Férfi kosár: Bírni fogjuk a megfeszített tempót – Perl Zoltán

BOBORY BALÁZS (Chomutov)BOBORY BALÁZS (Chomutov)
Vágólapra másolva!
2022.08.29. 08:47
null
Perl Zoltán (Fotó: FIBA)
Szombaton a csehországi Chomutovban vb-selejtezőn sikerült legyőzni a házigazdákat, ami a továbbjutási álmok életben tartása miatt is fontos volt, de Perl Zoltán szerint megfelelő alapot szolgáltat a csütörtökön kezdődő Európa-bajnokság kőkemény mérkőzéseihez.

 

– Izgalmas, fordulatos mérkőzésen nyertek a csehek otthonában. Hogy élte meg pályán belül a mérkőzést?
– A litvánok elleni szerdai szoros vereségünk alkalmával már letettük az alapját a jó teljesítménynek, ami szerencsére Chomutovban győzelemmel is párosult – válaszolta Perl Zoltán, a magyar válogatott hátvédje, aki a 82–79-re megnyert vb-selejtezőn 10 pontot tett a közösbe. – Úgy gondolom, szinte végig kontrolláltuk a mérkőzést, többnyire mi vezettünk, ami annak volt köszönhető, hogy igyekeztünk tökéletesen betartani a taktikai utasításokat. Persze akadtak hibáink, amelyeket kihasználtak a csehek, több könnyű kosarat is kaptunk, ezért is volt végig szoros az összecsapás. A második félidőben szerencsére tudtunk változtatni a védekezésünkön, és ez győzelmet eredményezett.

– Néha úgy tűnt, hogy magával is meg kell küzdenie, a második félidőben kapott egy sapkát valamelyik cseh óriástól, és akkor nagyban ingatta a fejét.
– Leginkább azért voltam mérges, mert a dobásaim nem ültek úgy, ahogy szoktak, pedig voltak tiszta helyzeteim. Próbáltam ezen túllendülni, és a lehető legtöbbet segíteni a csapatnak.

Már nem húzta az ág szegény bosnyákokat
Rengeteg gonddal küszködött a bosnyák válogatott a felkészülés alatt, az ottani szövetség anyagi helyzete miatt pórias körülmények és lehetőségek álltak  Jusuf Nurkicék rendelkezésére, és senki sem lepődött meg, amikor szerdán simán, 19 ponttal kaptak ki Montenegróban. Szombaton viszont bekövetkezett a fordulat, óriási mérkőzésen 96–90-re nyertek az olimpiai
ezüstérmes, teljes vértezetben pályára lépő franciák ellen. Nurkic 21 pontig és 9 lepattanóig jutott, de kitűnően játszott a honosított amerikai hátvéd, John Roberson (18 pont) és a Real Madrid kosarasa, Dzanan Musa (18) is. Vasárnap másik két Eb-csoportellenfelünk, Németország és Szlovénia csapott össze, és meglepetésre a hazaiak a jelenleg még klub nélküli NBA-klasszis, Dennis Schröder vezérletével 90–71-re nyertek. A szlovénoknál a Dallas Mavericks szupersztárja, Luka Doncic 31 perc játékidő alatt 23 pontig jutott.
– Ezzel a győzelemmel életben maradtak az esélyeink a világbajnoki selejtezősorozatban. Reális kvalifikációban gondolkodni?
– Nagyon bízom benne, hogy kijutunk a vébére. Persze ehhez Montenegrónak is hibáznia kell, hiszen egy győzelemmel előttünk van, de ha a selejtezősorozat végéig ilyen teljesítményt nyújtunk, lesz esély, és remélem, élni is tudunk vele.

– A csapat jó teljesítményt nyújtva tudta le a két vb-selejtezőt. Hitet, önbizalmat kölcsönözhet a litvánok, illetve a csehek elleni találkozó a csütörtökön kezdődő Európa-bajnokságra?
– Szerintem nagy pozitívum, hogy a litvánokkal végig pariban voltunk, mert tudjuk, nem lesznek annál könnyebb mérkőzések. Ráadásul éppen kulcsfontosságú meccsel kezdünk, a bosnyákok ellenivel, akiket nagyon szeretnénk megverni. Ha sikerül, akkor meglátjuk, hogyan tovább, de most muszáj csak erre az egy találkozóra koncentrálni.

– Sok fontos mérkőzést játszott már, de körül tudja pontosan írni, mennyivel nehezebb fizikailag és mentálisan mondjuk egy litvánok elleni tétmeccs, mint egy magyar bajnoki?
– A litvánok elleni összecsapás óriási fizikai csatát hozott, labda nélküli futásoknál is szinte folyamatosan volt kontaktus, rengeteget ütköztünk. Úgy vettem azonban észre, hogy ezen a téren is képesek vagyunk felvenni a versenyt. Szép feladatok várnak ránk, de meg akarjuk oldani őket.

–Két hét alatt hét roppant kemény mérkőzést játszanak, kettőn már túl vannak. Hogy lehet bírni a feszített tempót?
– Remélem, hogy bírni fogjuk, és az is biztos, hogy Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány is nagyon odafigyel a rotációra. A mérkőzések között igyekszünk a lehető legjobban regenerálódni, ebben profi segítségünk van a szakmai stábban. Olyan hét előtt állunk, amikor nincs fontosabb a meccseknél, közöttük pedig pihenünk és videózzuk az ellenfeleket.

– Emlékszik még az öt évvel ezelőtti érzéseire, amikor az előző Eb helyszínére, Kolozsvár felé utaztak?
– Akkor hosszú idő után vehetett részt magyar válogatott Európa-bajnokságon, nyilván nagyon izgatottak voltunk. Egyébként hiába van már egy Eb a csapat tagjainak nagy része mögött, ugyanolyan érzésekkel utazunk Kölnbe, és rettentően várjuk az első feldobást. Bízom benne, hogy a kolozsvárihoz hasonló eredményt tudunk elérni.

– A nyitó meccsen Bosznia-Hercegovina az ellenfél, amely szombaton kétszeri hosszabbítás után legyőzte a franciákat. Meglepődött az eredmény láttán?
– Ez az eredmény is mutatja, hogy nagyon erős válogatott ellen kezdünk. Sajnos nem láttuk a mérkőzést, de követtük az eseményeket. Aki a franciákat le tudja győzni, nem lehet gyenge. Rendkívül alaposan fel kell készülnünk, de van még majdnem négy napunk. Biztosan rengeteget fogunk videózni, megpróbáljuk hatástalanítani a bosnyákok legveszélyesebb fegyvereit. Ha sikerül, és ugyanúgy játszunk, mint az előző két mérkőzésen, nyerhetünk.

– Sikerülhet a bravúr, azaz a továbblépés a kölni csoportból?
– Persze! Ha nem látnék rá esélyt, nem is lenne értelme odautaznom. Benne van a csapatban a továbbjutás, nagyszerű a légkör, de most tényleg csak az első feladatra, azaz a bosnyákok elleni meccsre szabad összpontosítani.

FÉRFI KOSÁRLABDA VB-SELEJTEZŐ, 2. SZAKASZ
K-CSOPORT, 2. FORDULÓ
CSEHORSZÁG–MAGYARORSZÁG 79–82 (23–23, 21–24, 21–15, 14–20)
Chomutov, 3616
néző. Vezette: Castillo (spanyol), Jurcevic (horvát), Velikov (bolgár)
CSEHORSZÁG: Sehnal 3, HRUBAN 26/12, Kyzlink 6, VESELY 13, BALVÍN 15/3. Csere: Auda 10, Pulpan, Jelínek, Palyza, Peterka 6, Kriz. Edző: Ronen Ginzburg
MAGYARORSZÁG: HANGA 20/6, Vojvoda 3/3, Benke 7/3, Allen 6, KELLER Á. 8. Csere: VÁRADI 8, HOPKINS 10/6, Perl 10/3, Eilingsfeld 7, Ferencz 3/3. Edző: Ivkovics Sztojan
Az eredmény alakulása. 2. perc: 7–3. 5. p.: 11–13. 9. p.: 21–19. 12. p.: 23–27. 16. p.: 35–39. 18. p.: 44–39. 24. p.: 53–49. 28. p.: 57–57. 34. p.: 67–68. 37. p.: 71–77. 39. p.: 72–79

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

A K-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Litvánia8
7
1640–572
15
2. Franciaország8
6
2
649–499
14
3. Montenegró 8
5
3
625–587 13
4. Bosznia-Hercegovina 8
4
4
637–664 12
5. Magyarország8
4
4
559–636
12
4. Csehország8
35
624–66011
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik