Kosárlabda: visszavonultatta Hódy László mezét az SZTE-Szedeák

NÉMETH ANDREANÉMETH ANDREA
Vágólapra másolva!
2023.10.09. 18:34
null
Fotó: NS
Első idénybeli hazai bajnoki mérkőzése előtt visszavonultatta az egykori Európa-bajnok kosárlabdázó, a május 26-án elhunyt Hódy László 5-ös mezét az SZTE-Szedeák egyesülete.


Az új évad első bajnokiját meglepetésre Zalaegerszegen megnyerő SZTE-Szedeák az előző idény bajnoki döntőse, az Arconic-Alba Fehérvár ellen játszotta első hazai mérkőzését a szegedi városi sportcsarnokban. Az összecsapást megelőzően pályára szólították a szegedi kosárlabdázás korábbi nagyságait is, s méltatták a május 26-án, Melbourne-ben, 89 éves korában elhunyt Hódy Lászlót, akinek a karrierje elején, a Szegedi Postásban viselt 5-ös számú mezét ünnepélyes keretek között visszavonultatták.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára, Bodnár Péter méltatásában elmondta, a mezvisszavonultatás a tisztelet és az elismerés jele, amely csak a legnagyobbaknak, az igazi példaképeknek jár. „Olyan legendák mezét szokták visszavonultatni, akik nem csak eredményesek voltak, de példaképekké is váltak, büszke lehetett rájuk a klubjuk, a városuk, az országuk. Hódy László még náluk is többet tett: két országnak hozott dicsőséget, két ország lehetett rá büszke, két országnak lett a legendája. Bajnoki címet nyert magyar és ausztrál klubjával is, olimpián szerepelt a magyar és az ausztrál válogatottal is. Játékos-pályafutása befejezése után többször járt Magyarországon, hazatért Szegedre is, volt szerencsém megismerni, ezért nemcsak hivatalból, hanem személyesen is fontosnak éreztem, hogy a szövetség képviseletében részt vegyek a meze visszavonultatásának ünnepségén” – mondta Bodnár Péter.

Az itthon a Szegedi Postásban, majd a Budapesti Honvédban kosárlabdázó, a magyar válogatottal az 1952-es helsinki olimpián a legjobb 16 közé jutó, az 1953-as moszkvai Eb-n ezüstérmet szerző, az 1954-es budapesti főiskolai világbajnokságot, majd a Népstadionban rendezett 1955-ös Európa-bajnokságot megnyerő Hódy László 5-ös számú zöld mezét két testvére, Hódy Ildikó és a magyar férfi kosárlabda-válogatottban 33-szor szereplő Hódy Szabolcs húzta fel a városi sportcsarnok eredményjelzője mellé.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik