Női kosár Euroliga: tízzel nyert a DVTK, egy ponttal kapott ki a Győr

Vágólapra másolva!
2023.10.04. 22:03
null
Nyert Franciaországban a DVTK (Fotó: FIBA)
A DVTK 67–57-re győzött a Lyon otthonában, míg a Győr hosszabbítás után kapott ki 93–92-re a Villeneuve ellen a női kosárlabda Euroliga csoportkörének első fordulójában.

 

Izgalommentes hajrával nyert a DVTK

Nyilván a Fenerbahce az öreg kontinens jelenlegi legerősebb együttese, de azért beszédes volt, hogy az európai Szuperkupáért zajló meccsen 57 pontot vert a francia LDLC ASVEL Fémininre, vagyis a Lyonra. A DVTK Hun-Therm előtt felcsillanhatott a remény, hogy az Euroliga első körében neki rendelt ellenfelet bizony idegenben is el lehet kapni, főként, hogy még nem is állt rendelkezésére az összes játékosa. Nos, a miskolciak ennek szellemében hozták le a szerda esti találkozót, és nem is távoztak üres kézzel Franciaországból.

Az eleje azért ijesztő volt, tíz nullával startolt a Lyon, amely több francia válogatott klasszist is felvonultatott. A kezdeti zavarodottságon úrrá lett a magyar látogató, olyannyira, hogy a második negyed első felében már nála volt az előny. Túl sokszor már nem is adta át a kezdeményezést, sőt, fokozatosan elszivárgott a házigazdától.

A harmadik negyed derekán Darcee Garbint találta meg egy remek bejátszás a palánk alatt, s mivel kosara mellett faultolták is az ausztrál erőcsatárt, plusz egy büntetőt dobhatott, amely szintén bement (36–44). Türelmesen, okosan játszott Völgyi Péter csapata, amelyről sugárzott az összeszokottság, s hogy hasonló összetételben már belekóstolhatott az elitligába. Lelik Réka és Kányási Veronika is szórt egy triplát, tízzel léptek meg a mieink, aztán lett belőle 11 is, de korai lett volna megnyugodni a harmadik negyed vége felé, pláne hogy nagyon rosszul esett a lelkünknek Endéné Miyem dudaszós triplája (48–54).

Szerencsére a záró felvonás több mint három percen át kosár nélkül zajlott, ám a helyzetet sajnos a franciák elégelték meg, felzárkóztak két pontra, Völgyi mester menetrendszerűen kérte is az idejét. Be kellett valahogy találniuk a borsodiaknak, hogy kikerüljenek a hullámvölgyből, Garbin újabb szép centermunkája meghozta a várva várt találatot. Ziccerből Kányási is beköszönt, majd Lelik egy-egyezett úgy, olyan szép ritmusban, ahogyan álmából felébresztve is tudja – máris jobb volt az eredményjelzőre nézni, hiszen nyolccal (52–60) vezetett ismét a DVTK.

Az utolsó két percbe lépve aztán tízzel, innen földindulásszerű változás kellett volna, hogy a magyar bajnokság előző évadának harmadik helyezettje elbukja a mérkőzést. Nem történt ilyesmi, a DVTK biztos győzelmet aratott, a csapat tagjai vidáman köszönték meg a buzdítást szurkolóiknak, a jövő héten a Zaragoza ellen hazai közönség előtt bizonyíthatnak.

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA
1. FORDULÓ
A-CSOPORT

LDLC ASVEL FÉMININ (francia)–DVTK HUN-THERM 57–67 (15–12, 17–23, 16–19, 9–13)
Lyon, 1400
néző. V: Mendoza (spanyol), Esteve Malmierca (andorrai), Matuszewska (lengyel)
LYON:
FAUTHOUX 18/3, J. Davis 7/3, Quevedo 3/3, Chery 7, Gruda 4. Csere: MIYEM 16/6, Mouyokolo 2, Camara, Risacher. Edző: David Gautier
DVTK:
Aho N. 2, LELIK 14/6, M. Jovanovics 9/3, Garbin 11, CHARLES 14/3. Csere: KÁNYÁSI 11/3, A. Tadic 6, Grigalauskyte. Edző: Völgyi Péter
Az eredmény alakulása. 3. perc: 10–0. 11. p.: 15–14. 14. p.: 22–23. 16. p.: 27–25. 20. p.: 32–35. 26. p.: 36–44. 29. p.: 41–52. 30. p.: 48–54. 34. p.: 52–54. 39. p.: 54–65
MESTERMÉRLEG

Völgyi Péter:
– Tudjuk, hogy ellenfelünk tartalékosan állt fel, számos jó játékosa hiányzott, ettől függetlenül örülünk a győzelemnek. A Lyon megpróbálta kihasználni magassági fölényét, mi talán ötletesebben és gyorsabban kosárlabdáztunk, ezért sikerült nyernünk.

Hosszabbításban kapott ki a Győr (Fotó: FIBA)
Hosszabbításban kapott ki a Győr (Fotó: FIBA)

DRÁMAI VERESÉG TÚLÓRÁBAN

Rögbilázban ég Lille, ami a helyiek számára nyilvánvaló és természetes, hiszen a franciák imádják ezt a sportágat. A világbajnokság, amely szeptember 8-a óta zajlik Párizsban, Marseille-ben, Lyonban, Bordeaux-ban és helyben, ezen helyszínén a belvárosban gyakorlatilag az összes magára is valamit adó bisztrót a résztvevő országok zászlói és az esemény hivatalos plakátjai díszítik, mi több, a Grand Place főtér közepén álló Istennő szobra elnevezésű alkotás hóna alá is becsempésztek egy rögbilabdát, ami tegyük hozzá, elég bizarr látvány. A női kosárcsapat első euroligás meccsére, ezáltal az ellenfélre, a Serco Uni Győrre is kisebb figyelem irányult, de ez cseppet sem befolyásolta a Villeneuve drukkereit, akiket majd 1700 néző, közte egy fúvószenekarral megtámogatott B-közép, buzdított rendületlenül. A zöld-fehérek idén is csatlakoztak a Pink Október elnevezésű programhoz, amely immár évek óta a mellrák elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet, így Dubei Debóráék a rózsaszínű edzőpólóban kezdték a bemelegítést bő egy órával a feldobást megelőzően. A klub több, mint hat éve, 2017. február 22-én játszotta legutóbbi mérkőzését az Euroligában, akkor az orosz Dinamo Kurszk 84–49-re nyert az Egyetemi Sportcsarnokban, s ezzel lezárult egy elég rossz idénye a csapatnak, amelyet akkor Völgyi Péter, a másik magyar euroligás résztvevő, a DVTK jelenlegi trénere irányított, hiszen végül egy győzelemmel és 13 vereséggel fejezte be a csoportkört.

Kristine Anigwe gyors öt pontjával jól kezdett a Győr, Bach Boglárka és Dubei hármasai után pedig már 11–3 volt az állás ide, azaz álomrajtot vettek a vendégek. Goree Cyesha is hármast dobott, 17–8, szenzációs dobóformát mutattak a vendégek, Dubei egymaga négyszer köszönt be távolról. 32 pontot szerzett a Győr egy negyed alatt – a mellettünk ülő helyi újságíró tátott szájjal nézte a meccset és többször is kérdőn nézett, nem hitt a szemének. Ám egyre nagyobb elánnal küzdött a francia együttes, amely elsősorban dinamikus centerei, főleg a robusztus Kariata Diaby révén került helyzetbe, s amely Kamiah Smalls hárompontosával triplányira kapaszkodott fel a 16. percben, majd a vendégek időkérése után a 17. percben kiegyenlített, s fél perc múlva fordított. Ám a zöld mezesek hamar visszavették a vezetést és négy pontos előnnyel mehettek a nagyszünetre. Újabb magyar hármasokkal folytatódott a mérkőzés, jött a válasz hazai oldalról, óriási adok-kapok alakult ki, gyors támadásbefejezések jellemezték a csapatok játékát. Destiny Slocum is egyre jobban érezte a gyűrűt, a harmadik negyedben hét pontot szerzett.

Hat perccel a vége előtt ismét átvette a vezetést a Lille, Diaby tarthatatlan volt, s Karniah Smalls is nagyon feljavult támadásban, a közönség pedig a folyamatos szurkolással óriási energiákat adott a fehér mezeseknek. Mégis a vendégek kezében volt a győzelem, hiszen egyenlő állásnál támadhattak, de nem tudtak betalálni, így jött a túlóra, amelyet jobban bírt idegekkel a sorozatban rutinosabb hazai csapat. Ezzel együtt fantasztikusan játszott a Győr, s kis szerencsével győztesen térhetett volna a sorozatba.

B-CSOPORT
VILLENEUVE D'ASC METROPOLE LILLE–SERCO UNI GYŐR 93–92 (22–32, 23–17, 20–20, 19–15, 9–8) – hosszabbításban
Lille, 1656 néző. V:Csender (román), Gajdosz (lengyel), Szmiljanics (szerb)
LILLE:SMALLS 19/9,Heriaud 3/3,SALAUN 12/6, BURKE 29/6,DIABY 19. Csere:Gueye, Zellous 3/3,Hirsch 4, Lisowa Mbaka4.Edző:Rachid Meziane
GYŐR:SLOCUM 13/9,BACH 11/3,DUBEI 21/15,Goree 12/6,ANIGWE 27. Csere:Dombai 6,Török, Ruff-Nagy 2,Hegedűs.Edző:Cziczás László
Az eredmény alakulása: 3. perc:3–11. 5. p.: 8–17. 10. p.:21–32. 13. p.:28–34. 16. p.:38–39. 17. p.:41–39. 22. p.:45–56. 25. p.:59–61. 27. p.:61–69. 32. p.:69–71. 34. p.:76–75. 39. p.:81–84. 42. p.:89–84. 45. p.:91–88
MESTERMÉRLEG
Cziczás László: – A terv az volt, hogy nyerünk, de sajnos kikaptunk. Mindkét együttes megérdemelte volna a győzelmet, óriási meccs volt. Elégedett vagyok, mert jól játszottunk és nagyot küzdöttünk egy fizikális és erős együttes ellen. Bízom benne, hogy ha így folytatjuk, akkor sok szép sikerünk lesz az évadban mind az Euroligában, mind a hazai sorozatokban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik