A Real nagy hajrával nyerte meg az el Clásicót

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.05.10. 21:05
null
Kyle Hines gyakorlatilag a bolondját járatta az oroszokkal (Fotó: Action Images)
Megtörtént, amire az elvakultabb Olympiakosz-szurkolókon kívül valószínűleg senki sem számított: a címvédő az általa a tavalyi fináléban is legyőzött CSZKA Moszkvát igen rendesen elverte az Euroliga londoni Final Fourjának elődöntőjében, így bejutott a fináléba, ahol az ellenfele az el Clásicót megnyerő Real Madrid lesz. Igazán komoly tétre menő párharcban hosszú idő után először jutott túl a királyi gárda a katalánokon, de a Barca így is emelt fővel távozhatott a parkettről, hiszen az utolsó negyedben még jelentős előnnyel is rendelkezett... Lássuk részletesebben!

 

FÉRFI KOSÁRLABDA EUROLIGA, FINAL FOUR (LONDON)
ELŐDÖNTŐ
Olympiakosz (görög)–CSZKA Moszkva (orosz) 69–52

A végeredmény hűen tükrözi, hogy mennyire egyoldalú volt a csata, mely azért összességében inkább a védekezésről és a taktikai fegyelemről szólt, mintsem az elképesztő pontzuhatagokról vagy a kiugró egyéni produkciókról. A 13 pontos, 10 lepattanós dupla duplát szállító Kyle Hines a mérkőzés legjobb dobója lett holtversenyben Pero Anticcsal, ráadásul ennél a pontszámnál jobbat egy moszkvai ász sem tudott felmutatni, egyedül Sonny Weems jutott el ugyaneddig, a sokszor bátortalan veterán, Viktor Hjapa pedig 11 egységgel tolta a CSZKA szekerét, ám a tavalyi ezüstérmesnél olyan érthetetlen teljesítményeket láthattunk, mint az 5 ponttal és 1 gólpasszal végző Milos Teodoszicsét, vagy a mindössze 2 pontot és 2 lepattanót összeszenvedő Nenad Krszticsiét, akit egyébként a héten az Euroliga idei legjobb ötösébe is beválasztottak a szakértők.

Már a félidőben 12 volt közte, Ettore Messina legénysége pedig 28 pontot kapart össze 20 percnyi játékidő alatt, s a fordulás után sem volt képes ritmust váltani a CSZKA, pedig bőven adott esélyt saját hibáival erre az Olimpiakosz. A görög csapat legnagyobb ásza, a tegnapi gálán az idény MVP-jének választott Vasszilisz Szpanulisz 8 pontot, 5 lepattanót és 4 gólpasszt tett csupán a közösbe, ami tőle még csak közepesnek sem számít. Ugyanakkor a lepattanóharcot 42–29-re hozó Olympiakosz nem remegett meg a hullámvölgye után sem, s tavaly után idén is bejut a kontinens topsorozatának fináléjába, ahol majd vagy a Real Madrid vagy pedig a Barcelona lesz az ellenfele.

Az Olimpiakosz legjobb dobói: Hines, Antics 13-13, Szpanulisz, Perpeloglu 8-8
A CSZKA legjobb dobói: Weems 13, Hjapa 11, Kaun, A. Jackson 7-7

Felipe Reyes 17 ponttal terhelte meg a Barcelona gyűrűjét (Fotó: Action Images)
Felipe Reyes 17 ponttal terhelte meg a Barcelona gyűrűjét (Fotó: Action Images)



ELŐDÖNTŐ
Real Madrid (spanyol)–Barcelona (spanyol) 74–67

Az idény közben Pete Mickealt tüdőembólia miatt elvesztő, Nate Jawait sérülése okán csak limitáltan használó, CJ Wallace-t pedig messze sem százszázalékos állapotában csak erőltető Barcelona masszív játékkal kezdett a „csupán” Marty Pociust nélkülöző Real ellen, de a madridiak cseresora – élén a 12 pontos, 9 gólpasszos Sergio Rodríguezzel – át tudta venni a vezetést és a mérkőzés irányítását, Pablo Laso csapata pedig 28–15-re nyerte a második etapot, ezzel hat egységnyi fórral mehetett el a nagyszünetre a spanyol bajnoki listavezető, mely a Maccabit söpörte ki a Final Fourba vezető párharcban.

A fordulást követően Marcelinho Huertas (19 pont, 6 lepattanó) hátára vette a Barcát és elképesztő egylábas kosaraival nem csak újra átlendítette a holtponton a Pascual-tanítványokat, hanem az ellenfelet is demoralizálta, ennek hatására a 18 pontos, 12 lepattanós dupla duplát szállító exmadridi Ante Tomic körül felszabadult egy kis hely védekezésben és támadásban a kilencedik(!) Final Fourján résztvevő Sarunas Jasikevicius is oktatott. 10 ponttal nyerte meg a harmadik 10 percet a katalán csapat, s az így kiharcolt hárompontos előnyt még öttel megtoldotta az esélytelenebbnek vélt, de a Real számára igencsak mumusnak számító Barcelona.

Ugyanakkor hiába fogott ki gyenge napot Rudy Fernandez (8 pont, 10-ből 3 mezőnyből, 5 lepattanó, 4 gólpassz), pár klasszis megoldással felélesztette övéit, majd Sergio Llull (13 pont, 4 lepattanó) távolijai is újra ültek, sőt, a veterán Felipe Reyes (17 pont, 5 lepattanó) gyönyörűen kihasználta, hogy Jawai nem egészséges és nem képes felvenni a tempót, valamint, hogy Ante Tomic fárad, az ő kosaraival gyakorlatilag meg is pecsételte a katalánok sorsát hosszú böjt után Euroliga döntőbe jutó Real, mely vasárnap este a tavalyi bajnok Olimpiakosz ellen teheti fel az „i”-re a pontot, a Barca pedig a bronzmeccsen a csalódott CSZKA-val szemben vigasztalódhat.

A Real Madrid legjobb dobói: Reyes 17, Llull 13, S. Rodriguez 12
A Barcelona legjobb dobói: Huertas 19, Tomic 18, Navarro 9

FÉRFI KOSÁRLABDA EUROLIGA, FINAL FOUR (LONDON)
ELŐDÖNTŐ
Olympiakosz (görög)–CSZKA Moszkva (orosz) 69–52
Real Madrid (spanyol)–Barcelona (spanyol) 74–67
A DÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Olympiakosz (görög)–Real Madrid (spanyol)
A BRONZMÉRKŐZÉSEN
CSZKA Moszkva (orosz)–Barcelona (spanyol)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik