Kosárlabda: Hanga Ádámék szeretnének triplázni

Vágólapra másolva!
2023.06.15. 10:34
null
Hanga Ádám (balra) nem érez különösebb bizsergést a Barca ellen játszva (Fotó: AFP)
A Hanga Ádámmal felálló címvédő Real Madrid ismét az örök vetélytárs Barcelona ellen vívja a péntek este kezdődő, az egyik fél harmadik győzelméig tartó spanyol bajnoki döntőt, amelynek ezúttal sincs favoritja.

– Meglehetősen rosszul kezdték a spanyol bajnokság elődöntőjét, hiszen már az első hazai meccsen kikaptak a Badalonától…
– Valóban, ezen a találkozón abszolút érezhető volt a csapaton a mentális fáradtság − válaszolta a Nemzeti Sportnak a kétszeres spanyol bajnok Hanga Ádám, a pénteki, Barcelona elleni fináléra készülő Real Madrid 34 éves magyar válogatott klasszisa. − Az Euroligában aratott hihetetlen sikerünk után olyan felhajtás volt az együttes körül, hogy óhatatlanul elvonta a figyelmünket. Találkoztunk a spanyol királlyal, jártunk a Bernabéuban, s Madrid polgármestere is kitüntetett minket az ünneplés részeként. Mindez az elődöntőben ütött vissza.

– Ezután már nem borult a papírforma, de ön hogy látta belülről a meccseket?
– A nyitányon meglepett minket a Badalona, és roppant gyengén dobtunk a mezőnyből – megjegyzem, az egész párharc során. Ezért jó a rájátszás, mert egy pocsék meccs nem jelent semmit. Összekaptuk magunkat, és simán behúztuk a következő három összecsapást − pániknak nem volt jele, hiszen ebben az évadban ennél voltunk már jóval nehezebb szituációban az Euroligában, és onnan is felálltunk.

– Követte a Barca–Málaga párharcot?
– Igen, az idei Király-kupa-győztes az első két meccsen felvette a kesztyűt a katalánokkal, ám ezután fizikailag felőrlődött, ami nem csoda: ennyit számít, hogy a Barca hozzánk hasonlóan folyamatosan az Euroligában edződik.

– Mire számít a fináléban, amelyet pályahátrányban kezdenek?
– Nem szabad elfelejteni, ellenfelünk ebben az évadban semmit sem tudott nyerni, így aztán óriási a nyomás rajta − tapasztalatból mondom ezt, hiszen abban a négy évben is volt ilyen, amikor ott játszottam. Ugyanakkor ez nyilván növeli a motivációt is. Ami minket illet, nos, egészen más mentális állapotban vagyunk, az Euroliga-győzelem már megvan, ahogy a spanyol Szuperkupáért járó trófea is. Ám úgy vélem, ha már itt vagyunk, s a Palauban pattogtatjuk a labdát, nyerjük meg a bajnokságot is, és legyen meg a triplázás!

– Az el Clásico előidéz még önben bizsergést?
– Nem, már akkor sem éreztem semmi különöset, amikor a távozásom után először játszottam a Barca ellen a Real tagjaként.

– Ezúttal mi dönthet a párharcban? Lesz-e különleges feladata?
– Apróságokon múlhat egy-egy mérkőzés, az sincs kizárva, hogy az elsőt simán megnyerjük, majd a másodikat ugyanígy veszítjük el. Mély és roppant erős a két keret, az edzők bátran variálhatnak, s persze megpróbálnak valami meglepővel előállni, de az évad ezen szakaszában erre nincs sok esély. Az Euroliga elődöntőjében az argentin Nicolás Laprovíttolát kellett kikapcsolnom a játékból, van rá esély, hogy most is megkapom ezt a feladatot.

Idén döntetlenre áll az el Clásico
Az örök rivális Real Madrid és Barcelona ebben az évben már négyszer találkozott egymással az Euroligában és a spanyol bajnokságban, ám egyik fél sem tudott előnyre szert tenni. Legutóbb május 23-án ütköztek meg a felek, az európai elitsorozat elődöntőjében a fővárosiak – főleg a zöld-foki-szigeteki Walter Tavares szenzációs teljesítményével (20 pont, 15 lepattanó, négy blokk) – 12 ponttal nyertek, majd a döntőben is diadalmaskodtak a görög Olympiakosz ellen. Az Euroliga alapszakaszának végén szintén a Real győzött, mégpedig hazai pályán 91−86-ra, ám az ACB-ben mindkét idénybeli meccset a katalánok nyerték meg − Madridban kilenc, Barcelonában 15 ponttal.



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik