Európa gondos gazdája – Football Benchmark-riport a Bayern Münchenről

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.03.12. 12:07
Manuel Neuer 2011, Thomas Müller 2000 óta tartozik a Bayern kötelékébe (Fotók: AFP, Imago Images)
Az európai labdarúgás üzleti információinak adatbázisa, a Football Benchmark (FB) legfrissebb riportjában a kontinens nyolc topligájának – Anglia, Spanyolország, Németország, Olaszország, Franciaország, Portugália, Hollandia, Törökország – 2022–2023-as bajnokait mutatja be, összehasonlítva és elemezve üzleti, illetve pénzügyi eredményeiket a legfontosabb teljesítménymutatók alapján. Sorozatunkban az egyes bajnokokra vonatkozó elemzéseket tesszük közé – negyedikként az örök „gondos gazda”, a Bayern München következik.

 

 

A Bayern München nemcsak a német, az európai klubfutballban is kiemelt szerepet tölt be, ráadásul a bajorok szinte állandósuló sportszakmai sikerei a pénzügyekben is testet öltenek. Ezzel együtt könnyen lehet, hogy a mostani idény, ha nem is korszakváltást, de egyfajta törést hoz az Allianz Arenában, és ennek a törésnek az előjeleit már tavaly észlelni lehetett. Tegyük gyorsan hozzá, hogy itt elsősorban a klubvezetőség személyi kérdéseiről, illetve a futballcsapat gyakorlati problémáiról és nehézségeiről van szó, ám egyrészt az utóbbi nem süllyed olyan mélyre, hogy érdemben tegye tönkre a Bayern pénzügyeit, előbbi pedig legfeljebb csak kisebb-nagyobb eltéréseket eredményez az egyesület gazdasági koncepciójában, paradigmaváltást semmi esetre sem.

Először is a futballcsapat, ha nem is a szokásos díszmenetben, de 2023-ban csak megszerezte a Bundesliga bajnoki címét, ami nehézségek ide, feszültségek oda, sorrendben a 11. elsőséget jelentette a 2012–2013-as idény óta. Emellett, az örökös Bajnokok Ligája-résztvevő gárda megint csak eljutott a negyeddöntőig az első számú kontinentális klubtornán, márpedig, ha a bajnokságban alapul vett idénytől nézzük a Bayern BL-teljesítményét, akkor leszámítva a 2018–2019-es évadot (amikor „csak” a nyolcaddöntőig jutott), ezt a fázist mindig elérte a csapat.

Nem véletlen, hogy az FB riportja újfent pozitív pénzügyi mérlegről tudott beszámolni – de nézzük tételesen!

A 2022–2023-as idényben a Bayern München teljes működési bevétele meghaladta a 700 millió eurót, ami a nagy európai klubok trendjének megfelelően azt jelentette, hogy sikerült túlszárnyalni a járvány előtti szintet. Az egy évvel korábbi értékhez mérten 13 százalékos növekedést könyvelhettek el a Bayernnél, ami elsősorban a kereskedelmi és a meccsnapi bevételek jelentős gyarapodásának köszönhető.

A mérkőzésnapi bevételek növekedése arra vezethető vissza, hogy lazítottak a járványra reagáló szabályokon, így a 2017–2018-as idényt követően a vonatkozó bevételek ismét elérték, sőt, kevéssel meg is haladták a 100 millió eurós küszöböt. Meglehet, az elmúlt években egyfajta mesterséges önkorlátozás volt érvényben az Allianz Arenában, ám az idényben mért 58 millió eurós növekedés így is bámulatos, plusz 131 százalékot jelent!

 

A kereskedelmi bevételek növekedése ugyan meg sem közelíti ezt az arányt, ám az ezen a téren mért plusz 9 százalékot más perspektívából érdemes nézni. Először is, az összérték itt a 400 millió eurót haladja meg, azaz, más dimenzióról van szó, másodszor pedig ez a klub történetének legmagasabb vonatkozó mutatója – a működési bevételek három pillére közül természetesen a legnagyobb szeletet teszi ki 57 százalékkal. A kiváló eredményhez a korábban – az Adidasszal, a Deutsche Telekommal, az Audival és az Allianzcal – megkötött hosszú távú együttműködések mellett kellettek az új kereskedelmi aktivitások is. Az egyik ilyen prosperáló kezdeményezés, a Major League Soccer egyik élcsapatával, a Los Angeles FC-vel közösen indított vállalkozás, a Red&Gold Football a tehetséges fiatal játékosok képzését, valamint a klub vonzerejének és elérhetőségének növelését célozta meg. Nem mellesleg a Red&Gold Football a Racing Club de Montevideo, Uruguay egyik legjelentősebb utánpótlás-nevelő egyesületének többségi részvényesévé is vált.

A működési bevételeket alkotó pillér e két komponensének bámulatos növekedésének fényében szinte meglepő, hogy a harmadik részleg, a közvetítési jogokból származó bevételek terén szinte nem történt változás. Persze, ha német precizitással vesszük górcső alá, akkor 5 százalékos csökkenést fedezhetünk fel, ami egy ekkora tételnél cirka 10 millió eurót jelent, merthogy ez a bevételi forrás, mint a 2018–2019-es idény óta mindig, most is meghaladta a 200 millió eurót. Érdemes látni, hogy a közvetítési jogokból származó összbevétel több mint fele az UEFA-tól származik, ami elsősorban a már említett negyeddöntős szereplésnek köszönhető. A Bayern szokás szerint simán abszolválta a csoportkört (pedig a későbbi döntős Internazionale mellett a Barcelona is a kvartett tagja volt), a nyolcaddöntőben kettős győzelemmel búcsúztatta a Paris Saint-Germaint, hogy aztán a torna végső győztese, a Manchester City jelentse a végállomást.

 

A Bayern fiskális sikereinek egyik titka, hogy a rendszeresen magas bevételek mellett a kiadási oldalon nem jelentkezik túl nagy ellensúly. Jóllehet, a személyi jellegű költségek az előző idényhez képest 19 százalékos emelkedést mutatva 386 millió euróra kúsztak fel, ám ennek az értéknek a bevételekhez viszonyított aránya alig három százalékpontot növekedett, és továbbra is csak 55 százalék, ami kifejezetten az egészséges működés kategóriájába esik. (Az UEFA ajánlása 70 százalékban állapítja meg a személyi költség/bevétel arányának felső küszöbét.)

A személyi jellegű kiadásokat egy klubnál többnyire a játékosok bértömege befolyásolja, márpedig a Bayern keretében egy igen jelentős változás történt 2022 nyarán: nyolc év müncheni szolgálat után Robert Lewandowski a Barcelonához igazolt. A lengyel csatár nemcsak a 45 millió eurós árával, a bértáblán elfoglalt előkelő helyének feladásával is jelentős mozgásteret adott a bajoroknak, akik nem voltak szívbajosak: Matthijs de Ligtért 67, Sadio Manéért 32, a 18 éves csodagyerekért, Mathys Telért 20 millió eurót fizettek, és máris nettó 41 millió eurós transzferkiadást könyvelhettek el.

Harry Kane gyorsan vezéregyéniséggé vált

A személyi jellegű költségek növekedése és az átigazolási piacon mutatott aktivitás ellenére a Bayern München sorozatban a 31. évben számolt be adózás utáni nyereségről, ami 2019 óta a legmagasabb értéket mutatva 23 millió eurót tett ki. Anyavállalatként, a konszolidált, vagyis a kapcsolt vállalkozások eredményeit is számoló nettó eredménye pedig elérte a 36 millió eurót.

Jövő ilyenkor kiderül majd, hogy a Football Benchmark 2023–2024-es riportja hasonlóan jó számokat mutat-e, merthogy nagyon úgy fest, hogy a Bayern München az évtizedes uralkodását követően elveszíti a Bundesliga koronáját. A Bajnokok Ligájában is vékony jégen járt a csapat, a Lazio elleni nyolcaddöntő első mérkőzésén kikapott Rómában (0–1), hogy aztán a müncheni visszavágón helyre billentse a status quót (3–0), így megvan az egymást követő ötödik évben is a legalább negyeddöntős szereplés. Persze Münchenben mindig is hosszú távon gondolkoztak, és óhatatlan, hogy a csúcstól néhanapján még a Bayern is kénytelen elbúcsúzni, a kérdés az, mennyi időre.

Thomas Tuchel (jobbra) és Lőw Zsolt a BL-ben még megmentheti a Bayern idényét (Fotó: Imago Images) 
 

(A következő részben: Paris Saint-Germain)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. március 9-i lapszámában jelent meg.)  

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik