Kerékpár: a „technikai dopping” magyar feltalálója óriási leleplezést emleget

Vágólapra másolva!
2016.12.18. 22:24
Varjas István, magyar feltaláló egy januárra ígért televíziós műsor kapcsán – melynek témája a kerékpársport legújabb veszélyforrása, a technikai dopping lesz – azt nyilatkozta a Le Monde-nak, hogy az akkora hatással lesz a kerékpárra, mint az 1998-as Festina-botrány.

Utóbbi a csoportos és szervezett doppinghasználatról lebbentette fel a fátylat, és a sportágon túl az első számú versenynek tekinthető Tour de France-ra is rendkívül negatív hatást gyakorolt.Utóbbi a csoportos és szervezett doppinghasználatról lebbentette fel a fátylat, és a sportágon túl az első számú versenynek tekinthető Tour de France-ra is rendkívül negatív hatást gyakorolt.

A technikai dopping atyjának tartott Varjas annak idején nem a versenysportra gondolva találta fel a kerékpár teljesítményét megnövelő, a kerékpározót segítő eszközt, de a kirakatnak számító profik persze lecsaptak az értékes, viszont újszerűsége miatt nehezen leellenőrizhető lehetőségre.

„Akár távolról is be lehet kapcsolni a szerkezetet, egy távirányító vagy egy óra segítségével – mondta Varjas. – Mindezt úgy, hogy még maga a versenyző sem feltétlenül veszi észre, csupán azt, hogy jó napja van.”

A feltaláló szerint nagyon egyszerűen kimutatható a plusz technikai segítséget igénybe vevők csalása: az akkumulátorokkal megspékelt kerekek ugyanis 800 grammal nehezebbek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik