Női kosár Euroliga: kikapott, de csoportkörbe jutott a DVTK

Vágólapra másolva!
2023.09.27. 19:55
null
Fotó: Koncz Márton – a képre kattintva galéria nyílik
Története során egymást követő második idényben játszhat a női kosárlabda Euroliga csoportkörében a DVTK, amely hazai pályán egy ponttal kikapott a London Lionstól a selejtező visszavágóján, de 14 pontos összesítéssel továbbjutott.



SOK SZÜLŐ RAGADTA KARON kisfiát vagy kislányát a szerda délutáni, verőfényes napsütésben megtartott korosztályos labdarúgóedzés végén, majd kanyarodott a tréningközponttal szinte egybeépült diósgyőri DVTK Aréna bejáratához, hogy együtt megnézze a női kosárlabdacsapat mérkőzését. A hölgyek fontos visszavágót játszottak este hat órától a London Lions ellen: a tét az Euroliga csoportköre volt. A kétmeccses párharc első felvonása ragyogóan sikerült Kányási Veronikáéknak, akik 15 ponttal nyerni tudtak az angol együttes otthonában, de mégis roppant óvatosan várták a továbbjutásról döntő második felvonást. Mindez nem kishitűségből vagy az ellenfél túlzott tiszteletéből fakadt, hanem abból, hogy Diósgyőrben még a szertáros is tisztában volt azzal, hogy a nyáron sztárokkal megerősített vendégcsapat messze elmaradt valós tudásától a múlt szerdai összecsapáson.

A vendégek mélynövésű karmestere, Juicy Landrum jegyezte a meccs első kosarát, Kaila Charles válaszolt, majd Darcee Garbin tesz vissza egy lepattanót. Fontos volt a jó kezdés, hogy ne jöhessen lendületbe az angol csapat, s ne kezdhesse el már az elején faragni a hazai pályán összeszedett hátrányát. Aho Nina a támadóidő lejárta pillanatában szerzett triplája járt kisebb hangrobbanással a csaknem dugig megtelt csarnokban, ahol fantasztikus volt a hangulat. Megan Gustafsont tömték labdával a britek, s az Euroliga előző idényének gólkirálynője öt perc alatt szerzett is hat pontot, de így sem tudott dominálni a Lions. Ugyanakkor az öt diósgyőri eladott labda is jelezte, jobban védekeznek az angolok, mint egy hete, s jobban is támadnak, így tulajdonképpen nem érdemtelenül nyerték meg az első negyedet négy ponttal. Majd három perc gólcsendet tört meg Lelik Réka hárompontosa, kellett is, mert már hat ponttal állt jobban az egyre lelkesebb fekete mezes csapat. Kányási Veronika első duplája már ismét hazai előnyt ért a 17. percben, de négy egységgel a vendégek álltak jobban a nagyszünetben. Emiatt még izgulni nem kellett, hiszen összesítésben még mindig 11 ponttal jobban állt a DVTK, de hátradőlni sem lehetett...

A ponterősen játszó Gustafson triplájával már héttel álltak jobban a vendégek a 21. percben, ám ekkor jött a párharcot eldöntő etap: észbe kapott a Diósgyőr, Darcee Garbin és Milica Jovanovics két távolijával két perc múlva visszavette a vezetést. Sőt, 44−36-ra elhúzott, miközben futott egy 15−0-s rohamot a ledermedő vendégek minden igyekezete ellenére. A harmadik negyedet 27−16-ra nyerte a vendéglátó, amely ezután már teljesen kézben tartotta a meccset, s noha végül egy ponttal kikapott, összesítésben 135−121-es összesítéssel magabiztosan jutott a főtáblára.

KOSÁRLABDA
NŐI EUROLIGA, SELEJTEZŐ
VISSZAVÁGÓ
DVTK HUN-Therm–London Lions (brit) 72–73
(15–19, 14–14, 27–16, 16–24)
Miskolc, 1800 néző. V.: Mavisu (török), Ivanovics (szerb), Obertová (szlovák).
DVTK HUN-THERM: AHO N. 9/3, CHARLES 14/3, Lelik 12/6, Jovanovics 9/6, GARBIN 16/12. Csere: Toman, Kányási 7/3, Grigalauskyte 5, Tenyér. Edző: Völgyi Péter.
LONDON LIONS: Landrum 11, WINTERBURN 27/21, Samuleson 7/3, Sznyicina 4/3, GUSTAFSON 20/6. Csere: Fagbenle 2, Katanic 2, Wilkinson, Beckford-Norton. Edző: Sztiliani Kalcidu.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 7–4. 8. perc: 9–12. 12. perc: 15–21. 14. perc: 20–21. 15. perc: 20–26. 16. perc: 25–26. 21. perc: 29–36. 25. perc: 44–36. 27. perc: 50–38. 34. perc: 65–56. 39. perc: 69–71
Továbbjutó: a DVTK 135–121-es összesítéssel
MESTERMÉRLEG
Völgyi Péter:
– Nagyon büszke vagyok a csapatra. A kint megszerzett előnyünk után a londoniak mindent feltettek egy lapra, és amikor nem találtunk ellenszert a játékukra, a szünetben azt kértem, hogy próbáljunk javítani a védekezésünkön, hogy a besegítések működjenek. A harmadik negyedben dőlt el a továbbjutás.
Sztiliani Kalcidu: – A DVTK megérdemelte, hogy bejusson a csoportkörbe. Ugyanakkor büszke vagyok a csapatomra, sokat fejlődtünk az első meccshez képest.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik