Női kosár Eb: Göröngyös út vezet a csillagokig – Székely Norbert

GYŐRI FERENC (Ljubljana)GYŐRI FERENC (Ljubljana)
Vágólapra másolva!
2023.06.22. 19:44
null
Székely Norbert a legjobb négy közé vezette a magyar női kosárlabda-válogatottat (Fotó: Koncz Márton)
Mint ismert, a női kosárlabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében a magyar válogatott 62–61-es sikert aratott Csehország ellen, s bejutott a legjobb négy közé. Így értékelt a mérkőzés után Székely Norbert szövetségi kapitány.

– Mit látott Studer Ágnes ominózus betörésénél?
– Semmit nem láttam belőle, egyetlen esélyünk maradt, hogy megnyerjük a mérkőzést, a challenge, időkérésünk már nem volt, és vesztenivalónk sem.

– Visszakaptuk a labdát, majd az utolsó akciónál nem pont az történt, amit elképzeltek, miért?
– De, az történt, próbáltuk megmutatni a lányoknak, miről van szó, az volt a cél, hogy Határ Betti vigye el a gyűrű alá azt az embert, aki őt fogja. Passzoljuk be neki, ha lehet, vagy ha nem, akkor jöjjön szembe a labdával valaki, ő volt Debi, és be is tudta fejezni a támadást.

– Sokkal vezettünk a törökök, a szerbek ellen és ezúttal is, de most először lehetett azt érezni, hogy belekényelmesedtünk a meccsbe. Mi a véleménye erről?
– Szerintem nem kényelmesedtünk bele, egyszerűen nem várt nagy nyomást kaptunk a csehektől, és nagyon nehezen mozgattuk a labdát. Különösen mezőnypozícióban tompák voltak a labda nélküli mozgásaink, nagyon sokszor kellett az első passzt a centerposzt felé adni, emiatt beszűkültek a lehetőségeink, csomó mindent kiszorított helyzetből kellett megoldani. A csehek nem tehettek mást, belementek ebbe az elképesztő játékba, amire mi nem reagáltunk jól.

– Beszéljünk egy nagyon fontos mérföldkőről: az elődöntőbe jutással elértük a világbajnoki és az olimpiai selejtező lehetőségét is. Hogyan értékeli ezt?
– A kérdésében benne van a válasz is: ez a magyar kosárlabdázás mérföldköve, mindenkinek meg kell süvegelnie, vagy legalábbis értékelni. Elképesztő, mit harcoltunk ezért, hat éve indítottuk el a projektünket, nagyon sokan bíztak ebben. Összefogtak a játékosok, a háttérben a vezetők és az edzők, és képesek voltunk rá, hogy megtegyük a nagy lépést. Ennek a csapatnak van perspektívája, erről az útról nem szabad letérni, mert még tovább lehet fejlődni, és már van respektünk.

– Ki lehet még valamit találni, hogy feljavuljon a büntetőzésünk?
– Óriási nyomás volt rajtunk, amit elsősorban mi tettünk magunkra, nem kívülről helyezték ránk. Ebben a szituációban remeg egy kicsit a kéz, de innentől kezdve már nem tudunk magunkra sem több nyomást tenni, úgyhogy nem hiszem, hogy ebből probléma lenne az elődöntőben. Per aspera ad astra – göröngyös út vezet a csillagokig!

Székely Norbert, a magyar válogatott szövetségi kapitánya

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–CSEHORSZÁG 62–61 (7–11, 22–11, 19–17, 14–22)
Ljubljana, 600
néző.V:Kozlovskis (lett), Marques (portugál), Maciulis (litván).
MAGYARORSZÁG:
Studer5/3,Lelik3/3,DUBEI10/3,GOREE17/3,Kiss V.5.Csere:Aho1,Horváth B., Határ5,Varga A.6/6,Ruff-Nagy2,Kányási8/6.Szövetségi kapitány:Székely Norbert
CSEHORSZÁG:
Hamzová2,Holesínská2,Vyoralová5,STOUPALOVÁ20/6,Brezinová3/3.Csere:Cechová6,Sípová, Zeithammerová5,Andelová13/3,Paurová5/3,Sklenárová.Szövetségi kapitány:Romana Ptácková
Az eredmény alakulása. 4. perc:0–6.6. p.:6–6.13. p.:13–13.15. p.:15–18.17. p.:24–20.25. p.:40–24.27. p.:43–26.30. p.:48–39.33. p.:54–41.37. p.:54–53.40. p.:60–57.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik