Férfi kosár: válogatottunk 17 ponttal kikapott négy újonccal

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2023.08.03. 20:12
A két csapat első egymás elleni találkozóján Észtország Kecskeméten 90–73-ra megverte a magyar férfi kosárlabda-válogatottat, amely három alapemberét is nélkülözte.
Vereséget szenvedtünk az észtek ellen (Fotó: Földi Imre)
A GALÉRIÁNK A KÉPRE KATTINTVA NYÍLIK!
Vereséget szenvedtünk az észtek ellen (Fotó: Földi Imre) A GALÉRIÁNK A KÉPRE KATTINTVA NYÍLIK!

 

Ahogyan Ivkovics Sztojan, a magyar válogatott szövetségi kapitánya ígérte, az észtek elleni első felkészülési mérkőzésen a fiatalok megkapták a lehetőséget a bizonyításra (a bizalmat leginkább a nyáron Zalaegerszegre szerződő Csátaljay Péter hálálta meg). Emiatt furcsa lett volna, ha a lelátón helyet foglaló, a nemzeti csapattól évekkel ezelőtt elköszönő kecskeméti irányítót, Wittmann Krisztiánt behívja Ivkovics mester, hogy kapjon fel gyorsan egy szerelést és melegítsen, de azért alaposan megölelte egymást a két érintett a kezdés előtt. A mieink keretéből ezúttal kimaradt Mócsán Bálint, Perl Zoltán és Vojvoda Dávid, utóbbi kettő biztosan lehetőséget kap majd pénteken, amikor az a keret lép pályára, amely elutazik a lengyelországi Gliwicébe, az olimpiai előselejtezőre. Játszott ugyanakkor csütörtökön a múlt heti Izrael és Izland elleni összecsapásokat még elmulasztó csapatkapitány, Keller Ákos. Aki sem ezúttal, sem a nyár további részében nem lesz bevethető, az Eilingsfeld János mellett Kiss Dávid, fiatal magasemberünknek levált a retinája.

Ahogyan arra számtani lehetett, gyors kosárlabdát mutatott be Észtország, játékosai előszeretettel tüzeltek távolról és nem is voltak pontatlanok. Hamar biztos előnyt épített ki a látogató, amelynek legismertebb pályára kerülő játékosa a 24 éves Kristian Kullamäe volt, aki jelenleg a spanyol Bilbao profija, de az előző idényt még a litván élvonalban töltötte a Lietkabelisnél, Golomán György csapattársaként. Ő és a 2016 óta a Baskoniát erősítő, ám korábban időről időre kölcsönadott Sander Raieste voltak a tagjai a tavalyi Európa-bajnokságon szereplő észt együttesnek, amely győzelme egy pillanatig sem volt kérdéses ezen a napon, de a négy újoncot is bevető magyar válogatott nem is számolhatott sikerrel előzetesen.

A második félidő elején az észtek négy percet alatt összegyűjtöttek öt személyi hibát, majd Somogyi Ádám hat egymást követő pontjával 56–43-ra zárkóztunk fel. A vendégek egyébként kifejezetten szépen kosárlabdáztak, jó volt nézni, ahogyan járatták a labdát, és kialakították a dobóhelyzeteiket, vagy éppen betöréssel veszélyeztették a magyar gyűrűt. A mieink felvették a kesztyűt, nem lehetett panasz az elszántságra, de a tapasztalat és a kulcsemberek azért hiányoztak.

A harmadik negyedet egy ponttal megnyerte együttesünk, aztán Kullamäe villanásai következtek, egyszer megugrasztotta Csendes Pétert, és dobott egy mértani pontosságú, higgadt triplát. Hamar ismét húsz pont fölé növelte a különbséget a látogató, miután megszerezte a 12. hárompontosát, innentől már csak a végső differencia volt a kérdéses – 17 lett közte, 90–73-ra nyertek a baltiak, péntek délután teljesen más mérkőzésre számíthatunk.

FÉRFI KOSÁRLABDA FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–ÉSZTORSZÁG 73–90 (14–26, 17–19, 21–20, 21–25)
Kecskemét, 200
néző. V: Kapitány, Frányó, Minár
MAGYARORSZÁG:
Váradi 6/6, Somogyi 8, BENKE 13/6, GOLOMÁN 12/3, Keller Á. 2. Csere: Karahodzsics 8, Lukács N. 7, Pongó Marcell 6/3, Csátaljay 7, Csendes 2, Csuti, Meszlényi 2. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
ÉSZTORSZÁG:
KULLAMÄE 18/12, M. Jurkatamm 10/3, Raieste 6/6, KONONTSUK 12/6, Kirves 2. Csere: T. JURKATAMM 3, RIISMAA 16/6, Toom 4, Hermet 5/3, Suurorg 7/3, Böckler 4, Post 3/3. Szövetségi kapitány: Jukka Toijala
Az eredmény alakulása. 6. perc: 5–12. 7. p.: 6–17. 10. p.: 12–25. 11. p.: 14–29. 13. p.: 17–34. 23. p.: 33–54. 26. p.: 43–56. 29. p.: 47–59. 32. p.: 54–70. 34. p.: 56–78. 38. p.: 68–83. Kipontozódott: Toom (34. p.)
MESTERMÉRLEG
Ivkovics Sztojan:
– Aki itt volt, tapasztalhatta, a gyerekek teljes értékű tagjai voltak az együttesnek, látszik a kétéves program eredménye, amelynek a csúcsa az U19-es világbajnokság volt, mindenkinek elismerésem, aki részt vett ebben a folyamatban, élükön Váradi Kornéllal. A srácok megtanultak annyira kosárlabdázni, hogy ha beállnak a felnőttválogatottba, nem lehet érezni a tudásbeli és taktikai különbséget, de kell még egy-két év, hogy megerősödjenek. Kiss Dávidot pénteken műtik, az utazó keretben a 12. hely így még kérdéses, magas poszton kevesen lettünk. Eilingsfeld János és Mócsán Bálint akut problémákkal küzd, a hosszú nyári sorozatterhelés nekik nem tesz jót, figyelembe veszem a karrierjüket és a klubjuk szempontját is. A nulláról kezdtük, de tizenegy éve mindig teljesített ez a válogatott, és most látszott, hogy a következő jónéhány évben is jó rendszere és csapata lesz Magyarországnak.
Jukka Tojiala: – Tipikus nyári mérkőzés volt, mindkét csapat készül az olimpiai előselejtezőre, igyekszik megtalálni a ritmusát. Minden mérkőzésre szükségünk van a torna előtt, igyekeztünk a saját játékunkat bemutatni, a saját stílusunkat hozni ezen a napon, néha működtek, amiket gyakoroltunk, máskor nem, de a hozzáállásunkkal meg vagyok elégedve.

VÉLEMÉNY
Csátaljay Péter, a magyar válogatott hátvédje
: – Egész életemben arról álmodtam, hogy pályára léphessek a válogatottban, és képviselhessem a hazámat. Hálás vagyok, hogy biztosították nekem ezt a lehetőséget, a jövőben is igyekszem bizonyítani, hogy tényleg itt a helyem. Egy-két hibát elkövettem védekezésben, de összességében talán még túl is szárnyaltam, amit elvártak tőlem. Mindenki beletesz majd mindent, bármi történhet, nagyon-nagy reményeket fűzök a lengyelországi tornához, bízom benne, hogy sikerülhet a továbbjutás.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik