Perics kapus sérülése átírhatja az erőviszonyokat a fináléban

Vágólapra másolva!
2009.05.16. 13:14
A férfibajnoki döntő párharca szombaton a női BL-finálé után kezdődik. Ahogy az utóbbi években megszoktuk, az MKB Veszprém és a Pick-Szeged egyikük harmadik győzelméig küzd. Felboríthatja az előzetes esélyeket, hogy a Veszprém egyik legjobbja, a kapus Dejan Perics karizomsérülés miatt nem szerepelhet.
Perics kihagyja az idei finálét
Fotó: Mirkó István archív
Perics kihagyja az idei finálét
Perics kihagyja az idei finálét
Fotó: Mirkó István archív
Perics kihagyja az idei finálét
Szombaton 20:30 órakor kezdődik a finálé első mérkőzése Veszprémben, a női BL-döntőt követően. Hosszas egyeztetések után ebben az időpontban tudott ugyanis megegyezni a két klub. Mocsai Lajos csapat hibátlan teljesítménnyel nyerte az alapszakaszt, Szegeden is győzni tudott a gárda, amelyre évek óta nem volt példa. Az alapszakaszgyőzelemnek köszönhetően a döntőben a Veszprémnél a pályaelőny, ami azt jelenti, hogy eggyel több mérkőzést vívhatnak hazai pályán, mint a rivális.

A veszprémieknek nagy hátrány ugyanakkor, hogy a kézműtét miatt hiányzó Dejan Perics, az együttes bravúrkapusa nem védhet, de szintén nem szerepelhet a térdsérüléssel bajlódó Gál Gyula sem. Pericset a fiatal, de már a válogatottba is behívott Liszkai Szilveszter helyettesíti a bajnoki döntőben.

„Az igazi nagy vizsga csak most következik néhányunknak Veszprémben, köztük nekem is – mondta a tehetséges kapus. – A rövid bajnoki szünetben rengeteget gyakoroltuk a kapus és védelem közti együttműködést. Videofelvételek alapján megtanultam a szegedi belső játékosok lövőrepertoárját. Nagy segítséget nyújtott Perics és Mocsai Lajos is. Nincs bennem félsz, a nagy tét inkább feldob, mintsem nyomaszt. Hazai pályán nyernünk kell.”

A védelem és a kapus összehangolt játékáról a szerb Ivan Lapcsevics, a világ egyik legképzettebb védőspecialistája is sokat tud

„Perics kiválása miatt még jobb védekezésre van szükségünk – vélekedett Lapcsevics. – Szoros felügyelet jár a szegedi átlövőknek, nehogy belelendüljenek. Már csírájában el kell fojtanunk lövési kísérleteiket. Ez megnyugtatná, s önbizalmat adna Liszkainak.”

Iváncsik Gergő, a veszprémiek balszélsője arról beszélt, hogy csapata veretlen a bajnokságban, ami a sok súlyos csapás árnyékában szinte csoda, s a gárda morális erejét tükrözi.

„Most viszont abba a szakaszba érkeztünk, hogy ha nem figyelünk, mindent elveszíthetünk – mondta Iváncsik. – A Pick a legnagyobb hazai riválisunk, amely most úgy érezheti, Perics kiválásával meggyengültünk, s esetleg nyerhet Veszprémben.”

Mocsai Lajos, a veszprémiek edzője szerint a két csapat nagyon jól ismeri egymást, igazán váratlan és meglepő fordulattal egyik sem tudja meglepni a másikat. Veszteségei ellenére a Veszprém csapatszelleme töretlen, s erre még inkább szükség lesz Perics kiválása miatt. A nagyon erőszakos, precíz védekezés lehet a Veszprém győzelmének alapja.

A Pick-Szeged világklasszis kapusa, Puljezevics Nenad mindig hatalmas ambícióval várja a nagy tétre menő csatákat.

„Sajnálom Pericset, a sérülés minden sportoló rémálma – mondta a válogatott kapus. – A Veszprém azonban nem egyenlő Periccsel, mert sok olyan játékosa van vetélytársunknak, aki képes eldönteni egy-egy meccset. Gál hiányát is át tudja hidalni. Négy vagy öt meccsen dől el a párharc”

„Súlyos hiba lenne azzal foglalkozni, hogy nincs Peric. Nekünk csak magunkra kell figyelnünk, keményen és határozottan kell védekeznünk, okosan támadnunk. Egyik csapat sem tud újat előhúzni a pakliból, csak a precíz, pontos játék vezethet eredményre. A késői kezdés miatt péntek este edzünk, igazán nincs jelentősége, hogy mikor játszunk, ez semmit sem befolyásol”– mondta Vladan Matic, a Pick-Szeged edzője a Délmagyarország című napilapban.

FÉRFI KÉZILABDA NB I

A DÖNTŐ PROGRAMJA
1. mérkőzés: 2009. 05. 16. 20:30 MKB Veszprém–Pick-Szeged TV: Sport1
2. mérkőzés: 2009. 05. 19. 18:00 Pick-Szeged–MKB Veszprém TV: Sport1
3. mérkőzés: 2009. 05. 24. 12:45 MKB Veszprém–Pick-Szeged TV: m1
4. mérkőzés: 2009. 05. 28. 18:00 Pick-Szeged–MKB Veszprém TV: Sport1 (ha szükséges)
5. mérkőzés: 2009. 05. 30. 18:00 MKB Veszprém–Pick-Szeged TV: Sport1 (ha szükséges)

A 3. HELYÉRT
1. mérkőzés: 2009. 05. 15. 18:00 Dunaferr–PLER 30–22
2. mérkőzés: 2009. 05. 20. 18:00 PLER–Dunaferr
3. mérkőzés: 2009. 05. 23. 18:00 Dunaferr–PLER
4. mérkőzés: 2009. 05. 27. 18:00 PLER–Dunaferr (ha szükséges)
5. mérkőzés: 2009. 05. 30. 18:00 Dunaferr–PLER (ha szükséges)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik