Jégkorong: „Talán nem nagyképűség, hogy szeretnénk megvédeni a címünket”

P. SZ.P. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.08.11. 10:17
null
Szilassy Zoltán szerint nem lesz egyszerű a bajnoki címük megvédése, mert készülnek rájuk a riválisok (Fotó: Dömötör Csaba)
A Gyergyói HK vezetőedzője két új védője méltatása mellett két fiatal játékosra is felhívta a figyelmet, akik a saját utánpótlásból érkeznek, jelezve, nem feledkeztek meg a gyökereikről.

 

Együtt maradt a mag, ez a legnagyobb fegyvertény a magyar bázisú Erste Liga bajnoka, a Gyergyói HK holt szezonjában – bár a kulcsjátékosok zöme még a 2022–2023-as évad alatt aláírta új szerződését. Jégkorongozó-berkekben meglepően kis mozgást tapasztalhattunk a székelyföldi klub háza táján, amely mindössze négy távozóról és – egyelőre – két érkezőről adott számot.

„Két finn légióstól búcsúztunk el, Jyri Marttinen visszavonult, míg Santeri Saari családi okokra hivatkozva tért haza – mondta lapunknak Szilassy Zoltán, a gyergyóiak vezetőedzője. –  Egy az egyben az ő helyükre igazoltuk át a kanadai-magyar Jason Horvathot és az FTC-ből jól ismert Konsta Mesikämment. Velük abban erősödtünk, amiben erősödnünk kellett: nagyobb, agresszívabb, erősebb bekkek, akik a támadásindításban is remekelnek.”

A magyar válogatott másodedzőjeként is tevékenykedő szakember szerint nem is lett volna indokolt gyökeresen változtatni, hiszen a korábban említett hosszabbításoknak hála az együttes jelenlegi gerincének „egy-két jó idénye még biztosan van együtt”.  A bejelentett névsorban Molnár Ákos és Szabó Tas, két, az elmúlt években a Székelyföldi Jégkorong Akadémia karcfalvi bázisán pallérozódó, gyergyói nevelésű játékos neve is felbukkan.

„A román jégkorongnak gyakorlatilag nincs juniorbajnoksága, ha van is, három csapattal a vicc kategóriája. Ákos és Tas az akadémiával a magyar szövetség U18-as bajnokságában szerepelt, de kiöregedtek belőle – mondta Szilassy. – Mivel a román ligában, kupában is helyt kell állnunk, minimum nyolcvan meccsen lépünk jégre. Vaskosabb kerettel kell dolgoznunk, ezért felhoztuk őket az ifiből.”

A Gyergyó Szilassy 2020-as érkezésekor a versenyképesség érdekében felforgatta a csapatot, sok helyi kötődésű hokist küldött el. Azóta Molnár és Szabó az első két játékos, akit a felnőttkeretbe neveznek, ami a vezetőedző szerint üzenetértékű is; jelzi, nem felejtették el a gyökereket, az utánpótlást, és remélhetőleg a jövőben sokan követik az említettek példáját.

Szilassy a felkészülésről elmondta, május 15. óta zajlik az erőnléti munka, de jégre csak később, augusztus legvégén mennek, hiszen az idény is a szokásosnál később kezdődik.

„Üdvözlöm a változást, augusztus-szeptemberben még a kutya sem kíváncsi a hokira itthon, jó idő van, az emberek telekre, strandra járnak inkább. Szakmailag is előnyös, hogy több időnk van fizikailag is felkészülni az évadra, a májusi elit-világbajnokságon is kiütközött, a topcsapatok nagyok, erősek, mi, magyarok pedig nem vagyunk azok. Szerencsére a tao bevezetése óta a merítéssel együtt nőtt az átlagmagasság, de így is óriási a lemaradásunk a fizikai felkészítésben” – mondta a szakember.

A román bajnokság várhatóan előbb elrajtol, de mivel alacsonyabb szintet képvisel az Erste Ligánál, Szilassy szeretné ezeket a mérkőzéseket „felkészülési találkozóként” kezelni; az eltérő légiósszabályok miatt a megálmodott Gyergyót csak szeptember 29-én láthatjuk a Csíkszereda otthonában.

„Talán nem nagyképűség, hogy bajnokként szeretnénk megvédeni a címünket – jelentette ki a vezetőedző. – Nem lesz egyszerű, mindenki minket akar megverni, ránk készülnek kettőzött, triplázott erővel. Ezt kell kellő önbizalommal, de nem arrogánsan kezelnünk. De ne szaladjunk ennyire előre, továbbra is az a felfogásom, csak jussunk be a rájátszásba, ott új bajnokság kezdődik, az alapszakasz csak egy hosszú, éles felkészülés a lényegi részre.”

GYERGYÓI HK 2023–2024
Érkezett: 
Jason Horvath (kanadai; Rapid City Rush, amerikai), Konsta Mesikämmen (finn; FTC-Telekom)
Maradt: Biró Gergő, Christopher Bodó (kanadai-magyar), Császár Hunor, Csiszer Ádám, Demeter Arnold (romániai), Devin DiDiomete (kanadai), Fejes Nándor, Györfy Tihamér, Imre Patrik, Jimi Jalonen (finn), Molnár Ákos, Brance Orbán (kanadai-magyar), Rasmus Rinne (finn-román), Silló Arnold, Sébastien Sylvestre (kanadai), Szabó Tas, Tranca Dániel, Vincze Gergő, Vincze Péter
Távozott: Jyri Marttinen (finn; visszavonult), Alex Olaru (román; Sapientia U23, romániai), Santeri Saari (finn), Tódor Csaba (romániai)
Vezetőedző:
Szilassy Zoltán (maradt)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik