (Fotó: Getty Images)

 

A 31 éves magyar légiós – akit az edzők és szakírók szavazatai alapján beválasztották az idény második legjobb ötösébe, és hosszabb interjút is adott a Nemzeti Sportnak – három pontot és három lepattanót gyűjtött előző csapata ellen.

Az Európa legerősebb bajnokságának tartott ACB Liga a koronavírus-járvány miatt egy 12 csapatos, zárt kapus tornával fejeződött be Valenciában. A finálé résztvevői kilenc napja egyszer már összecsaptak a csoportkörben, akkor a Barca 81–75-re nyert, és Hanga csapata legjobbjaként 15 ponttal és 7 lepattanóval rukkolt elő a vitóriai gárda ellen, amelytől 2017-ben igazolt a Barcelonához. A 2019/20-as szezonban a Barcelona és a Baskonia negyedszer találkozott, előzőleg a bajnokságban mindkét alkalommal a katalánok nyertek, az Euroligában viszont a baszkok bizonyultak jobbnak.

A keddi csata fordulatosan indult, a katalánok 9–15-ös hátrányból 22 pontot dobtak, amelyre csak nyolc érkezett a túloldalon. A 39–33-mal záruló félidőben Hanga bő tíz percet töltött a pályán, ezalatt dobott egy triplát, emellett szedett két lepattanót. Térfélcsere után fej fej mellett haladtak a csapatok, a budapesti kosaras öt percet kapott a harmadik negyedben, és főként védekezésben jeleskedett. Az 51–51-ről induló záró szakaszban a 35. percben kipontozódott a Barcánál az idény legjobbjává választott spanyol Nikola Mirotic, de a csapat tíz másodperccel a vége előtt egyenlített (67–67). A Baskonia 3 másodpercnél dobott egy duplát, amelyre a katalánoknak már nem volt válaszuk.

A spanyol liga legrégebbi, 1926-ban alapított klubjaként ismert gránátvörös-kékek legutóbb 2014-ben ünnepelhettek bajnoki címet – a 18-adikat –, azóta háromszor kikaptak a döntőben a Real Madridtól, ezúttal pedig a Baskoniától. Hanga előzőleg kétszer (2018, 2019) elhódította a Király-kupát a Barcával.