Jégkorong: hiába vezettünk sokáig, az ukránok legyőzték a mieinket

K-SZ. B.K-SZ. B.
Vágólapra másolva!
2023.11.09. 21:10
null
Kilencgólos meccsen maradtunk alul Ukrajnával szemben (Fotó: Koncz Márton) – a képre kattintva galéria nyílik<br />
A magyar férfi jégkorong-válogatott 5–4-re kikapott Ukrajnától a Sárközy Tamás Emléktornán a Tüskecsarnokban.

 

 

Az eredmények másodlagosak – nyilatkozták az érintettek a Sárközy Tamás-emléktorna előtti napokban, és bár közhelynek hathat a megállapítás, nem véletlenül gondolták így. Az Ukrajna elleni nyitó mérkőzés jó erőfelmérőnek ígérkezett az átalakulóban lévő magyar férfi jégkorong-válogatottnak, hiszen északkeleti szomszédaink papíron gyengébbek: a divízió 1/B mezőnyében szerepelnek, a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) világranglistáján a 27. helyen állnak, míg Magyarország 19.

Ezek a helyezések természetesen önmagukban nem jelentenek semmit, főleg, ha egyik csapat sem a legerősebb összeállításában lép jégre, ahogy csütörtökön is történt a Tüskecsarnokban. A magyar válogatott kispadján bemutatkozó Donald MacAdam felforgatott összeállításban küldte pályára együttesét, persze ezt már akkor tudni lehetett, amikor összeállt a tornán részt vevők névsora.

Az első játékrész alapján egyáltalán nem látszódott a megilletődöttség az újoncokon, sőt! Noha az első védést Horváth Dominik mutatta be, hamarosan átvette az irányítást a magyar csapat. Az első gólra az ötödik percig kellett várni, az egyik újonc, a 18 éves Nemes Márton lőtte távolról. A válogatott keddi sajtónyilvános edzése után lapunk kérdésére, hogy láthatunk-e tőle gólt a tornán, ő válaszolta azt, hogy megpróbál küldeni egyet a Nemzeti Sportnak – nos, a küldetés teljesítve... Az első emberhátrány is Magyarország nevéhez fűződött, de többször is tudtunk cserélni, átvészeltük a két percet. Nem úgy az ellenfél, hiszen tíz másodperccel azután, hogy először emberelőnybe kerültek a mieink, a másik újonc, Varga Balázs is betalált kétgólosra növelve az előnyt. Nem sokkal az első szünet előtt azonban szépítettek az ukránok, így nem megnyugtató, hanem minimális előnnyel korcsolyázott be a magyar válogatott az öltözőbe.

A középső játékrész is hasonlóan szoros volt, mint az első. Hamar emberhátrányba kerültünk, de Horváth Bálint így is gólt tudott lőni. Csakhogy megint az ukránok támadtak többet, ismét egy gólra zárkóztak fel. Azonos létszámnál sokáig nem találtak fogást egymáson a csapatok, aztán nekünk kedvezett a bíró, a következő kétperces előnyt pedig – a legvégén – kihasználtuk. Ukrajna is szerzett még egy emberelőnyös gólt, így 2–2-es eredményt hozott a második húsz perc.

Egygólos magyar előnnyel kezdődött tehát a harmadik harmad, de nem úgy ért véget. Hullámzó teljesítményt nyújtottak a csapatok, hol az ukránok, hol mi irányítottunk, a legvégén azonban kétszer is kapituláltunk. Az 58. percben először vezettek az ukránok, az ő szempontjukból a legjobbkor, a miénkből a legrosszabbkor.

JÉGKORONG
SÁRKÖZY TAMÁS EMLÉKTORNA, TÜSKECSARNOK
1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–UKRAJNA 4–5 (2–1, 2–2, 0–2)
Tüskecsarnok, 898 néző. V: Korbuly, Muzsik, Kicsa (ukrán), Szabó D.
MAGYARORSZÁG: Horváth Dominik– Fejes, Stipsicz (1) / Horváth M., HADOBÁS (2) / Falus, Pozsgai / Kiss R., Vokla – Galló (1), HORVÁTH B. 1 (1), Lövei (1) / Nagy G., VARGA B. 2, Schlekmann / Páterka, Terbócs, NEMES M. 1 / Vértes, Németh K., Mihály Ákos / Szirányi B. Edző: Donald MacAdam
UKRAJNA: Djacsenko – Sziaszak, MEREZSKO 1 (1) / Ratusnij, Matuszevics / Andrejkov, Hrebenik / Varava, Janisevszkij – Mazur (1), PERESZUNKO 1 (1), Traht / Zakarov, Ljalka, Korencsuk / Ruzsnikov, Deniszkin (1), VORONA 2 (1) / Borodaj (1), Kucevics 1, Pancsenko (1). Edző: Dmitrij Hrisztics
Kapura lövések: 23–37
Emberelőny-kihasználás: 2/2, ill. 4/1.
MESTERMÉRLEG
Donald MacAdam: – Csalódott vagyok amiatt, ahogy veszítettünk. Mindhárom játékrész végére elfáradtunk, ilyenkor kaptuk a legtöbb gólt. Meg kell tanulnunk az elejétől a végéig jól játszani. Voltak játékosok, akik a tudásuk alatt teljesítettek, annak viszont nagyon örülök, hogy a fiatalok nagyszerűen játszottak.
Dmitrij Hrisztics: – Az ellenfél jobban kezdte a meccset, mint mi, kétgólos hátrányba kerültünk, aztán elkezdtünk kapaszkodni, szépen lassan átvettük az irányítást, a legvégén pedig a vezetést is. Nagyon örülünk a győzelemnek.

A másik csütörtöki mérkőzésen
Szlovénia–Olaszország 0–1
(0–0, 0–0, 0–1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik