Kajak-kenu: Tokióban női kenu is lehet az olimpián

Vágólapra másolva!
2013.11.16. 11:45
A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) perui ülésén megtárgyalta a női kenu szakág olimpiai versenyszámmá való beemelésének a lehetőségét, és azt a javaslatot terjesztik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elé, hogy a 2020-as, tokiói olimpián már női C-1 200 méteres távon is hirdessenek olimpiai bajnokot. Továbbá 2024-ben az olimpiai sprint és szlalom számokban szeretnék kiegyenlíteni a nemek arányát.

A női kenus szakág bár még mindig gyerekcipőben jár, előretörése példa értékű. Először a 2009-es, kanadai világbajnokságon vehettek részt női kenusok a küzdelemben – Kanadában roppant népszerű a szakág –, de még csupán bemutató jelleggel. A rákövetkező esztendőben azonban már hivatalosan is jegyzett vb-aranyat nyert női C-1200 m-en a szám azóta is verhetetlen királynője, a táv háromszoros vb-elsője, a kanadai Laurence Vincent-Lapointe. Ő aztán 2011-ben és 2013-ban 500 m-en párosban – más-más társsal – is legyőzhetetlennek bizonyult. Tehát az eddig lehetséges öt vb-aranyat kivétel nélkül Kanada szerezte meg, nekünk egyesben egy vb-bronz, míg párosban egy-egy ezüst és bronz jutott. A szakágat nálunk is – miként a világon mindenhol, Kanadát leszámítva – jobbára néhány elhivatott versenyző jellemzi, akik kajakosként kezdték. Ám ebben gyökeres változás várható, sőt, már történt is – akadt már olyan fiatal lány, aki kifejezetten kenusként kezdte el pályafutását –, és az olimpiai részvétel lehetősége újabb lökést adhat.

José Perurena ICF-elnök szerint a női kenus szakág fejlődött annyit az elmúlt években – nos, volt honnan, a 2010-es, poznani vb-döntő előtt többen a rajtgépbe sem tudtak beállni a hajójukkal, és bizony a nevezettek létszáma is roppant hiányos volt –, hogy ez a javaslat megszülethetett. A szakág meghatározó versenyzői – a kanadai kiválóság mellett az ausztrálok szlalom-világbajnoka, Jessica Fox – természetesen örömmel üdvözölték a lehetőséget.

A londoni olimpián a sportág tizenhat versenyszámmal vehetett részt, ebből tizenkettő volt sprint és négy szlalom. Előbbiben nyolc/négy, utóbbiban három/egy volt a nemek aránya a férfiak javára. A versenyszámok Londonra jelentős változáson mentek keresztül, a női kajakosok a férfi kenusok kárára kaptak meg egy számot, és a férfiaknál az 500 m-es távokat felváltotta a 200 m-es sprint. Már amelyik maradt ugye, mert a férfi kenus eleve kibukott.

Szép dolog, hogy új szakág kerülhet be a programba, de bővítésről aligha álmodhat a sportág – amelynek olimpiai létjogosultsága is állandóan visszatérő téma, legnagyobb sajnálatunkra –, így alighanem meg kell nevezni majd azt is, hogy melyik szám helyére tennék be az újat.

Szlalomban a kajakosoknál már most is egy/egy a mérleg, így ott vélhetően szintén az egyik kenus számtól válnak meg, Londonban rendeztek egyesben és párosban is viadalt. Ez minket, magyarokat kevésbé érint, lévén nekünk a sprintszámokban vannak komoly céljaink és eredményeink.

A sportágban legnépszerűbb férfi kajakos szakág öt számmal képviselteti magát az olimpiai versenyprogramban, a férfi kenusok immár csak hárommal. A matematika most mégis azt mondja, hogy ezúttal a férfi kajakosok rovására érkezhetnek a női kenusok. Legalábbis Tokióban. Így kajakban már négy/négy lehetne a nemek közötti megosztás.

A 2024-es olimpiára azonban helyet kellene „csinálni" egy női kenus páros számnak is, ez viszont a férfi kenusok kvótáját veszélyeztetheti. Így akkor már náluk is egyenlő, esetükben kettő/kettő lenne a mérleg.

A sportághoz kapcsolódó hír, hogy az ICF örömmel nyugtázta, hogy a 2013-as szezonban a televízió már ötven órát közvetített élőben kajak-kenut. Továbbá döntöttek helyszínekről is, a 2017-es, maratoni vb-nek a dél-afrikai Pietermartzburg ad majd otthon, míg 2015-ben a junior vadvízi vb-t az amerikai Nantahalában rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik