Tour de France: űridők és emberfeletti teljesítmények közepette is a földön maradni

CZIPÓ ÁDÁMCZIPÓ ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2023.07.24. 13:38
null
A sárga trikós Jonas Vingegaard nem elégszik meg idén a franciaországi győzelmével (Fotó: Reuters)
Hozd ki magadból a maximumot úgy, mint Vingegaard, de tudj úgy alulmaradni, mint Pogacar – ez a 110. Tour de France tanulsága. Mint beszámoltunk róla, a vége sima lett, mégis a versenysport esszenciája az, amit az elmúlt három hétben láthattunk.

 

SZINTE A SEMMIBŐL FELTŰNT EGY DÁN SRÁC, aki egy csapásra felforgatta a kerékpársportot. Persze ez elmondható (más nemzetiséggel) Tadej Pogacarról is, viszont ebben a tekintetben az idei Tour de France a korábbinál is vastagabb tollvonással húzta alá a szlovén és Jonas Vingegaard csatáját. És persze, lehet mondani, hogy nem egyenlő pályák, egyenlő esélyek jellemezték az idei versenyt, ugyanis Pogacar csuklósérülés miatt két hónap versenyzés nélküli kényszerpihenőre vonult, és mint utóbb kiderült, ez (is) nagyban közrejátszott abban, hogy nem volt százszázalékos erőnléti állapotban. Ez pedig kisebb mértékben a harmadik hét elején rendezett egyéni időfutamon, majd egy nappal később a Col de la Loze-on kijött.

Ezzel pedig a Jumbo-Visma második Grand Tour-sikerét könyvelheti el 2023-ban, ami azt jelenti, hogy a Vuelta a Espanán meglehet a történelmi triplázás. A szerencse mindkét alkalommal a Valter Attilát is foglalkoztató holland istálló mellé állt, hiszen míg Remco Evenepoel pozitív koronavírusteszt miatt adta fel a Giro d'Italiát májusban, addig Pogacar dolgát az említett sérüléséből fakadó hátrányok nehezítették meg. Előbbi esetben Primoz Roglic, Franciaországban pedig Vingegaard tökéletesen használta ki az adódó lehetőséget, kevés szakaszon nagyokat nyerve.

Valamivel filozofikusabb vizekre evezve: ez a három hét megmutatta a kerékpársport erősségeit, gyengéit, vonzó és adott esetben unalmasabb jellemzőit is. Az viszont biztos, ez a sport az, ami és nem is akar más lenni. Mert természetesen veszélyt jelentenek a nézők, erről például Sepp Kuss tudna hitelesen mesélni, aki egy szelfiző rajongó miatt bukott, vagy éppen Pogacar, akinek egy fontos támadása hiúsult meg előtte – a sűrű nézősereg miatt – lassan haladó motoros miatt. Viszont a sportág legfontosabb, legnívósabb, legnagyobb tétre menő versenye is emberi tudott maradni, amihez persze hozzájárul az is, hogy ezek az egyébként embertelen teljesítményre képes srácok sztárok, de mégsem a futballistákhoz hasonló elérhetetlen celebek. Vingegaard és Pogacar ráadásul az éles, izgalmas, mégis végletekig korrekt és méltóságteljes versenyzést mutatta be ismét, még akkor is, ha ezúttal nem kaptunk olyan csodálatos jelenetet, mint egy évvel ezelőtt, amikor a bukó szlovént bevárta legnagyobb riválisa egy lejtmenetben.

Pogacar mintaszerű vesztes, aki példa lehet minden fiatalnak. Gondolhatnánk, könnyű korrektnek lenni, amikor közte és a győztes között hét és fél perc dönt. Mégis éppen emiatt lehet olyan nehéz feldolgozni, lévén a két bringás valódi teljesítménye között közel sincs ekkora differencia, ráadásul két héten keresztül fej fej mellett haladtak, nem utalt semmi arra, hogy jó 24 óra leforgása alatt teljesen elúszik Pogacar versenye.

Vingegaard második sikerével több klubba is belépett, és eggyel magasabb lépcsőfokon áll a sportág legendáinak rangsorában, ám ezzel nem elégszik meg – 2023-ra sem. „     Találkozunk Barcelonában”      – tudatta vasárnap reggel, hogy ő is ott lesz Roglic mellett a Vueltán. Hogy kinek lehet esélye felvenni a harcot azzal a sorral, amelyben két ilyen vezér megy majd az összetettért, sőt amelyben minden bizonnyal Valter Attila is ott lehet, az hatalmas kérdés.

Jonas Vingegaard (Fotó: Reuters)
Jonas Vingegaard (Fotó: Reuters)

 

NÉVJEGY
Jonas VINGEGAARD RASMUSSEN
Született:   1996. december 10., Hillerslev
Magasság/súly:    175 cm/60 kg
Sport, szakág:    országúti kerékpár
Amatőr csapatai:   Thy Cykle Ring (2007–2012), Aalborg Cykle Ring (2013), Odder CK (2014–2016)
Profi csapatai:   ColoQuick-Cult (2016–2018), Jumbo-Visma (2019–)
Legnagyobb sikerei:    Tour de France-­győztes (2022, 2023), Tour de France-2. (2021), Critérium
du Dauphiné-győztes (2023), Baszk körverseny-győztes (2023), Tirreno–Adriatico-2. (2022), La Drome Classic-győztes (2022), Settimana Internazionale Coppi e Bartali-győztes (2021), Gran Camino-győztes (2023)

110. TOUR DE FRANCE
21., utolsó szakasz (Saint-Quentin-en-Yvelines–Párizs, 115.1 km):    
1. Jordi Meeus (belga, Bora-Hansgrohe) 2:56:13 óra, 2. Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) azonos idővel, 3. Groenewegen (holland, Jayco AlUla) a. i., ...113. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 2:12 perc hátrány
Az összetett végeredménye:  1. (sárga trikóban) Jonas Vingegaard 82:05:42 óra, 2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Emirates) 7:29 p h., 3. Adam Yates (brit, UAE) 10:56 p h. A gyorsasági pontverseny végeredménye:   1. (zöld trikóban) Jasper Philipsen 377 pont, 2. Mads Pedersen (dán, Lidl-Trek) 258, 3. Bryan Coquard (francia, Cofidis) 203. A hegyi pontverseny végeredménye:    1. (pöttyös trikóban) Giulio Ciccone (olasz, Lidl-Trek) 106, 2. Gall (osztrák, AG2R Citroën) 92, 3. Vingegaard 89.  A 25 éven aluliak versenyének végeredménye:    1. (fehér trikóban) Tadej Pogacar 82:13:11, 2. C. Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 5:48 p h., 3. Gall 8:40 p h. A csapatverseny végeredménye:   1. Jumbo-Visma 247:26:17, 3. UAE Emirates 7:13 p h., 3. Bahrein Victorious 22:01 p h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik