Megkapták a magukét – José Mourinho és a legtöbb végkielégítéssel lelépő futballedzők

BERTA MIHÁLYBERTA MIHÁLY
Vágólapra másolva!
2024.01.30. 14:47
null
José Mourinho az AS Románál is idő előtt volt kénytelen felállni a kispadról (Fotó: AFP)
Edzői pályafutása alatt hatodszor állították fel a kispadról José Mourinhót még azelőtt, hogy lejárt volna a szerződése. És immár hatodszor kapott a portugál mester mesés bánatpénzt – ha mindent összeadunk, forintban számolva 35 milliárdnál jár. Összeállításunkban tételesen megnéztük a 60 éves edző eddigi fájdalomdíjait, és azt is megmutatjuk, a nagy végkielégítéseket tekintve a nemzetközi futballpiacon kikkel emlegethető egy lapon.

 

A sportban a múlt időnek éppúgy nincs jele, mint jelent befolyásoló jelentősége, máskülönben José Mourinho sem került volna lapátra Rómában.

Nem került volna rá, elvégre az öntörvényű portugál edzőfejedelem 2021. július elsején foglalta el „trónusát” az Örök Városban, s kevesebb mint egy év elteltével már nemzetközi trófeához (Európa-konferencialigát nyert a Feyenoord ellen) juttatta a „farkasokat”. Ezzel a sikerrel ráadásul az AS Roma tizennégy „kupátlan” esztendő után nyert végre ismét valami „fényeset”. Újabb egy esztendő múltán, 2023. május 31-én pedig a budapesti Európa-liga-fináléban járt nagyon közel az újrázáshoz, de a Puskás Arénában a Sevilla tizenegyesekkel felülkerekedett a bordó-sárgákon. Ha ehhez hozzászámoljuk a 2022-ben és 2023-ban megszerzett 6. helyet az olasz bajnokságban, talán nem is értjük, mikor, miben és főleg mekkorát vétett Mourinho, hogy alig több mint hét hónappal a nemzetközi kupadöntőt követően megkapja az elbocsátó szép üzenetet.

A Chelsea kétszer is fizetett neki (Fotó: AFP)

Csakhogy a 2023–2024-es idényben már senkit sem érdekeltek az előző évadok dicsőségei, főleg, mert a farkasfalka elég gyámoltalanul vonyított a szép zöld gyepen. A bajnokságban átlagban minden harmadik mérkőzésén fejre állt az együttes, s nyerni is csupán nyolcszor sikerült a húsz találkozóból – ami az idény felénél csak a semmire sem elég 9. helyhez volt jó. És ha ez nem lenne éppen elég kétségbeejtő, az Olasz Kupában a gyűlölt rivális Lazio nyerte meg a két fővárosi klub negyeddöntőjét. Végül az AC Milantól január 14-én elszenvedett 3–1-es vereség tette be a kaput Mourinhónak. „Köszönettel tartozunk Josénak az erőfeszítéseiért és szenvedélyéért, amelyet megérkezése óta láthattunk, de a klub érdeke megítélésünk szerint azt kívánja, hogy azonnali hatállyal változást eszközöljünk” – fogalmazott a kirúgásról hírt adó közleményében a klubot irányító Dan Friedkin és fia, Ryan Friedkin.

Ezzel pedig a portugál mester arra a különleges „bravúrra” lehet büszke, hogy topedzői karrierje során immár a hatodik klubnál állították fel idő előtt, s kapott cserébe szép kerek lelépési díjat. A római végkielégítés a többihez képest legfeljebb zsebpénznek nevezhető, hiszen az évad végén lejáró szerződésű edzőlegenda ezúttal „csak” 3 millió fontnak megfelelő bánatpénzzel vigasztalódhatott.

Bezzeg korábbi munkáltatói lényegesen gálánsabbnak mutatkoztak, amikor kenyértörésre került sor. A legjelentősebb fájdalomdíjat a Manchester United pénzügyi osztálya küldte el a bankszámlájára, miután az Álmok Színházában a harmadik idénye közepén, hat nappal karácsony előtt telt ki az ideje. A csapattal 2017-ben Európa-ligát nyerő szakvezetőt 19.6 millió fonttal kártalanították, ami a végkielégítések európai örökrangsorában is dobogót ér. De akkor sem kellett a befizetendő csekkek és közüzemi számlák miatt aggódnia, amikor 2007-ben a Chelsea (Roman Abramovics tulajdonos-nagyvezírrel rúgta össze a port) 18 millió fonttal tette ki nemcsak a szűrét, hanem a pontot is a két fél kapcsolatának végére. A Real Madridnál 17 millió fontnak megfelelő euróval köszönték meg a szolgálatait, a Tottenhamnél – néhány nappal a Manchester City elleni Ligakupa-döntő előtt – 15 millió fonttal engedték útjára, s még 2015-ben, második Chelsea-korszaka végén is megért a „kékeknek” 8.3 millió fontot „őmou­rinhóságának” elengedése.

A Manchester United 19.6 millió fonttal „kártalanította” Mourinhót 2018-ban

Mindent összevetve így elmondható, a már hat alkalommal is szerződése lejárta előtt elbocsátott José Mourinho kirúgásokból több mint 80 millió fontot kasszírozott – forintban számolva közel 35 milliárdot. Vagyis afféle összegzésként megállapítható, José Mourinho akkor is nyer, ha éppen veszít.
 

Tiszta sor, a nemzetközi futballban jelenleg José Mourinho a végkielégítések koronázatlan királya, de talán nem érdektelen végignézni, kik azok az edzőkollégák, akiket kiemelkedően nagy összeggel tett lapátra éppen aktuális munkáltatójuk.

Antonio CONTE (Chelsea) 26.6 millió font
A furfangos olasz szakember 2016 és 2018 között irányította a Chelsea együttesét, és az első két évadban nem is lehetett panasz a munkájára. 2017-ben bajnoki címet, egy évvel később FA-kupát tett a vitrinbe, a harmadik idényt viszont már nem vele, hanem honfitársával, Maurizio Sarrival kezdte el az együttes, mert Conte összeveszett a vezetőséggel és több kulcsjátékosa bizalmát is elveszítette. A kiakolbólított tréner sokáig pereskedett a klubbal, végül 2020 januárjában egyenesedtek ki a paragrafusok: mindent beszámítva 26.6 millió font bánatpénz ütötte a markát.

Julian NAGELSMANN (Bayern München) 24 millió font
Ha van üzlet, ami kész ráfizetés, hát Julian Nagelsmann és a Bayern München házassága biztosan ebbe a kategóriába tartozik. A jelenleg a német válogatottat irányító szakembert nagyjából 22.5 millió fontnak megfelelő euróért szipkázta el a bajor klub az RB Leipzigtől 2021-ben, hogy aztán kevesebb mint két év után minden idők egyik legmagasabb végkielégítését (a Bild úgy tudja, összesen körülbelül 24 millió fontnyi eurót) kifizetve szabaduljon meg tőle. A történetről amúgy mindent elmond, hogy amikor a müncheni klubot akkor irányító Oliver Kahn, Hasan Salihamidzic duó el akarta küldeni a selyemzsinórt az edzőnek, nem tudta utolérni telefonon, így Nagelsmann végül a sajtóból tudta meg, hogy munkanélküli lett.

Laurent BLANC (PSG) 17 millió font
A játékosként 1998-ban világ-, két évvel később Európa-bajnoki címet nyerő középső védő edzőként a Girondins Bordeaux-nál villantotta meg először különleges képességeit, majd kipróbálta magát a francia válogatott élén is, hogy aztán 2013 és 2016 között a Paris Saint-Germaint vezesse fel a csúcsra. Három bajnoki címmel és két Francia Kupagyőzelemmel alighanem ki is hozta a brigádból a maximumot, de aztán valami megtört, mert 2016 júniusában a vezetőséggel kenyértörésre került sor. Blanc néhány újabb sikerrel szegényebben, ám 17 millió fontnak megfelelő euróval gazdagabban távozott.

Luiz Felipe SCOLARI (Cheslea) 13.6 millió font
Ha a brazil válogatottat 2002-ben világbajnoki címre vezető szakemberről valaha szobrot készítenek, egy jókora vándorbottal a kezében kell majd ábrázolni a hitelesség kedvéért – a 75 éves edző harmincnál is többször váltott munkahelyet az elmúlt négy évtized alatt. Nem mindig önszántából. 2009-ben például alig hét hónap után kapta meg a felmondását a Chelsea-nél. Ahogy a klub akkori közleményéből kiderült, a brazil mester és a „londoni kékek” között egyáltalán nem működött a kémia. Scolari azért nem lehetett bánatos: 13.6 millió font ütötte a markát az előre nem kalkulált távozás következtében.

Thomas TUCHEL (Chelsea) 13 millió font
Hiába nyert 2021-ben Bajnokok Ligáját, európai Szuperkupát és klub-vb-t a Chelsea-vel a Thomas Tuchel, Lőw Zsolt páros, a szakembernek és stábjának a következő év szeptemberében kitelt a becsülete az edzőket olykor zokniként cserélgető londoni egyesületnél. A hírek szerint a gyenge idénykezdést (és főleg a Dinamo Zagreb elleni BL-vereséget) viselte nehezen az akkori új tulajdonosi kör. Tuchel nagyon csalódottan nyilatkozott a döntést követően, és ismerve szakmai odaadását, a keserű pirula ízét vélhetően a 13 millió fontos bánatpénz sem édesítette meg.

Zsolt Low and Chelsea manager Thomas Tuchel during the Chelsea training session in the lead up to the UEFA Champions Lea


(Az adatok forrása: www.planetfootball.com)

KLUBEDZŐK LEGMAGASABB VÉGKIELÉGÍTÉSEI


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. január 27-i lapszámában jelent meg.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik