A kínaiak szerint hamisak az úszóik elleni doppingvádak

Vágólapra másolva!
2024.04.22. 14:27
Tokyo 2020 - Swimming
A kínaiak szerint félrevezetőek az úszóik elleni doppingvádak. (Fotó: Getty Images, illusztráció)
Nemzetközi médiaértesülés szerint 23 kínai úszó a 2021-es tokiói olimpia előtt fennakadt a doppingvizsgálaton. A kínaiak most cáfolták a vádakat.

„Ez az információ félrevezető és nem tényszerű” – mondta Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette: a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) az ügyben adott válasza nagyon is világos.

„Miután a Kínai Doppingellenes Központ alaposan és részletesen megvizsgálta az esetet 2021-ben, megállapították, hogy az érintett sportolók a tudtuk nélkül szennyezett szereket fogyasztottak – fogalmazott Vang. – Szeretném azt is hangsúlyozni, hogy a kínai kormány mindig is fenntartotta zéró tolerancia álláspontját doppingügyekben.”

Nemzetközi médiaértesülés szerint 23 kínai úszó a 2021-es tokiói olimpia előtt fennakadt a doppingvizsgálaton, de közülük 13-an részt vettek a játékokon. A versenyzők szervezetében trimetazinidet találtak még 2020-ban. Az érintetteket azonban a nemzetközi szövetség (World Aquatics) és a WADA egyetértésével a kínai doppingellenes hatóságok mindenféle szankció nélkül felmentették a vádak alól, mert arra a megállapításra jutottak, hogy szennyezett élelmiszert fogyasztottak. Az olimpiát a koronavírus-járvány miatt 2021-ben rendezték meg.

A 30 fős kínai úszóválogatott Tokióban hat érmet, köztük három aranyat szerzett.

Olivier Rabin professzor, a WADA orvostudományi igazgatója szerint a WADA illetékes osztálya a tokiói olimpia előtt felülvizsgálta az esetet, a termék gyártójától is információkat kapott a szennyezettségről.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik