A válság miatt külföldön és itthon is pang a játékospiac

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2009.06.24. 07:31
Az általános pénzügyi válság külföldön és itthon is látványosan sújtja a sportot és azon belül a kézilabdát. Ezt a leggazdagabb európai és magyar férfiklubok egyaránt érzik, mert pang a játékospiac.
A válogatott Gál Gyulát (balra) 2012-ig szóló szerződéséből kell kivásárolnia leendő kérőjének
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
A válogatott Gál Gyulát (balra) 2012-ig szóló szerződéséből kell kivásárolnia leendő kérőjének
A válogatott Gál Gyulát (balra) 2012-ig szóló szerződéséből kell kivásárolnia leendő kérőjének
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
A válogatott Gál Gyulát (balra) 2012-ig szóló szerződéséből kell kivásárolnia leendő kérőjének

Nem túlzás, ha azt mondjuk, a kézilabdában a következő évadban valamennyi élklub elképesztő erőfeszítések árán igyekszik a felszínen maradni, s máris kiadásai csökkentésére törekszik. Ennek egyik legbiztosabb jele, hogy hónapok óta pang a játékospiac, amelyen nagyobb a kínálat, mint a kereslet.

Még a leggazdagabb csapat, a férfi BL-győztes Ciudad Real (spanyol) is óvatosan igazolt, és közben megpróbálja 16 tagúra redukálni a keretét. A sportág klubot cserélő külföldi klasszisaira (Nikola Karabatic, Kasper Hvidt, Olafur Stefansson, Ivano Balic, Siarhei Rutenka, Domagoj Duvnjak) úgy alkusznak, illetve alkudtak Barcelonában, Zágrábban, Kielben, Hamburgban, Koppenhágában vagy Montpellier-ben, mint a kofák a piacon.

Ezen a szinten eurószázezrek, vagy inkább -milliók cserélnek gazdát egy-egy sportági gyémántért, akinek a megszerzéséért vagy megtartásáért – válság ide vagy oda – nagyon ki kell nyitni a pénztárcát.

A költségvetést tekintve egy szinttel lejjebb a magyar férfi élkubok – az MKB Veszprém és a Pick-Szeged – hasonló cipőben járnak. Mindkettő szeretne versenyben maradni az európai legjobbakkal, ugyanakkor szűkítenie kell eddigi bővebb, drágán fenntartott keretét.

Csakhogy az érvényes szerződésüket lobogtató játékosoktól nem könnyű szabadulni, nem egyszerű új együttest találni nekik. Még úgy sem, hogy nyomott áron kínálják őket kivásárlásra, kölcsönadásra.

Az érdeklődés középpontjában mindig a bajnok, a legjobb, vagyis nálunk az MKB Veszprém áll.

Ezért nézzünk egy-két konkrét esetet, részben lezárt, részben még nyitott személyi kérdést.

A Cozma-gyilkosság és következményei miatt temérdek pluszköltséget vállaló klubban jelentős áldozatot hoztak a Gummersbachba tavaly aláíró Marko Vujin visszavásárlásáért. Ez viszont csökkenti a további erősítésekre szánható pénz összegét, sőt élő szerződéses játékosoktól is elköszönne a 16 tagú keret kialakítására törekvő bajnokcsapat.

„Sok a kérdés Veszprémben is, de én csak a magam dolgával foglalkozom – mondta a térdsérüléséből a nyár közepére felépülő Gál Gyula. – Beállós vagyok, és erre a posztra több kiszemeltje is van a klubomnak, ám még nem akadt, aki 2012-ig szóló szerződésemből elfogadható összegért kivásárolna."

A minap a német Gummersbachhal hírbe hozott Putics Barna is sorsa jobbra fordulását várja.

„A kölcsönadásom is szóba jöhet, de jobban szeretném, ha kivásárolna a német együttes, amellyel még nem kötöttünk megállapodást – tájékoztatott Putics Barna. – A magam ügyében már tárgyalok, a Veszprém és a Gummersbach megbeszéléseinek alakulásáról nincs újabb hírem."

A jelek szerint nem tolonganak a klubok a Veszprémből távozni szándékozó Zsarko Sesumért, Marko Bagaricért és Zsarko Markovicsért sem. A Cozma-gyilkosságkor fél veséjét vesztő Ivan Pesic kapus a minap Veszprémben járt orvosi ellenőrzésen. Dr. Mahunka Zsolt csapatorvos szerint a labor- és az ultrahangleletei jók, de még kérdéses, mikor kezdheti el az edzéseket (friss hír: az Uniqa biztosító átvállalta Pesic horvátországi rehabilitációs költségeit). A klub viszont elengedné a a horvát játékost, hiszen már a harmadik kapusát, a válogatott Liszkai Szilvesztert is kölcsön akarja adni (Fazekas Nándor és Dejan Perics lesz a gárda két hálóőre az új évadban).

Újonc lehet Veszprémben Császár Gábor (Viborg) és Renato Sulic (Celje), de hivatalosan még nem jelentették be az igazolásukat.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik