Női kosár NB I: másik városba költözhet a szekszárdi csapat?

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.01.12. 20:55
null
Ha nem születik megoldás február 19-ig, akkor elképzelhető, hogy a Tarr KSC Szekszárd elhagyja otthonát, és Pakson vagy Bonyhádon játszik tovább (Fotó: Tolnai Népújság/Mártonfai Dénes)
Az alapszakasz végeredménye szempontjából kiemelten fontos meccsen a Győrt fogadja szombaton a Szekszárd, miközben a klubvezetés megdöbbentő közleménye szerint a városi önkormányzat ellehetetleníti a felnőttcsapatot, amely már egy esetleges paksi vagy bonyhádi költözésre is felkészül.

 

RANGADÓT JÁTSZIK szombaton a Tarr KSC Szekszárd a Serco Uni Győr ellen a női élvonalban, mégsem ez a jelenlegi legfontosabb téma a csapattal kapcsolatban, amely – mint arról beszámoltunk – közleményt jelentetett meg csütörtök este.

„Tájékoztatjuk szurkolóinkat és támogatóinkat, hogy a Szekszárd Közgyűlése részéről klubunk felé mutatott, ellenségesnek tekinthető, munkánkat ellehetetlenítő lépések okán kénytelenek voltunk megkezdeni az előkészületeket a felnőttcsapatunk tevékenységének, hazai mérkőzéseinek más városba költöztetése érdekében. Ugyanis a képviselő-testületi ülésen született döntés a városi sportcsarnok használata vonatkozásában kilátástalan helyzetbe sodor bennünket. Köszönetet mondunk önkormányzatunk azon képviselőinek, akik támogatást tanúsítottak irányunkba. Sajnálatos módon kisebbségben maradtak a jövőnket érintő szavazások alkalmával. Kérjük szurkolóink megértő támogatását a jövőben is, mert csapatunk nélkülük nem érheti el a lehető legjobb eredményt ezután sem. A költözés lezárásáig az ügyben további nyilatkozatot semmilyen fórumon nem kívánunk tenni.”    

A Szabó Gergő ügyvezető által jegyzett közlemény sokaknak meglepetést okozott, de a bennfentesek már hallhattak ezt-azt korábban is. Hogy érthetőbb legyen: információink szerint a Keselyűsi úti városi sportcsarnok használatáért eddig a KSC felnőtt kosárlabdacsapatának nem kellett fizetnie az önkormányzatnak, ez a támogatás része volt, ám nemrégiben a képviselő-testület máshogy határozott, sőt állítólag visszamenőleg is pénzt kért a létesítmény használatáért.

„Olyan döntés, amire az általam nagyon szeretett klubra külön érvényes lenne, nem született   – mondta a Nemzeti Sport megkeresésére Murvai Árpád, a városvezetésben többségben lévő Éljen Szekszárd frakció tagja, a SzMJV Önkormányzatának Oktatás, Sport és Ifjúsági Bizottságának elnöke, aki hangsúlyozta, nem a bizottság elnökeként, hanem önkormányzati képviselőként nyilatkozik, s mint aki korábban edzőként dolgozott a Szekszárdnál.  – Január negyedikén olyan döntést hozott a testület, amelyik minden sportegyesületre vonatkozik. A KSC-nek nincs szerződése a sportcsarnokkal. A klub február tizenkilencedikéig kapott határidőt, hogy lépjen, azért ilyen késői az időpont, hogy lehessen erről tárgyalni. A csarnok ügyvezető elnöke kérte a befizetést, de a klub nem fizetett, nem írta alá a szerződéstervezetet, s hátralék keletkezett. Sportnyelven szólva a labda most az ő térfelükön pattog.”

A szintén önkormányzati képviselő Máté Péter, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, lapunknak hosszan taglalta véleményét az esettel kapcsolatban.

„Úgy érzem, méltatlan, ami történik, s szerintem személyes üldöztetésről van szó, meglátásom szerint Murvai Árpád és a klub vezetői között személyes ellentét feszül   – mondta Máté. – Nem tudom, mi az, fejtse meg, aki tudja. Az együttes bizottsági ülésen az a döntés született, hogy a 2023. évi teremhasználati díjat kifizettetnék a klubbal. A KSC valóban nem fizet régóta a csarnokért, de az utánpótláscsapatokért igen. Eddig nem volt szerződés, mert nem volt rá szükség, ez is a támogatás része volt. Megszületett egy szerződéstervezet, ami egy tartozási nyilatkozat, s azt is tartalmazta, szerintük mennyivel tartozik a klub. Ezt nem írta alá a KSC, érthető módon. Zajlanak az egyeztetések azóta, ezt alakisághoz kell kötni, de ingyenes is lehet. Kétségtelen, mindenkivel van szerződés, velük nincs. Én javasoltam, engedjük el a 2023-as díjat, de ez nem lett megszavazva. Sok szakosztály nem fizet, s a női kosárlabda a város legeredményesebb csapatsportja. Szerintem járna nekik ez a támogatás.”     

Máté hozzátette, amennyiben a február 19-i határidőig nincs új szerződés, dokumentum a használatról és nem történik fizetés, akkor bezárják az ajtót, azaz nem engedik be a felnőttcsapatot a csarnokba.

„Hogy erre sor kerülhet-e? Nem látom, hogy a két fél közeledne egymáshoz, rajtunk, a Fidesz-frakción nem múlik, támogatjuk a KSC-t, de kisebbségben vagyunk az önkormányzatban – folytatta Máté.  – Több sportág, darts, atlétika, asztalitenisz ingyen használja a csarnokot, az NB III-as futballcsapat is ingyen használ egyéb létesítményeket. Eddig a város támogatta a kosarasokat, akik szinte ingyen megkapták a lakásokat, amelyeket közben felújítottak, s ingyen a csarnokot, emellett 2023-ban 40 millió forintot, de úgy tűnik, most ebből visszakérnek...”     

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége is reagált a történtekre, péntek délután az alábbi közlemény jelent meg a hivatalos honlapon.

„Az MKOSZ a KSC Szekszárdot – mint a honi női kosárlabdázás leghosszabb ideje folyamatos NB I-es tagsággal rendelkező sportszervezetét – a szabályzat adta kereteken belül támogatja a költözés folyamatában. A szövetség tudomására jutott információk alapján a klub a paksi és a bonyhádi sportcsarnok üzemeltetőivel kezdett tárgyalásokat.”     

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik