Kajak-kenu: csúcseredmény Kucserától a téli erőfelmérőn

L. Á.L. Á.
Vágólapra másolva!
2014.12.12. 09:50
null
A vállát fájlaló Kárász Anna eredményeit befolyásolta sérülése (Fotó: NS-archív)
Ha december, akkor jöhet az erőfelmérő, tudják ezt legjobb kajakosaink és kenusaink is, akik ismét felvonultak a négynapos „összevetésre” a tatai edzőtáborba, ahol hétfőn és kedden az 1000 méteren szereplő férfi kenusok és kajakosok, szerdán és csütörtökön a női kajakosok és kenusok, valamint a férfi sprinterek jutottak szóhoz.



Kétféle futás, súlyzós feladatok és persze úszás volt a program, és mindenki igyekezett a legjobb tudása szerint teljesíteni a gyakorlatokat.

„Az elmúlt években sikerült hagyományt teremteni ennek a téli erőfelmérőnek, amelyet tavasszal mindig megismétlünk, így mindenki lemérheti, hol tart, mennyit lépett előre a munkában. Persze a mostani eredményeket a tavaly téliekkel érdemes összevetni, és úgy látom, fejlődtek a versenyzők, főleg futásban sikerült nagyot előrelépni” – magyarázta Storcz Botond felnőtt vezetőedző, aki hozzátette, a Cooper-teszten több mint huszan értek el 3400 méternél jobb eredményt. A versenyt a Csepel olimpiai bronzérmes kenusa, Kiss Tamás nyerte meg 3623 méterrel, de kiválóan teljesített Mike Róbert, és az Újpest U23-as maratoni világbajnoka, Szabó Kristóf is.

„Fekvenyomásban és mellhez húzásban Kucsera Gábor magasodott ki a mezőnyből, sőt, az eddigi felmérők csúcseredményét rakta össze 15 026 centiméterrel. De többen is látványosan előreléptek, futásban például Dombvári Bence, aki érezhetően sokat fejlődött magához képest, nagyon jó a hozzáállása a munkához” – tette hozzá Storcz.

A hölgyeknél az idén két felnőtt- és két U23-as vb-címet begyűjtő Kárász Anna is elégedetten zárta a felmérőt.

„Jobban tartottam tőle, mint amennyire kellett volna, azt hiszem, elég jól zártam ezt a két napot – magyarázta a Szeged versenyzője. – Mindkét futásban és kondiban is javítottam az elmúlt évi eredményemhez képest, a Cooper-teszten már háromezer méter feletti eredményt értem el. A súlyzózásnál ezúttal kihagytam a fekvenyomást, mert visszatérően fáj a vállam, és egy most elvégzett MRI ki is mutatta, hogy szalaghúzódásom van. Éppen ezért gyógytornára járok, a kondiedzésben vannak olyan gyakorlatok, amiket kihagyok, és úszásban is békatalpakkal végzem az edzést, hogy a kardio jelleg megmaradjon, de a vállamat ne terheljem. Ez most meg is látszott az úszóeredményemen, nem lett a legfényesebb, de az egészségem fontosabb.”

„Jónak értékelem, hogy még mindig tudok háromezer-hatszáz métert futni a Cooper-teszten, most kicsivel alatta maradtam, de ezt a pocsolyás pályának tudom be – értékelte teljesítményét Mike Róbert, világbajnok kenus. – Mindkét erőfelmérőn végigdolgoztam a két percet, ami nagyon jól jön ezer méteren az erő-állóképességhez. Az úszásról azonban nem beszélnék, mert ott vannak hiányosságaim, de azért magamhoz képest mindig jól teljesítek.”

„Öt kilót fogytam az elmúlt időszakban, szikárabb vagyok és jóval profibban közelítek az edzésekhez, mint ezelőtt. Futásban valóban nagyot léptem előre, úgy tűnik, kezd benőni a fejem lágya” – mondta Dombvári Bence, világbajnoki bronzérmes kajakos.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik