Férfi kosárlabda-válogatott: Sabáli Balázs meglepődött, de örömmel vállalta a feladatot

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.01.22. 11:45
Sabáli Balázs (Fotó: honvéd.hu)
Harmadszor lesz másodedző a férfiválogatottnál Sabáli Balázs, a Budapesti Honvéd U20-as csapatának mestere, aki ezúttal az új szövetségi kapitánynak, a februárban Izlandon bemutatkozó szlovén Gasper Okornnak segít.

– Milyen előzményei voltak a kinevezésének?
– Nem sok, sőt, igazából semmi – válaszolta a Nemzeti Sportnak Sabáli Balázs, a Budapesti Honvéd U20-as fiúcsapatának 46 éves vezetőedzője, akit nemrégiben a felnőtt férfiválogatott, amelynek decemberben a nyáron tíz év után leköszönő Ivkovics Sztojan után a szlovén Gasper Okorn lett a szövetségi kapitánya, másodedzőjének neveztek ki. – A szövetségben az egyik szakmai bizottsági ülés után kértek fel erre a posztra.

– Meglepődött?
– Kissé igen. Tudom, hogy több magyar edző is képben volt, hiszen a szakmai bizottság tagja vagyok. Azzal is tisztában voltam, hogy mindenképp szerették volna, hogy legyen egy magyar a stábban Okorn és Milos Konakov mellett. A szövetségi kapitány kinevezését megelőzően már felkértek, nézzek utána a lehetséges jelölteknek, készítsek a szakemberekről elemzést, vagyis tudtam, kik a jelöltek a posztra, a kiválasztási folyamat részese voltam.

– Mi a véleménye Okornról?
– Ebben a szituációban kifejezetten jó döntés született, hiszen nem egy vadidegené, hanem egy olyan edzőé lett a poszt, aki jól ismeri a magyar bajnokságot, a viszonyokat, s akarta is. Okorn ambiciózus, nagyon örült neki, hogy rá esett a választás, egyértelműen adta magát, hogy Konakov, a Falco edzője lesz az egyik segítője, hiszen évekig együtt dolgoztak Szombathelyen.

– Ön hogyan fogadta az új pozícióját?
– Mindig megtiszteltetés válogatott csapattal dolgozni. Milossal az a feladatunk, hogy Okorn keze alá dolgozzunk, hogy megkönnyítsük a munkáját, de a döntés az övé. Örömmel vállaltam a feladatot.

– Ez feltehetően megnöveli a teendőit, így van?
– A jelenlegi státuszom biztosítja, hogy könnyebben tudok segíteni, több időm lesz erre, mintha felnőttcsapatnál lennék vezetőedző, több lehetőségem van besegíteni. Már elkezdtük Izlandot, az Európa-bajnoki selejtezős első ellenfelünket feltérképezni, én is megnéztem a meccseiket.

– Ez a szerepkör önnek nem ismeretlen, kétszer is dolgozott másodedzőként a felnőtt férfiválogatottnál…
– Nem új a feladat, de ami régen volt, ahhoz képest minden megváltozott. Például 2004-ben, amikor Zsoldos András mellett dolgoztam és ketten alkottuk a „stábot”… Anno a másodedző felelt az erőnléti részért is, s ebben az évben a nyár közepén kezdődött a felkészülés, nyolc hétig edzettünk szeptember végéig, s csak az utolsó két hétben játszottuk a meccseket. A lebonyolítás és kvalifikációs rendszer is más volt, nem voltak ablakok, kijelölt idényközi meccsnapok, másfajta erőnlétre volt szükség az edzéstervben. Most az a feladat, hogy arra a néhány napra, amelyre együtt van a keret, kitaláljuk a legjobbat, megvalósítsuk, amit a kapitány elképzel, s hogy a rendelkezésre álló rövid időben begyakoroljuk a támadó- és a védőstratégiát.

– A szövetség kitűzte a célt, ki kell jutni az Eb-re.
– Mindenki ott szeretne lenni, mi is, másképp nem is lehet hozzáállni a selejtezőhöz. Az első meccsünk Izlandon fontos lesz, kellemetlen stílusú gárda, de ez nem lehet kifogás, mert jobbak vagyunk. Nyilván a kapitányváltás miatt nem ideálisak a feltételek az új stábnak, ezzel tisztában vagyunk.

– A nemzetközi szövetség (FIBA) és az ULEB, amely a férfi Euroligát és Európa-kupát szervezi és működteti, tavalyi megállapodása miatt valószínűleg nemcsak az izlandiaknál, de a másik két csoportellenfélnél, az olaszoknál és a törököknél is több topjátékos is lesz a keretben, nem úgy, mint az előző években.
– Biztos, hogy emiatt a színvonal emelkedik, ez nem kérdés, ha valóban csatlakoznak a nemzeti együttesükhöz az ebben a két sorozatban játszó kosarasok. A válogatottak nagyobb játékerőt képviselnek majd, csak az NBA-ben szereplők nem csatlakoznak. Feltételezhető, hogy kiegyenlítettebbek lesznek az erőviszonyok.

– Ön 2019 óta nem dolgozik a férfi élvonalban – beszélne a döntés hátteréről?
– Amikor eljöttem az A-csoportos Sopron férficsapatától, úgy voltam vele, jobb lenne, ha egy ideig mással foglalkoznék. Utólag sem bántam meg a döntést, noha némileg parkolópályára tettem magam. A Honvéd megkeresése jókor jött, jólesett, hogy az új nemzeti akadémián számítanak rám, mert valahol ez volt az elképzelésem, fiatalokkal dolgozni, kicsit a magyar kosárlabdát segíteni abban, hogy a fiatalokat integráljuk a felnőttek közé. Ez általában rázós időszak a játékosok karrierjében, sokaknak nehézséget jelent ezt megugrani.

– A Honvédban szerzett tapasztalatait a felnőtteknél hogy tudja kamatoztatni?
– Az U20-as fiúválogatott a múlt héten Székesfehérváron dolgozott, egy ideig én is ott voltam, egyfajta kapcsolattartó szerepem is van a felnőttek és köztük. Figyeljük a fiatalokat, akiknek hamarosan már a nagyválogatottban is szerephez kell jutniuk.

Elnöki vélemény
 

Természetesen a Nemzeti Sport Báder Mártont, a honi szövetség tavaly megválasztott elnökét is megkérdezte Sabáli Balázs – aki 2003-ban Patonay Imre másodedzőjeként bajnoki címet szerzett a Körmenddel és 2008-ban vezetőedzőként Magyar Kupát nyert az Atomerőmű SE-vel – kinevezésével kapcsolatban. „Balázsnak hatalmas tapasztalata van, az új pozícióját tekintve különösen, hiszen volt hasonló szerepben többször is – mondta Báder. – Személyesen és jól ismeri a stáb tagjait, játékosait, s úgy vélem, az egyik, ha nem a legfelkészültebb magyar edző, kiváló megfigyelő, elemző, amire nagy szüksége lesz a válogatottnak az Európa-bajnoki selejtezőben.”

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik