Giro: Merlier nyerte az első sprintszakaszt, de Pogacar majdnem megtréfálta

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.05.06. 17:38
Merlier (középen) 42. profi győzelmét ünnepelhette (Fotó: Getty Images)
Az idei Giro d'Italia harmadik szakaszát rendezték meg hétfőn, az olasz körverseny első olyan etapja volt ez ebben az évben, amelyre a klasszikus sprinterek fenhették a fogukat. Nos, a Novara és Fossano közötti 166 kilométeres táv végén a nagy sprintet Tim Merlier nyerte meg, de az összetett éllovas Tadej Pogacar majdnem megtréfálta a mezőnyt.

 

A hétfői 166 kilométer első felét bátran ajánlhatjuk szívbetegeknek megtekintésre, ugyanis hosszú ideig semmi említésre méltó sem történt: a rajt után a mezőny kényelmes tempóban haladt, a bringások kedélyesen beszélgettek egymással, viccelődtek, végül az egyetlen hegyi hajrá hozott némi izgalmat; közel 60 kilométer megtétele után Lilian Calmejane gyűjtötte be a hegyi versenyért járó pontokat. Pillanatokkal később pedig elkezdett esni, és meg is szakadt a főmezőny, ráadásul elöl csupa kiváló sprinter haladt, míg az összetettet vezető Tadej Pogacar az üldözők között tekert, de másfél percnél nagyobb előnyt nem tudtak kialakítani a szakasz közepén lévő két részhajrára hajtó csoport tagjai. Aztán mindkét sprintet Jonathan Milan nyerte meg, majd össze is ért a két csoport.

A célhoz közeledve némileg trükkös viszonyok fogadták a mezőnyt, egyrészt 4.5 kilométerrel a cél előtt másfél kilométer hosszan öt százalékos emelkedő várta a kerékpárosokat, másrészt itt is szemerkélt az eső. A kettő együttes hatását kihasználva Pogacar rákontrázott a támadást indító Mikkel Honoré megmozdulására az emelkedő közepén, majd Geraint Thomas is csatlakozott hozzá, és előbbi hamar fel is hagyott a támadással, utóbbi kettőt pedig az összeálló sprintervonatok a felvezetés végén, 300 méterrel a cél előtt befogták. A hajrá igen szorosan alakult, és a Quick-Step belgája, Tim Merlier bizonyult a leggyorsabbnak, körülbelül negyedkeréknyivel előzve meg Milant.

Merlier a szakaszgyőzelem mellett annak is örülhet, hogy kedden ő viselheti a legjobb sprinternek járó ciklámen színű trikót – ugyanúgy 63 ponttal áll a hétfői szakasz után, ahogy a második Milan. A trikó azért az övé, mert egy szakasz első helye többet nyom a latban, mint a részhajrák megnyerése.

Ami a mezőny egyetlen magyar indulóját, Valter Attilát illeti: sokáig eseménymentes napot tudhatott maga mögött, ám a részhajráknál csapata, a Visma-Lease a Bike kapitánya, a legjobb 25 éven alulinak járó fehér trikót viselő Cain Uijtdebroeks leszakadt Pogacarék csoportjáról, ezért vissza kellett maradnia segíteni. Végül sikerült a fiatal belgát felhozni a pelotonhoz, s a magyar bajnok Valter a főmezőnytől lemaradva, egy kisebb csoport tagjaként a 95. helyen, 27 másodperc hátránnyal érkezett be a célba, míg összetettben két helyet előrelépve a 41. helyen áll.

A SZAKASZ ÖSSZEFOGLALÓJA

A 25 éves magyar kerékpáros az M4 Sport helyszíni stábjának elmonda, vannak ilyen kétarcú szakaszok a Grand Touron, de azért az furcsa volt, hogy egy óra elteltével sem alakult ki szökés.

„Ilyenkor az a forgatókönyv, hogy vagy ez marad a végéig, és akkor viszonylag nyugis napunk van, vagy az, ami most volt. Benne volt a levegőben, hogy nagyon könnyű menésből nagyon kemény menés lesz” – elemezte a szakaszt. Hozzátette, a sprinterük benne volt az élcsoportban, és remélte, hogy az a mezőnyrész, amelyben ő teker – mivel az élen nem volt összetettbeli esélyes – feladja az üldözést. Mint mondta, kellemesebb lett volna, ha nem ekkora a tempó, főleg, amikor elkezdett esni az eső.

„Jobb, amikor a 25. helyért megy a mezőny, akkor kicsit nyugodtabb, mint amikor a győzelemért. Főleg az utolsó negyven volt nagyon nehéz, amikor három részre szakadt a mezőny. Onnantól nekem is dolgoznom kellett, hogy Cian visszaérjen. Így nem mondhatom, hogy könnyű nap volt összességében” – fejtette ki. Elismerte, nem volt szerencsés, hogy hátul tekertek, sokkal jobb lett volna, ha elöl mennek, de szerinte gyorsan összekapták magukat, és megoldották a feladatot.

Az előző napi bukásáról azt mondta: „Nagyon szerencsésen estem, semmi bajom, semmi horzsolásom nincs. Ritka jól estem. Kicsit fáj a térdem, de csak a szakasz végére kezdett el fájni, pont amikor elkezdtünk nagyon gyorsan menni az utolsó negyvenben. De ez az a fajta fájdalom, amiről tudod, hogy el fog múlni egy-két napon belül, úgyhogy nem aggódom.”

KERÉKPÁR
GIRO D’ITALIA
3. SZAKASZ (Novara–Fossano, 166 km)
1. Tim Merlier (belga, Soudal Quick-Step) 3:54:35
2. Jonathan Milan (olasz, Lidl-Trek) azonos idővel
3. Biniam Girmay (eritreai, Intermarché-Wanty) a. i.
...95. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 27 mp hátrány
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 11:03:02
2. Geraint Thomas (brit, INEOS) 46 mp h.
3. Daniel Martínez (kolumbiai, BORA - hansgrohe) 47 mp h.
...41. Valter Attila 7:47 p h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik