Pogacar ismét nyert, de Bernal a nap hőse

Cz. Á.Cz. Á.
Vágólapra másolva!
2024.03.23. 17:37
Egan Bernal volt a nap hőse (Fotó: Getty Images)
Mikel Landa önerőből megtartotta második helyét, sőt növelni is tudta az előnyét, hasonlóan az élen álló Tadej Pogacarhoz.

Az összetett első helyét hatalmas kérdések már a Katalán kör szombati szakasza előtt sem övezték. Ennek ellenére a hatodik, egyben utolsó előtti versenynap a vonalvezetés és a dobogós helyekért folyó csata miatt mégis igazán izgalmasnak ígérkezett. A Berga és Queralt közti csaknem 155 kilométeren voltak próbálkozások, ilyen volt például, amikor egy tizenkét tagú csoport meglógott a többiek elől, benne persze a verseny éllovasával, Tadej Pogacarral és az összetettben őt közvetlenül követő Mikel Landával.

Az utolsó előtti emelkedőn aztán tényleg megindult a kétszeres Tour de France-győztes szlovén, a Collada de Sant Isidre keskeny erdei útja tökéletes terep volt ehhez. Pillanatokon belül egyedül is maradt, innentől pedig sok kérdés nem maradt, mármint ami a szakaszt illeti, a teljes versennyel kapcsoltban eddig sem igazán volt. A hét talán legemlékezetesebb pillanata is Pogacarhoz kötődik, merthogy az utolsó emelkedőn már 29 kilométeres szökésben lévő klasszis egyszerűen rásózott egy nagyot az előtte haladó motorra, jelezve hogy húzza meg a sofőrje a gázkart.

A nap hőse viszont mindenképpen Egan Bernal volt, aki ugyebár Pogacarhoz hasonlóan szintén Tour-győztes, de ismeretes, hogy 2022 januárjában horror balesetet szenvedett edzésen, amelynek folyományaképpen lényegében a nulláról kellett felépítenie magát. A még mindig csak 27 éves kolumbiai Landával lépett meg a többiektől, az ereje pedig végig kitartott, olyannyira, hogy második helyével az összetett dobogójának aljára is fellépett.

Valter Attila korán leszakadt a legjobbaktól, minden bizonnyal csapatutasításra, hiszen a záró barcelonai szakasz karaktere passzol majd a magyar bringás versenyzői profiljához, ráadásul csapattársainak – Sepp Kussnak és Cian Uijtdebroeksnak – nem igazán lehetnek nagyra törő tervei összetettben.

 „A középső hegy nagyon nehéz volt, kicsit keményebbre sikerült, mint vártuk. Noha nagyon messze volt a végétől, tízen-tizenhárman értek fel együtt a tetejére, ott nagyon szétszakadozott a mezőny” – értékelt az M4 Sport helyszíni stábjának Valter, aki szerint a királyetap volt a legnehezebb az idei versenynapjai közül. A Coll de Pradellen hátrébb volt, mint szeretett volna, mivel próbálták nehezíteni előtte a versenyt, dolgoztak például egy szembeszeles részen is. „Kicsit hamarabb kiszálltam a versenyből, mint szerettem volna, a csapatnak sem volt kifejezetten jó napja.”

Előre tekintve elmondta: az etap végén valamennyire spórolni kezdett a zárószakaszra gondolva: a katalán körverseny vasárnap a Barcelona környéki 145,3 kilométeres szakasszal zárul, két éve itt második lett Valter.

„Nagyon várom, főleg a tegnapi nap után, amikor nagyon jól mentek a rövidebb emelkedők. Bizakodó vagyok” – fogalmazott. Versenytapasztalataira utalva leszögezte ugyanakkor: az, hogy korábban teljesített már remekül ezen a helyszínen, nem jelenti azt, hogy ezúttal is olyan jól fog menni. Mint mondta, akár a nap szökésébe bekerülve, akár az élcsoportban kitartva igyekszik minél jobb eredményt elérni.

103. KATALÁN KÖRVERSENY

6. szakasz (Berga–Queralt, 154.7 km):
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Emirates) 4:11:53 óra
2. Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 57 másodperc hátrány
3. Landa (spanyol, Soudal-QuickStep) 57 mp h.

62. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 17:06 p h.

Az összetett állása
1. Pogacar 25:06:16
2. Landa 3:31 p h.
3. Bernal 4:53 p h.

41. Valter 31:28 p h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik