Női kosár Eb-selejtező: fölényes győzelemmel kezdett a magyar válogatott

Vágólapra másolva!
2023.11.09. 19:41
null
Fotó: Dömötör Csaba – a képre kattintva galéria nyílik<br />
Rajt-cél győzelemmel kezdte a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát a magyar női kosárlabda-válogatott, amely Sopronban 23 perc alatt eldöntötte a meccset, és 19 ponttal nyert Szlovénia ellen.

KOSÁRLABDA
NŐI EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ, SOPRON
MAGYARORSZÁGSZLOVÉNIA 70–51 (25–19, 15–9, 18–9, 12–14)
Sopron, 1500
néző. V: Mendoza (spanyol), Mekelová (szlovák), Zenis (szlovák)
MAGYARORSZÁG: STUDER 13/9, Aho 2, LELIK 10/6, KISS V. 16, JUHÁSZ 7/3. Csere: Dubei 13/3, Határ 2, Goree 2, Horváth B. 2, Varga A. 3/3. Edző: Székely Norbert
SZLOVÉNIA: Kroselj 5/3, Friskovec 11/9, Sivka, Jelenc, LISEC 26/12. Csere: Jakovina 3/3, Debeljak 3, Senicar 3/3, Ceh, Cvijanovic. Edző: Jorgosz Dikeulakosz
Az eredmény alakulása. 3. perc: 6–0. 8. p.: 20–11. 13. p.: 30–19. 18. p.: 38–24. 22. p.: 45–28. 25. p.: 52–32. 28. p.: 54–37. 32. p.: 60–37. 35. p.: 62–43. 38. p.: 68–46
MESTERMÉRLEG
Székely Norbert: – Azoknak a csapatoknak, amelyek nagy eredményt érnek el, nagyon nehéz belekezdeni egy új sorozatba, és mi nyáron nagyon nagy eredményt értünk el. A belgák megizzadtak, sőt kikaptak, mi pedig a jó szlovén válogatott ellen tudtuk érvényesíteni az akaratunkat. Az elején elbizonytalanodhattunk volna, de nem így lett, tettük a dolgunkat, mindenki betett valamit a közösbe, ami szép győzelmet eredményezett. Büszkék lehetünk erre az eredményre, azonban semmilyen következtetést sem szabad levonni belőle. Hatmérkőzéses a sorozat, és 2025 februárjában van vége. Kizárólag a vasárnapi mérkőzésre kell összpontosítanunk, nagyon kemény lesz. A finn csapat nagyon jól össze van rakva, egységes, egy olyan játékosa is van, aki kimagaslik a mezőnyből.
Jorgosz Dikeulakosz: – Nehéz mérkőzésre számítottunk, főleg, mert vannak problémáink – nem számíthattunk a csapatkapitányunkra és irányítónkra, Teja Oblakra. A másik nagy különbséget az a tizennyolc pont jelentette, amelyet eladott labdák után kaptunk, valamint a tizenhárom második esélyből szerzett pont. Próbáltunk jól védekezni, amivel megzavartuk az ellenfelet, de ahelyett, hogy ebből a jó védekezésből támadásokat építettünk volna, eladtuk a labdákat, és a lepattanókról is lemaradtunk.

Pályafutása első felnőttválogatottbeli fellépésén azonnal a kezdőcsapatban kapott helyet a szlovénok elleni Európa-bajnoki selejtezőn Juhász Dorka, a Beretta Famila Schio magasbedobója. A Minnesota Lynx által idén a drafton kiválasztott, első profi idényében a WNBA-újonc All Star-csapatba is bekerült magasbedobó immár az olasz euroligás együttes játékosaként mutatkozott be a „nagyválogatottban”, s egy perc alatt máris két lepattanót szedett, majd a 3. percben szép középtávolival első dupláját is megszerezte.

A sorozatot Sopronban kezdő együttes első pontjait Kiss Virág, a török Mersin légiósa dobta, miközben a szlovénok Juhászt rendre beduplázták. Studer Ágnes dudaszós triplájával már hat ponttal meglépett a házigazda, s elmondhattuk, esélyeshez méltón jól kezdtünk, amit 13−6-os vezetésünknél kikért vendégidő is alátámasztott. A görög Jorgosz Dikeulakosz, aki egyébként a Schio klubedzője, próbálta felrázni csapatát, kevés sikerrel. Határ Bernadett, aki még egyetlen bajnokin sem játszott a Sopronban, remekül szállt be a padról, szép kosárral és egy óriási blokkal, amit az óvatlan Ajsa Sivkának osztott ki. Kissé rontott az összképen, hogy ezután a magyar center követett el sportszerűtlen hibát, amit öt ponttal (a két értékesített büntető után az ex-szekszárdi Zala Friskovec dobott triplát) toroltak meg a legnagyobb sztárjuk, a sérült Teja Oblak nélkül játszó vendégek, akik így öt pontra kapaszkodtak. Kiss három jó büntetőjével először volt nagyobb a különbség, mint tíz pont a 13. percben, egyértelmű fölényben játszott a magyar válogatott és magabiztosan vezetett, s 12 pontos előnnyel mehetett a nagyszünetre.

Ahogyan arra számítottunk, a palánkok alatt dominált a hazai együttes, Kiss, Juhász és Határ mellett alig jutottak lepattanóhoz a vendégek, akik Juhász palánkos hárompontosa, majd az ezt követő Kiss kettő plusz egyes akciója és Lelik Réka kettese után már 20 pontos hátrányba kerültek a 23. percben. Mivel a szlovénok nem tudtak jelentős előrelépést tenni és támadásban változtatni, ezután nyugodt mederben csordogált tovább az összecsapás. Székely Norbert szövetségi kapitány bátran rotálta csapatát, nem kellett aggódni, hogy lőtávolon belülre kerül a rivális. Összességében a várakozásnak megfelelően magabiztos győzelemmel kezdte így a sorozatot a magyar válogatott, amely szombaton már Helsinkibe utazik, ahol vasárnap a finnekkel mérkőzik.

JUHÁSZ DORKA: KISKOROM ÓTA ERRŐL A PILLANATRÓL ÁLMODTAM

SZÉKELY: EGY EB-4.ÖNBIZALMÁVAL JÁTSZOTTUNK

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik