Kosárlabda: Mint egy falat kenyér vízzel a sivatagban – Hanga Ádám

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2023.11.03. 18:52
null
Hanga Ádám bízik benne, hogy túljutottak a hullámvölgyön (Fotó: Getty Images)
A magyar válogatott hátvéd a Nemzeti Sportnak elmondta, fontos volt nekik a csütörtöki Euroliga-siker, talán ezzel átjutottak a hullámvölgyön, továbbá arról is beszélt, hogy februárban szeretne ott lenni nemzeti csapatunk mérkőzésein.

 

– Mint egy falat kenyér, úgy kellett ez a győzelem a Bayern München ellen az Euroligában, jól sejtem?
– Még annál is jobban, egy falat kenyér vízzel a sivatagban – mondta nagyot sóhajtva Hanga Ádám, a Crvena zvezda magyar válogatott hátvédje egy nappal azután, hogy együttese otthon 74–68-ra felülmúlta az Euroligában a Bayern Münchent. – Nagyon örülök ennek a győzelemnek, amely ad egy lökést, pozitív impulzust a csapatnak. Látszott az elmúlt mérkőzéseken, ahogyan egyre többször vesztettünk, úgy nőtt a nyomás és az elkeseredettség. Úrrá lett rajtunk a görcsösség, tipikusan annyira akartunk nyerni, hogy még a saját lábunkban is elbotlottunk...

– Hogyan viselték, hogy egymás után kétszer is kiélezett mérkőzésen kaptak ki a nagy rivális Partizantól?
– Elég nehezen. Játszottam korábban spanyol el Clásicót is, ám itt, Szerbiában még nagyobb hangsúlya van az ősi rivális elleni derbinek. Idény közben nem adnak aranyérmet a győzelemért, de a siker olyan, mintha egy minikupát nyernél. Nagyon fontos mérkőzések ezek, és ha négy napon belül kétszer is kikapsz, azt a szurkolók nem nézik jó szemmel. Nekünk sem esett jól és ők sem voltak túl boldogok, ezért is nagyon fontos, hogy felülmúltuk a Bayernt.

– Ha a Partizan a pályaválasztó, Zvezda-drukkerek lehetnek a csarnokban?
– Egyáltalán nem, csak ha mi vagyunk „otthon”. Épp jöttek legutóbb a meccsre a barátaim, jegyet kellett nekik szereznem, és szóltam a Partizanban szereplő korábbi csapattársamnak, segítsen, mert amúgy lehetetlen jegyhez jutni. A vásárlásnál nem adhattam meg olyan e-mail-címet, hogy hangaádám kukac valami, mert hogy néz ki az, ha Zvezda-játékos vesz jegyet, ezért a feleségem által kreált e-mail-fiókra kaptuk a belépőket-.

– Akadozik a gépezetük, vagy egyszerűen ennyire kemények a riválisok?
– Akadozik egyértelműen, nem volt véletlen az edzőcsere. Azóta még nem telt el annyi idő, hogy elsajátítsuk az új támadási és védekezési filozófiát, de inkább most akadozzunk, mint februárban. Bízom benne, hogy átjutottunk a hullámvölgyön, persze nem jön most 15 győzelemből álló sorozatunk, ám a mutatott játék sokat javult. A drukkerek végig szurkoltak nekünk csütörtökön, a harmadik negyedben mínusz 13-nál is elképesztő hangulat uralkodott a csarnokban. A Budapestről érkező barátaim mondták is, hihetetlen élményben volt részük, és én is mindig mindenkinek arról beszélek, hogy igazán csak az arénában lehet megtapasztalni, micsoda hangulat uralkodik a meccseinken, hátborzongató, amikor 22 ezer ember egyszerre buzdít fanatikusan minket.

– A Bologna elleni vereség már október 21-én Dusko Ivanovics állásába került. Gyorsnak tűnt a váltás, ön miként élte meg?
– Valóban gyors volt, az edzőváltás sosem jó, nem szeretem, de valamikor meg kell hozni ilyen döntéseket is, a menedzsment most határozott így. Euroliga-szinten rendívül elismert tréner érkezett hozzánk, négy éven át dolgozott az Olympiakosznál, kétszer döntőbe jutott vele az Euroligában, és irányította a Maccabi Tel-Avivot is. Ilyen a sport, nem ideális, ha valaki összeállít egy csapatot és másnak kell átvennie a vezetését, de remélem, jól jövünk ki ebből, Janisz jól összerakja az együttest.

– Milyen újításokat hozott Janisz Szferopulosz?
– Mint minden edző, hozta a saját elképzeléseit, taktikáját, más felállásban kosárlabdázunk, idő kell, míg minden játékot, helyezkedést, védekezésbeli kritériumot megtanulunk. Két hete van itt, azóta nem is nagyon tudtunk edzeni, annyi meccsünk volt.

– Más szerepe van-e a rotációban, vagy minden változatlan maradt az elmúlt találkozókon?
– Nagyon nagy szerepem van, csütörtökön csak 15 perc körüli időt töltöttem a pályán, de jobb is, hogy a padon tartott a mester, mert finoman szólva is gyenge meccsem volt. Eddig általában körülbelül 20-25 percet kaptam, kezdő is voltam, igaz, ez majdhogynem mindegy.

– Belgrád remek hely, teljesen berendezkedtek már a családjával?
– Igen, hála Istennek mindenki nagyon jól érzi magát. A gyerekeknek megvoltak a nehézségeik az iskolában, de már minden rendben, a feleségem is remekül van, minden szuper, nem tudok panaszkodni.

– Élvezik az előnyeit annak, hogy közel vannak Magyarországhoz?
– Nemrég volt egy hét iskolaszünet, a többiek akkor hazamentek, én még nem tudtam. Könnyebb így, hogy csak beülsz az autóba és mész, mintha össze kéne csomagolni, repülőre ülni, akár átszállni.

– Egyelőre nem tudhatjuk, a gyakorlatban hogyan működik majd az Euroliga-játékosok szerepeltetése, de hogyan látja: ott lehet majd a magyar válogatott februári Európa-bajnoki selejtező meccsein?
– Elvileg szabadon mehetünk, remélhetőleg ezt ki is tudjuk használni. Természetesen szeretnék ott lenni, talán hamarosan kiderül az is, ki lesz a szövetségi kapitány.

– Mi lesz a programjuk a következő hetekben?
– Vasárnap a Buducsnoszt Podgoricával csapunk össze, nagyon jó ULEB Európa-kupa-csapat, még veretlen az Adria-ligában, fontos mérkőzés lesz. A jövő héten Barcelonában lépünk fel, onnan Zadarba repülünk, a rákövetkező héten ismét dupla forduló vár ránk az Euroligában, a Fenerbahcét fogadjuk és idegenben játszunk az Olympiakosszal. Tíz nap alatt hat mérkőzést játszunk, őrölnek tovább a malmok!

FÉRFI KOSÁRLABDA EUROLIGA
ALAPSZAKASZ, 6. FORDULÓ
Csütörtöki mérkőzések

Crvena zvezda (szerb)–Bayern München (német) 74–68(12–19, 21–16, 20–24, 21–9)
Fenerbahce (török)–Olympiakosz (görög) 79–77(29–14, 17–19, 12–24, 21–20)
Zalgiris Kaunas (litván)–ASVEL Villeurbanne (francia) 88–91(30–24, 26–26, 24–22, 8–19)
Milan (olasz)–Monaco (francia) 66–72(18–13, 19–22, 11–17, 18–20)
Pamesa Valencia (spanyol)–Alba Berlin (német) 79–71(15–14, 26–25, 15–15, 23–17)

Pénteken játsszák
20.30:Barcelona (spanyol)–Panathinaikosz (görög)
20.30:Baskonia (spanyol)–Partizan Beograd (szerb)
20.30:Virtus Bologna (olasz)–Anadolu Efes (török)
A Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Real Madrid (spanyol) mérkőzést későbbi időpontra halasztották.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik