Formális visszavágók: biztosra vehető lengyel és svéd továbbjutás

Vágólapra másolva!
2007.06.11. 09:34
A norvégiai férfi kézilabda Európa-bajnokságra pótselejtezett a hétvégén tizennyolc válogatott, köztük az első mérkőzésen Litvániában öt góllal győztes magyar együttes. A további nyolc párharc érdekességei közé tartozik, hogy a lengyel együttes idegenben, a svéd otthon szinte már az első találkozón eldöntötte a továbbjutást. De nagy lépést tett az Eb-szereplés felé a mieinkhez hasonlóan az idegenben győztes cseh, illetve montenegrói együttes. A szerbek viszont izgalmas és mozgalmas visszavágó elé néznek Izlandon, hiszen hazai pályán csupán egygólos előnyre tettek szert.
Csehország remek hajrával és idegenbeli győzelmével nagy lépést tett az Eb-részvétel felé
Csehország remek hajrával és idegenbeli győzelmével nagy lépést tett az Eb-részvétel felé
Csehország remek hajrával és idegenbeli győzelmével nagy lépést tett az Eb-részvétel felé
Csehország remek hajrával és idegenbeli győzelmével nagy lépést tett az Eb-részvétel felé
Az év eleji, németországi vb-n döntős, a fináléban csak a házigazdáktól vereséget szenvedő lengyel együttes nem kapott túl nehéz feladatot Hollandiával. Az eindhoveni találkozó a papírforma jegyében telt, hiszen a szünetben már kilenc góllal - 17-8-ra - vezettek a vendégek, akik végül tizenegy góllal nyerték a találkozót.

A lengyelek esetében a hazai visszavágó ugyanúgy puszta formalitásnak tűnik, mint a svédekében, akik hazai pályán a románokat verték, szintén tizenegy góllal. A szünetben már itt is kilenccel vezetett az esélyesebb gárda.

Az idei vb-ről lemaradó svédek aligha bukják innen el a továbbjutást az idegenbeli visszavágón, annál ők sokkal jobban akarják bizonyítani, hogy helyük van a világ-, illetve ezúttal a kontinens elitjében. A tavalyi pótselejtező buktája csak egyszeri kisiklás volt.

Érdekesség, hogy egy éve az izlandi válogatott tréfálta meg, tulajdonképpen csak kisebb meglepetést és nem szenzációt szolgáltatva a svédeket, amely most ismét egy nagy fába vágta a fejszéjét.

Nem mondhatjuk, hogy Fortuna az izlandiak kezét fogta a sorsoláskor, hiszen amíg tavaly a svédek ellen kellett felvenniük a küzdelmet, addig ezúttal a szakágban szintén acélos szerbek vártak rájuk.

Az izlandiak viszont egyáltalán nem szeppentek meg a Nisben megrendezett első találkozón, a szünetben egy góllal vezettek és végül csak eggyel kaptak ki. Dobott 29 góljuk elismerésre méltó, a szerbeknek bizony alaposan össze kell kapniuk magukat, ha ott akarnak lenni Norvégiában. Tavaly a svédek idegenben nyertek ugyan eggyel a visszavágón, de mivel előtte otthon néggyel kikaptak, kiestek.

Nehéz visszavágó elé néz a szlovákokat hazai pályán ugyancsak egy góllal verő ukrán gárda, amely sajnálhatja, hogy szünetbeli hatgólos előnyéből a végére ötöt leadott.

A szlovének a macedónokat öt góllal verték - a szünetben még egyenlő, 14-14 volt az állás -, a továbbjutás ebben a párban is abszolút nyílt maradt.

A fehéroroszok a félidei háromgólos előnyüket a végére további hat góllal toldották meg Svájc ellen, előbbiek így képletesen szinte már csomagolhatnak is az Eb-re.

A portugálok Lagosban az első félidőben még tudták tartani a lépést Montenegróval - a szünetben 14-14 -, de a második félidőt, így a mérkőzést két góllal nyerő vendégek már nyeregben érezhetik magukat.

Nagy hajrát vágtak ki Rigában a csehek a házigazda lettek ellen: utóbbiak hiába vezettek a szünetben két góllal - 16-14 -, a végén egygólos győzelmüknek és így idegenben kiharcolt előnyüknek a vendégek örülhettek.

EURÓPA-BAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK:
Hollandia Lengyelország 20-31
Ukrajna Szlovákia 29-28
Szlovénia Macedónia 33-28
Lettország Csehország 30-31
Fehéroroszország Svájc 33-24
Svédország Románia 36-25
Portugália Montenegró 28-30
Szerbia Izland 30-29
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik